Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iPhone SE 2022 review: nieuw toestel in een oud jasje

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPhone SE 2022 review

Na twee jaar is de iPhone SE terug van weggeweest! Apple’s kleinste en voordeligste smartphone heeft nu 5G, sterker glas, de snelst mogelijke chip. Kortom: de nieuwe iPhone SE is behoorlijk vernieuwd. Maar waarom lijkt hij ouderwetser dan ooit? Je leest het in onze iPhone SE 2022-review!

Supersnelle chip

Om maar met de deur in huis te vallen: bijna alle verbeteringen zijn te herleiden naar de A15 Bionic-chip. Apple gebruikte deze processor voor het eerst voor de iPhone 13 en kennelijk kon zijn goedkopere broertje (neefje?) niet achterblijven. De SE had voorheen een A13-chip, terwijl de iPhone 12 al een A14-processor kreeg. Apple’s nieuwste twee iPhones staan nu dus quitte, maar wat heb je aan zo’n superluxe chip? Nou, stiekem een heleboel.

De A15 Bionic-chip is ‘s werelds snelste smartphone-processor. Tijdens dagelijks gebruik merk je daar misschien niet direct iets van. iPhones verrichten namelijk al jaren simpele handelingen zonder enige vertraging. Maar toch: hoe sneller, hoe beter. Want hierdoor kan de iPhone SE net zo snel grafische taken uitvoeren als de iPhone 13, dus games uit de App Store of van Apple Arcade draaien ineens vloeiender dan ooit op dit model.

Haal meer uit de camera en de batterij

De splinternieuwe chip is ook deels verantwoordelijk voor de verlengde batterijduur van het toestel. Deze gaat wanneer je video’s bekijkt of streamt twee uur langer mee dan zijn voorganger; beluister je muziek dan is het zelfs tien uur meer. Klinkt veelbelovend, al is het juist teleurstellend dat de iPhone 13 mini het nóg twee tot vijf uur langer volhoudt. Blijkbaar mochten de toestellen op dit vlak niet gelijkwaardig zijn.

Het laatste voordeel van de A15-chip? De camera-extraatjes. Je krijgt weliswaar nog de oude 12-megapixelcamer met één lens, maar door de betere beeldprocessor van de chip neemt de SE een reeks camerafuncties over van de iPhone 13. Smart HDR 4, Deep Fusion, Fotografische stijlen: dat is toch mooi meegenomen!

Sterker glas – toch?

De iPhone SE 2022 bestaat uit hetzelfde glas als dat aan de achterkant van de iPhone 13. Nee, geen Ceramic Shield, maar volgens Apple is het wél het sterkste glas dat de SE ooit heeft gehad. Dit geloven we meteen, want uit een valtest van Allstate Protection Plans blijkt dat het glas aan de voorkant nog heel blijft na een directe val op het scherm, zelfs vanaf zes meter hoog. De achterkant overleeft dit niet, maar hé, van een onverwoestbare iPhone hebben wij nog nooit gehoord.

En over onverwoestbaar gesproken: de SE is volgens Apple ook water- en stofbestendig. Wij konden het niet over ons hart verkrijgen om dit te testen, dus we nemen maar aan dat deze bewering klopt. Maar alle mooie beloftes ten spijt: al na een paar dagen zat er op mysterieuze wijze een enorme kras op het scherm. Voorzichtig omgaan met je apparatuur blijft dus verstandig.

Goedkoopste 5G iPhone

De iPhone SE is niet alleen sterker, maar beschikt ook over 5G-connectiviteit. Hiermee kun je via mobiel internet sneller downloaden, uploaden en streamen dan ooit tevoren. Hier hebben we alleen maar lovende woorden voor, want ook in dit geval geldt: hoe sneller, hoe beter. Controleer alleen wel even of 5G is inbegrepen bij je abonnement!

Ouderwets design met thuisknop

iPhone SE 2022 kleuren

Dan nu de grootste tegenvaller, want het ontwerp van de smartphone blijft nogal achter op de rest. De SE heeft opnieuw een 4,7-inch lcd-scherm, afgeronde hoeken, brede randen en een glazen achterkant. Zelfs de thuisknop voor Touch ID is nog niet met pensioen, al is dit voor veel ­iPhone-gebruikers juist een aantrekkelijke feature.

Deze designkeuzes zijn op het eerste gezicht prima, maar terwijl Apple’s reguliere toestellen steeds moderner worden, lijkt de SE vast te zitten in het verleden. Met name doordat hij sprekend lijkt op de iPhone 8. Leg je er een iPhone 13 naast, dan voelt een splinternieuwe SE ineens als een ouderwets ding.

iPhone SE 2022 kleuren: graag wat feestelijker

Zeg je ontwerp, dan zeg je kleur. En Apple’s kleurenpalet is de laatste jaren steeds uitgebreider geworden – van roze iMacs tot (appeltjes-)groene iPads. Koop je consequent dezelfde kleur, dan matcht uiteindelijk al je apparatuur.

Met uitzondering van de SE dan. Hij is namelijk wéér verkrijgbaar in zwart, wit en rood, nu bekend als ‘Middernacht’, ‘Sterrenlicht’ en ‘PRODUCT(RED)’. We moeten Apple nageven dat er wat toonverschillen zijn, maar deze zijn zo miniem, dat je met je ogen moet knijpen om ze te spotten. Is er iets mis met deze kleuren? Nee, het blijven klassiekers, al hadden we graag wat meer feestelijke opties gezien.

Koopadvies iPhone SE 2022: voor wie precies?

De nieuwe iPhone SE is een verwarrend toestel. Zo laat hij aan de ene kant wat te wensen over: de batterijduur kon beter, de camerasensor is onveranderd en Ceramic Shield is nergens te bekennen. Zelfs het ontwerp en de kleurtjes zijn niet bepaald aantrekkelijk.

Aan de andere kant vragen we ons af of dit allemaal zo erg is. De SE wordt al sinds dag één beschouwd als een betaalbaarder alternatief voor de reguliere iPhones, dus de verschillen moeten er simpelweg wezen. Bovendien bevestigt de toevoeging van 5G en de A15-chip dat het toestel bij de tijd blijft en toekomstproof is. Van binnen dan, want van buiten is en blijft het net een oubollige iPhone 8.

Ons advies? Koop de SE wanneer de extra functies van de standaard iPhones je gestolen kunnen worden en je niet de volle prijs wil betalen. Of wanneer je de thuisknop gruwelijk mist, natuurlijk.

iPhone SE 2022 review conclusie

iPhone SE 2022

De iPhone SE 2022 is ideaal voor drie groepen: thuisknopliefhebbers, casual of beginnende Apple-gebruikers, en iedereen die niet de hoofdprijs wil betalen voor een smartphone. Wij wachten nog even op de iPhone 14.

De iPhone SE ligt sinds maart in de winkels. De vanaf-prijs is € 529 en je vindt hem onder meer bij CoolblueBol.com en Amac. Check de beste deals in onze prijsvergelijker. En dit is onze aanrader voor een hoesje voor de iPhone SE 2022.

Pluspunten

  • Lang leve de A15-chip
  • Sterker glas
  • 5G-connectiviteit
  • albestendig

Minpunten

  • Ouderwets ontwerp
  • Kan een likje verf gebruiken
  • Kennelijk niet krasbestendig