Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Eerste indruk iPhone SE 2022: kleine vernieuwingen voor een groot publiek

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPhone SE 2022: eerste indruk


Lees verder na de advertentie

Vorige week presenteerde Apple tijdens het ‘Peek performance’-event de eerste nieuwe iPhone van het jaar: de iPhone SE 2022 – oftewel de derde generatie iPhone SE. Morgen ligt het nieuwe toestel in de winkels. Maar wij hebben hem al! De hoogste tijd dus voor onze allereerste indruk van deze iPhone.

Wat valt er op aan de iPhone SE?

Deze nieuwe iPhone SE valt juist op door zijn onopvallendheid. Hij is nauwelijks te onderscheiden van de vorige SE, en die was weer een kopie van de iPhone 8 uit 2017. Het toestel heeft een 4,7-inch scherm, onderaan een thuisknop met Touch ID, afgeronde hoeken en een glazen achterkant die geschikt is voor draadloos opladen.

De iPhone SE heeft wel twee nieuwe kleuren: Sterrenlicht komt in de plaats van wit, Middernacht vervangt zwart. Rood is terug van nooit weggeweest. Maar de meeste mensen zullen de oude en de nieuwe SE naast elkaar moeten leggen om het verschil te kunnen zien.

Wat is er goed aan de iPhone SE?

De prijs. De iPhone SE is met een prijs van € 529 de goedkoopste iPhone in het assortiment van Apple. Voor dat geld krijg je behoorlijk wat iPhone. De SE mag er van buiten dan een tikkeltje gedateerd uitzien, van binnen heeft hij veel weg van de meest recente iPhones.


kooptip

Zo heeft de iPhone SE 2022 een supersnelle chip: de A15 Bionic-chip. Dezelfde als die van de iPhone 13 en dat is Apple’s nieuwste en snelste toestel. Die chip brengt ook enkele fotofuncties van de iPhone 13 naar de SE. Bijvoorbeeld de fotografische stijlen: een soort subtiele fotofilters. De chip is bovendien efficiënt en dat zou positieve gevolgen hebben voor de batterijduur, maar die hebben we nog niet uitgebreid kunnen testen.

Verder heeft de iPhone SE ondersteuning voor 5G, zodat je onderweg gebruik kunt maken van supersnel en stabiel internet. Helemaal toekomstproof! Dat geldt ook voor het besturingssysteem: met iOS 15 krijg je hetzelfde scala aan mogelijkheden als de nieuwste iPhones, en je zult ook net zolang kunnen updaten,

Ook goed aan de iPhone SE: het is een heerlijk compact toestel dat je met een hand kunt bedienen. En de oude vertrouwde thuisknop met Touch ID bewijst zijn diensten nog maar eens.

Wat kan er beter?

Minder goed aan de SE: het is een klein toestel, bijna ouderwets. En die gedateerde thuisknop met Touch ID past toch helemaal niet in deze tijd! Tsja: wat voor de een een voordeel is, is voor de ander een nadeel. Waar de een het design ‘klassiek’ noemt, zal de ander het juist ‘antiek’ noemen. Dat is dus persoonlijk.

Wij hadden gehoopt dat Apple voor deze iPhone SE de iPad Air-aanpak zou hanteren. Die heeft wel een vrijwel randloos scherm zonder thuisknop, maar tóch Touch ID. Die zit in de aan-/uit-knop boven op het toestel. Dan heb je twee vliegen in één klap: een moderne look, én die handige vingerafdrukscanner in plaats van Face ID.

Een derde voordeel zou dan zijn dat het scherm ietsje groter kan worden, zonder dat dat ten koste gaat van de compactheid van het toestel. 4,7-inch is naar de huidige maatstaven echt klein, steeds meer websites en apps zijn hier niet meer goed op berekend.

iPhone SE eerste indruk: onze conclusie

iPhone SE 2022

Ergens vinden we het jammer dat de iPhone SE niet wat meer vernieuwing biedt. Apple had er met wat kleine aanpassingen een fris nieuw toestel van kunnen maken. Wat minder rand en iets meer scherm, misschien ondersteuning voor de MagSafe-oplader, wat toffe nieuwe kleurtjes …

Maar eerlijk is eerlijk: veel mensen staan niet te popelen om vernieuwingen en dan is deze iPhone met retro-look prima: je hebt dan de highlights van de iPhone 13, iOS in optima forma en een fijn prijskaartje. We zouden niet overstappen van de iPhone SE 2020, daarvoor merk je te weinig verschil. Maar als je een iPhone 8 of ouder hebt en het design met thuisknop wel best vindt: ga ervoor! Voor mensen die niet eerder een iPhone hadden is het een mooie eerste kennismaking.

Wanneer kun je hem kopen?

De iPhone SE is op 11 maart in de voorverkoop gegaan. Vanaf vrijdag 18 maart is-ie overal beschikbaar. De vanaf-prijs is € 529 en je vindt hem onder meer bij CoolblueBol.com en Amac. Check de beste deals in onze prijsvergelijker.