Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Mac mini 2023 review: de perfecte instap in de Mac-wereld?

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Toen Apple in januari een nieuwe Mac mini aankondigde, konden we onze ogen niet geloven: hij is zowel goedkoper én veel krachtiger dan zijn voorganger. We durven zelfs te zeggen dat deze Mac de allerbeste verhouding biedt tussen prijs en kwaliteit – zeker wel van de afgelopen twee decennia. Wat er precies zo goed aan is? Dat ontdek je in deze Mac mini 2023 review.

Mac mini 2023 review

De nieuwe Mac mini ligt sinds februari in de winkels. Er zijn twee versies: een met M2-chip en een met de nog krachtigere M2 Pro-chip. Eerstgenoemde heeft een prijskaartje vanaf € 719, de ander heb je vanaf € 1.569. Kopen kan bij Apple zelf – zowel online als in de fysieke Apple Store – maar ook bij externe aanbieders. Zo hanteren de meest bekende webwinkels op moment van schrijven de volgende prijzen:

Mac mini 2023 met M2-chip Mac mini 2023 met M2 Pro-chip
€ 704 bij Bol.com € 1.512 bij Bol.com
€ 719 bij MediaMarkt € 1.569 bij MediaMarkt
€ 689 bij Amazon € 1.433 bij Amazon
€ 719 bij Coolblue € 1.569 bij Coolblue

Mac mini 2023 design

Wij mochten van Apple de Mac mini 2023 met M2 Pro-chip, 16 GB centraal geheugen en 1 TB opslag testen – daarnaast is er nog een model met een ‘gewone’ M2-chip. Van buiten is er nauwelijks iets veranderd aan de Mac mini. Er is nog steeds dezelfde, goed gemaakte en eenvoudige aluminium behuizing met identieke afmetingen van 19,7 x 19,7 x 3,6 cm en een prominent Apple-logo aan de bovenkant.


kooptip


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!


Scoor nu de Apple Watch SE 2023 voordelig tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Alle poorten bevinden zich op de zwarte, rubberen achterkant. Dit geldt ook voor de aan/uit-knop. Dat is dan ook meteen ons enige kritiekpunt op dit oude ontwerp, want hierdoor is het niet altijd even gemakkelijk om de Mac mini 2023 aan en uit te zetten of er een usb-c-stick in te steken.

Het enige zichtbare verschil met de voorganger vind je uitsluitend op het M2 Pro-model. Dat heeft namelijk vier Thunderbolt 4-aansluitingen – bij de eerdere Mac mini én het nieuwe M2-model zijn het er twee. De kenners hebben het mogelijk al geconcludeerd, maar de nieuwe Mac mini met M2 Pro is de eerste in zijn soort die meer dan twee beeldschermen tegelijk ondersteunt. Dat zijn er nu drie: twee via Thunderbolt en één via hdmi.

Nóg meer aansluitingen

Mac mini 2023 review

De Thunderbolt-aansluitingen zijn ontworpen voor 6K-resoluties bij 60 Hz, terwijl HDMI 2.1 ook 8K bij 60 Hz of 4K bij 120 Hz ondersteunt. Laatstgenoemde is dus ook bedoeld voor moderne televisies met een hoge resolutie, terwijl de usb-c-aansluitingen geschikt zijn voor bijvoorbeeld het Studio Display van Apple. Verder kunnen we op de Mac mini nog gebruikmaken van ethernet, twee usb-a-aansluitingen en een 3,5 mm audiojack.

Overigens biedt Apple een optionele upgrade van gigabit-ethernet naar 10-GBit-ethernet. Hiermee heeft de Mac mini supersnelle toegang tot netwerkopslag. Handig als je een variant met weinig opslag kiest. Want wederom geldt, achteraf upgraden van zowel opslag als werkgeheugen is niet mogelijk. Je moet dus van tevoren duidelijk weten hoeveel RAM en hoeveel SSD-capaciteit je nodig hebt. Met de M2 Pro kan de Mac mini besteld worden met 32 GB RAM.

