LG C1 televisie: dit is het juiste moment om op oled over te stappen
Er verschijnen steeds meer oled-televisies op de markt. LG is op dit moment de grootste speler. Met de C1 zet LG een waanzinnige televisie neer voor een relatief zachte prijs. Is dit het moment waarop iedereen naar oled moet overstappen?
Als je ooit een film of serie met HDR op een iPhone met een oled-scherm hebt gekeken (iPhone X en nieuwer), dan weet je wat voor verschil deze schermtechniek maakt. De beelden spatten van je scherm met een prachtig contrast en hoge helderheid. Kijk je vervolgens een film op je lcd-tv, dan ziet dat er opeens heel tegenvallend uit.
Maar om dezelfde beeldkwaliteit van je iPhone op je televisie te krijgen moest je de afgelopen jaren nog diep in de buidel tasten. Oled-televisies maakten deel uit van het hogere segment. En ze waren al snel twee keer zo duur als een goede lcd-tv van hetzelfde formaat.
Fabrikanten kwamen daardoor al snel met een goedkoper alternatief: lcd-televisies met ‘local dimming’. Hier zitten achter het lcd-paneel verschillende verlichtingszones die aan- of uitgezet kunnen worden. Vernuftig, maar het komt nog steeds niet in de buurt van oled, waarbij iedere pixel z’n eigen verlichting heeft en het contrast dus perfect is.
Gelukkig is de markt nu snel aan het veranderen, en worden oled-televisies steeds betaalbaarder. En daar is geen beter voorbeeld van dan de LG C1: een premium oled-televisie met alle toeters en bellen die je maar kunt wensen. En dat voor dezelfde prijs als een nieuwe iPhone.
Totaalpakket
Dat de LG C1 premium is, merk je al zodra je hem hebt neergezet. Hij is bijzonder gaaf afgewerkt, met een rand die dunner is dan een glasplaat en een brede voet van geborsteld metaal. De onderste helft van de tv is een stukje dikker, maar dat is begrijpelijk. De techniek moet toch ergens in verwerkt worden.
Wel jammer is dat de poot aan de achterkant vrij diep is. Hierdoor kun je de tv niet héél dicht tegen de muur zetten. Vind je dit een must, dan zul je hem dus aan de muur moeten monteren.
Aan de achterzijde vind je maar liefst vier volwaardige HDMI 2.1-poorten, die allemaal 4K met 120 Hz-verversingssnelheid ondersteunen. Met name als je meerdere gameconsoles hebt die zo’n aansluiting volledig benutten, zoals de PlayStation 5 en Xbox Series X, is dit echt een uitkomst. Bij de nieuwste Macs is HDMI beperkt tot versie 2.0. Die gaan daardoor niet verder dan 60 Hz op 4K-resolutie.
Niet alleen qua hardware, maar ook qua software is de LG C1 televisie flink aangekleed. Apps van alle populaire streamingdiensten zoals Apple TV+, Disney+ en Netflix zijn ingebouwd en werken soepel en snel. Bovendien is navigatie in deze apps erg gemakkelijk, dankzij een speciale ‘Magic’-afstandsbediening. Hiermee hoef je alleen maar te wijzen om de cursor over het scherm te laten bewegen.
Ook is AirPlay 2 ingebouwd, waardoor je beelden van je iPhone, iPad en Mac op het scherm weergeeft zonder een Apple TV. En op momenten dat je geen apps of inputs gebruikt, geeft het scherm allerlei schilderijen weer: een stuk leuker dan een zwart ‘Geen signaal’-scherm.
Instelwerk
Goed, tijd om het over het scherm zelf te hebben. Hier kunnen we kort over zijn: het is simpelweg prachtig. Kleuren spatten van je scherm zonder te verzadigd te zijn, het contrast is perfect door écht zwart en felle highlights, en je ziet geen smeereffect bij snel bewegende beelden.
Bovendien is de kijkhoek zo groot dat je nauwelijks kleur of contrast verliest als je niet recht voor de tv zit, maar houd bij daglicht wel rekening met het vrij reflectieve scherm.
Het vergt overigens nog wat instelwerk om alles goed te krijgen: de sharpness-instelling staat standaard aan terwijl dat bij 4K-beelden onnodig is, en de witbalans is bij Dolby Vision (HDR) beelden te geel. Het kan dus geen kwaad om even de tijd te nemen om de beeldinstellingen door te nemen.
Ook indrukwekkend is de Game Optimizer Mode, die automatisch wordt ingeschakeld als de televisie herkent dat je een gameconsole aansluit. Bij deze modus wordt de responstijd waanzinnig snel. Bij snelle games blijf je hierdoor details goed zien, en je voelt nauwelijks vertraging tussen een druk op de knop en het effect daarvan op het scherm. Dit geldt voor spellen die draaien op 120 Hz al helemaal, alhoewel dat aanbod nog vrij klein is.
Wat wel wat storend is, is de bijbehorende Game Optimizer-geluidsmodus. Die klinkt namelijk niet heel goed, en hoewel je de geluidsmodus zo weer op ‘Standaard’ zet, springt hij soms toch weer terug. Het was handiger geweest als je dit permanent kon uitschakelen.
Als we het toch over geluid hebben: de C1 klinkt voor z’n dunne profiel verrassend goed (in de juiste geluidsmodus). Er is zelfs een beetje bas te herkennen in de audio!
LG heeft slim gebruikgemaakt van de poot van de televisie om de audio richting de kijker te ‘reflecteren’. Natuurlijk, een goede soundbar heeft altijd de voorkeur, maar je zult er niet direct naar verlangen zoals bij veel andere flinterdunne televisies wel het geval is.
Keerzijde (?)
Je kunt het bijna niet over oled hebben zonder het gevaar van inbranden te bespreken. Oled is namelijk gevoeliger voor dit fenomeen dan andere schermtechnieken. Het houdt in dat als een bepaald element lang in beeld staat, zoals een logo van NPO 1, je dit op een gegeven moment vaag blijft zien als je naar andere beelden kijkt.
Maar laat ik er direct bij zeggen: de kans dat dit je overkomt, is erg klein. Ten eerste treedt inbranden meestal pas op na duizenden uren met dezelfde elementen in beeld. Tenzij je altijd naar dezelfde zender kijkt, kom je hier niet snel aan.
Bovendien zitten er allerlei trucjes in de C1 om inbranden te voorkomen. Zo worden logo’s in beeld door de televisie herkend, en automatisch in helderheid verlaagd. Ook verschuift het beeld af en toe heel subtiel, zodat pixels nooit langdurig dezelfde kleur hoeven te vertonen. Daarnaast scant de televisie af en toe het voltage van iedere pixel, en corrigeert ze waar nodig. Deze functies staan allemaal aan zodra je de televisie voor het eerst gebruikt, dus over het algemeen hoef je je er geen zorgen over te maken.
LG C1 televisie review: conclusie
Oled is de meest overtuigende schermtechniek voor televisies van dit moment, en de LG C1 is op zijn beurt de meest overtuigende uitvoering ervan.
Praat mee
0