Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iPhone SE 2020: deze iPhone wil je hebben!

Auteur: Sven Lamers
2 reacties
iPhone SE


Lees verder na de advertentie

Op 15 april 2020 presenteerde Apple de tweede generatie van de iPhone SE. Wederom is deze ‘Special Edition’ een erg bijzondere verschijning in Apple’s iPhone line-up. Eentje waar veel mensen lang naar hebben uitgekeken. Is de iPhone SE 2020 het wachten waard? Dit is onze eerste indruk van het nieuwe toestel.

https://youtu.be/SQIbeAk-bFA

Wat is er opvallend aan de iPhone SE 2020?

Hij is juist weinig opvallend! De iPhone SE ziet er namelijk precies zo uit als de iPhone 8 uit 2017 – tot nu toe de laatste iPhone met thuisknop. Alleen het logo en de tekst op de achterkant verschillen iets en zijn anders uitgelijnd. Door het design met thuisknop zijn er behoorlijk dikke randen boven en onder het scherm. Het oude ontwerp dus – maar dat kun je ook positiever formuleren: het klassieke ontwerp, dat nog altijd enorm populair is. Maar verkijk je hier niet op, want in die enigszins gedateerde behuizing stopt Apple wel de allernieuwste hardware, waardoor deze iPhone helemaal van nu is.

Wat is er goed aan de nieuwe SE?

iPhone SE


kooptip

Inwendig lijkt hij behoorlijk wat op de nieuwe iPhones. Neem het hart van de nieuwe SE: de razendsnelle A13 Bionic-processor die je ook kent van de iPhone 11 en 11 Pro. Dit is op het moment de snelste processor in een smartphone en blijft dat waarschijnlijk ook tot Apple in september de opvolger A14 in de nieuwe iPhones presenteert. Daar kun je dus nog wel een aantal jaren mee vooruit.

De SE heeft één groothoeklens, de 12-megapixel camera van de iPhone 8. Je kunt dus niet uitzoomen of inzoomen – digitaal zoomen kan wel. De nachtmodus van de nieuwste iPhones moet je missen. Wat er dan goed aan is? De portretmodus wordt ondersteund. Dat hiervoor geen tweede cameralens nodig is, heeft met de A13-chip te maken. Dankzij kunstmatige intelligentie kan de iPhone SE de achtergrond van foto’s herkennen, onscherp maken of zelfs helemaal wegfilteren. De SE biedt zelf meer dan de iPhone XR. Die heeft ook één cameralens, maar ondersteunt niet alle mogelijkheden van de portretmodus.

Maar misschien wel het allerbeste: de prijs! Van de iPhones die Apple op dit moment verkoopt, is de iPhone SE met een startprijs van € 489 ruim het goedkoopst. De iPhone XR is de volgende in het rijtje, en die start bij € 709. Je krijgt dus heel veel iPhone voor relatief weinig geld.

Wat kan er beter?

De eerdere SE was populair vanwege zijn compacte formaat. De nieuwe SE is opnieuw de kleinste telefoon die Apple in zijn portfolio heeft, maar met 4,7 inch is hij niet klein te noemen. Dat zal voor sommigen een teleurstelling zijn. Anderzijds: 4 inch is echt niet meer van deze tijd. Veel websites en apps zijn er niet meer geschikt voor. 4,7-inch is het kleinst mogelijke formaat dat niet in de weg staat van goed gebruikersgemak.

Iets om over na te denken is het ontwerp: nu voelt dat misschien nog niet gedateerd aan, maar wellicht komt daar verandering in. Omdat het toestel toekomst-proof is, zit je er nog wel een tijdje aan vast. Als je een thuisknop met Touch ID echter veel fijner in gebruik vindt dan Face ID en allerlei veeggebaren, dan zit je zeker goed.

Review iPhone SE 2020: ons eindoordeel!

iPhone SE

Met de tweede generatie iPhone SE krijg je enorm veel waar voor je geld. Voor net iets meer dan de helft van het geld, krijg je de meeste functies die je ook bij duurdere iPhones krijgt. Weliswaar in een ietwat gedateerd design en met een klein scherm, maar met een onverslaanbare prijs. Wat je krijgt? Een geweldige camera die foto’s een diepte-effect kan geven. Dezelfde supersnelle A13-processor als de iPhone 11 heeft: met deze nieuwe chip zal Apple de SE nog lang blijven updaten en je mist geen écht belangrijke functies ten opzichte van de duurdere iPhones. Inleveren doe je op details. Geen zoom-­mogelijkheden en nacht­modus bij de camera; Touch ID in plaats van Face ID – maar misschien vind je dat juist een voordeel.

Prijzen en beschikbaarheid iPhone SE

De iPhone SE ligt sinds vrijdag 24 april in de winkels. De prijzen zijn afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest:

  • iPhone SE 64 GB: € 489
  • iPhone SE 128 GB: € 539
  • iPhone SE 256 GB: € 659

De iPhone SE is verkrijgbaar in rood, wit en zwart.

De complete review van de iPhone SE met koopadvies verschijnt in iCreate 118 – vanaf 19 mei in de winkels.

Pluspunten

  • De goedkoopste iPhone
  • Grotendeels dezelfde hardware als de duurste

Minpunten

  • Het oude iPhone-design
  • Enkelvoudige camera