Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Jaaroverzicht: De beste iOS-games van 2014

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Monument Valley


Lees verder na de advertentie

In 2014 werden er niet alleen toffe, nieuwe apps op de markt gebracht, ook de games waren van hoge kwaliteit. Met name de puzzelgames bleken populair. Wij hebben de 5 beste iOS-games voor de iPhone en iPad op een rijtje gezet.

Top 5: De beste games voor iOS

5. Broken Age

Broken AgeVella en Shay zijn twee veertienjarige tieners, twee verschillende personen met heel andere problemen. Vella heeft de eer om als menselijke cupcake geofferd te worden aan een gigantisch monster. Shay woont ondertussen in een ruimteschip waar een computer met sterke moedergevoelens hem behandelt als een kleine kleuter. Twee mensen die geen controle hebben over hun toekomst. Twee mensen die geen zin meer hebben om te doen wat iedereen van ze vraagt.

Broken Age is een soort verhalende puzzel: om verder te komen in het verhaal moet je puzzels oplossen door voorwerpen te gebruiken in de omgeving en te praten met de karakters. Is moeder een mes kwijt en doet opa geheimzinnig? Dan moet je uitzoeken hoe je dat mes boven tafel krijgt.

Bij dit soort spellen zijn drie aspecten belangrijk. Ziet het er mooi uit? Zijn de puzzels interessant? En de belangrijkste vraag: is het verhaal leuk? Welnu: het spel ziet eruit als een mengeling van een animatiefilm en een schilderij. De puzzels worden geleidelijk steeds moeilijker, maar prikkelen constant je gedachten. En het verhaal dat je ermee ontrafelt is werkelijk fan-tas-tisch!


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

€ 8,99 | iPad


4. Space Age

Space AgeIn Space Age speel je Private, een jonge soldaat die in het jaar 1976 samen met een team op de planeet Kepler-16 landt. Hun missie: de planeet onderzoeken en het waardevolle metaal ‘Nucleum’ verzamelen. Al snel wordt duidelijk dat Kepler-16 meer bevat dan alleen rare metalen en overeenkomsten heeft met het landschap op aarde (zoals water en appelbomen). Er zijn buitenaardse wezens op Kepler-16 en ze zijn niet vriendelijk van aard. Het klinkt als een ontzettend cliché-verhaal en dat is het eigenlijk ook. Gelukkig neemt het spel zichzelf echter niet erg serieus en haalt het in allerlei grappige verwijzingen uit naar de Amerikaanse droom om het heelal te veroveren.

Wat meteen opvalt aan Space Age is de ongelofelijk mooie pixel-art die doet denken aan oude consoles. Kepler-16 en de figuren hebben allemaal een unieke stijl – best indrukwekkende als je bedenkt dat alles slechts uit een paar eenkleurige pixels bestaat. Wellicht nog beter uitgewerkt dan de graphics is de soundtrack.

€ 1,79 (tijdelijke aanbieding) | iPhone en iPad


3. Hearthstone

HearthstoneHearthstone is de eerste iPad-game van Blizzard, ontwikkelaar van bekende spellen zoals Diablo, Starcraft en World of Warcraft. Wat deze spellen gemeen hebben, is het ongelofelijke verslavingspotentieel. Eenmaal aan begonnen, is het moeilijk om ermee te stoppen. Blizzard-games gebruiken de formule ‘Makkelijk te leren, moeilijk te beheersen’. Na vijf minuten heb je het spelprincipe door, maar voordat je alle trucs en gimmicks kent, gaan er weken voorbij.

In feite is Hearthstone een simpel ruilkaartspel à la Magic: The Gathering of Pokémon. Je verzamelt kaarten met personages uit de Warcraft-wereld en laat ze aantreden tegen de kaarten van de computer of een menselijke tegenstander. De vicieuze verslavingscirkel loopt als volgt: hoe meer je speelt, hoe meer ervaringspunten je verzamelt. Met die ervaringspunten krijg je nieuwe en krachtigere kaarten. Deze kun je weer goed gebruiken in het volgende potje, waar je dan weer ervaringspunten krijgt, enzovoort. Het is alleen nog even wachten op een versie voor de iPad.

Gratis | iPad


2. Threes!

ThreesHet getal drie speelt de hoofdrol in het spel Threes! van ontwikkelaar Asher Vollmer, componist Jimmy Hinson en designer Greg Wohlwend. Die laatste ken je misschien van Ridiculous Fishing, Apple’s spel van het jaar 2013.

Threes! vindt plaats op een speelbord van vier bij vier velden. Elk potje begint met een aantal kaarten op het bord, normaliter een paar enen, tweeën en drieën. Jouw taak is het om deze kaarten op elkaar te schuiven zodat hogere getallen ontstaan. Behalve de een en twee zijn alle getallen in het spel deelbaar door drie – je schuift twee drieën op elkaar voor een zes, twee zessen voor een twaalf, twee twaalven voor een 24, enzovoort. Maar opgelet: na elke zet komt er een extra kaart op het bord terecht. Zo heb je steeds minder opties voor verschuivingen, als je niet bij elke zet kaarten combineert. Daarom moet je altijd zo’n drie stappen vooruit denken.

€ 1,79 | iPhone en iPad


1. Monument Valley

Monument ValleyMonument Valley is een wereld waar de natuurkunde ondergeschikt is aan de regels van de geometrie. Het staat bol van de onmogelijke vormen en optische illusies. Als je twee vlakken zo kunt draaien dat ze een geheel worden, dan worden ze dat ook. Als je de omgeving zo kunt aanpassen dat je opeens over een muur kunt lopen, dan kan dat ook. En tegelijkertijd is de wereld in het spel ook een soort speeldoos, die je aan alle kanten kunt manipuleren … Dat levert een tiental prachtige levels op (plus 8 nog mooiere als in-app-aankoop) waarin je puzzels moet oplossen om verder te komen.

Qua handelingen lijkt het vaak wel een soort Rubiks kubus: je roteert de blokkenwereld regelmatig om op nieuwe inzichten te komen. Weet je eenmaal de weg? Dan loop je met Ida zo door naar de volgende puzzel. Dit speelt heerlijk weg, want Monument Valley heeft een heerlijke mystieke sfeer. Je ontdekt een stil geometrisch koninkrijk waar je bijna niets van weet. Het spel mag niet al te lang zijn, maar net als bij MC Escher en een Rubiks kubus blijf je je verbazen en puzzelen. En daarom is Monument Valley onze game van het jaar.

€ 3,59 | iPhone en iPad