De gewone versie met M2-chip ondersteunt maximaal 24 GB. Zit je over de goedkoopste Mac mini te twijfelen? Bedenk dan het volgende: de 256 GB SSD bestaat uit slechts één geheugenchip in plaats van twee. Hierdoor heb je in vergelijking met andere Mac mini-modellen iets tragere overdrachtssnelheden.

Bijna even snel als een MacBook Pro

Tegelijkertijd met de nieuwe Mac mini 2023 heeft Apple een nieuwe MacBook Pro 2023 aangekondigd. Deze heeft optioneel een nóg snellere chip: de M2 Max. Die moeten we missen op de Mac mini. Het voordeel van het M2-ontwerp is echter dat een groot deel van het cpu-gedeelte in de M2 Pro en M2 Max vrijwel identiek is. De acht prestatie- en vier efficiëntiekernen in de M2 Pro zijn dus vergelijkbaar snel als in de M2 Max.

De grootste verschillen zitten in de geïntegreerde gpu – met 19 in plaats van 38 kernen – en in de geheugensnelheid – 200 in plaats van 400 GB/s. Dat betekent dus iets slechtere prestaties in spellen en bij taken waarbij de SSD-snelheid belangrijk is. Als je naar pure processorsnelheid kijkt, is er geen groot verschil tussen de twee. En luidruchtig wordt de Mac mini overigens ook niet, zelfs niet wanneer we hem overuren in Geekbench laten draaien.

De M2 is dan in verhouding wel een stuk trager dan de M2 Pro en M2 Max, maar nog steeds snel genoeg voor het meeste wat je ermee wilt doen. Wat dat voor je alledaagse taken betekent? Als werkpaard op kantoor kun je prima vooruit met de standaard Mac mini met M2. Hij is ongeveer even snel als de MacBook Air M2 die we in iCreate 141 getest hebben.

Maar wil je net wat meer kracht voor beeldbewerking of games? Dan heb je de M2 Pro nodig. En mag het nog een tikkeltje beter, bijvoorbeeld voor hele complexe videobewerking en veeleisendere games, dan kun je beter voor een Mac met M2 Max gaan. Dan kom je uit op de nieuwste MacBook Pro.

De beste instap-Mac

rvw_mini_147

De Mac Mini met M2-chip is waarschijnlijk de beste instap-Mac aller tijden. Voor de startprijs van 719 euro is er momenteel geen ander Apple-­product met zoveel power. De M2 Pro maakt het systeem echter echt interessant voor een andere doelgroep: hij biedt bijna dezelfde cpu-prestaties als de M2 Max, maar doet het zonder extra gpu-kernen. Dat maakt de Mac mini bij uitstek geschikt voor professionals die veel rekenkracht nodig hebben, en niet zozeer grafisch geweld.

Dat betekent overigens niet dat Mac mini dat grafische geweld niet aan zou kunnen. De Mac mini haalt in actuele games een speelbare framerate, zelfs als ze niet voor de Apple-chips geoptimaliseerd zijn. Met zijn groot aantal poorten is de mini ook geschikter voor ‘desktop’-­gebruik dan een MacBook, en dat tegen een veel lagere prijs.

Niet dat de Mac mini met M2 Pro spotgoedkoop is. Maar we moeten bedenken dat we in ruil daarvoor een uiterst compact, energiezuinig systeem krijgen dat zeer bruikbaar is bij werk en games. Daarvoor geven veel mensen graag iets meer geld uit. Of je kiest voor het M2-model, dat meestal helemaal voldoet.

Mac mini 2023 review: conclusie

De Mac mini met M2-chip is de perfecte instap in het Mac-universum. Maar wil je nog iets meer en hecht je waarde aan een snelle cpu, dan kies je voor het M2 Pro-model. In beide gevallen krijg je de Mac met de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit. Bestellen kan dus onder andere via Bol.comMediaMarktAmazon en Coolblue, maar kijk wel goed welke versie je wilt! Wanneer er betere aanbiedingen zijn, zie je dat in de onderstaande prijsvergelijker.

Pluspunten

  • Supersnel.
  • M2 Pro ondersteunt drie beeldschermen.
  • Prijs-kwaliteitverhouding klopt.

Minpunten

  • Alle aansluitingen aan de achterkant.