Terug naar iPhone SE 2020: deze iPhone wil je hebben!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

iPhone SE 2020: deze iPhone wil je hebben!

Door Sven Lamers6 mei 2020 12:114 min. leestijd2

Op 15 april 2020 presenteerde Apple de tweede generatie van de iPhone SE. Wederom is deze ‘Special Edition’ een erg bijzondere verschijning in Apple’s iPhone line-up. Eentje waar veel mensen lang naar hebben uitgekeken. Is de iPhone SE 2020 het wachten waard? Dit is onze eerste indruk van het nieuwe toestel.

Wat is er opvallend aan de iPhone SE 2020?

Hij is juist weinig opvallend! De iPhone SE ziet er namelijk precies zo uit als de iPhone 8 uit 2017 – tot nu toe de laatste iPhone met thuisknop. Alleen het logo en de tekst op de achterkant verschillen iets en zijn anders uitgelijnd. Door het design met thuisknop zijn er behoorlijk dikke randen boven en onder het scherm. Het oude ontwerp dus – maar dat kun je ook positiever formuleren: het klassieke ontwerp, dat nog altijd enorm populair is. Maar verkijk je hier niet op, want in die enigszins gedateerde behuizing stopt Apple wel de allernieuwste hardware, waardoor deze iPhone helemaal van nu is.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

Wat is er goed aan de nieuwe SE?

iPhone SE

Inwendig lijkt hij behoorlijk wat op de nieuwe iPhones. Neem het hart van de nieuwe SE: de razendsnelle A13 Bionic-processor die je ook kent van de iPhone 11 en 11 Pro. Dit is op het moment de snelste processor in een smartphone en blijft dat waarschijnlijk ook tot Apple in september de opvolger A14 in de nieuwe iPhones presenteert. Daar kun je dus nog wel een aantal jaren mee vooruit.

De SE heeft één groothoeklens, de 12-megapixel camera van de iPhone 8. Je kunt dus niet uitzoomen of inzoomen – digitaal zoomen kan wel. De nachtmodus van de nieuwste iPhones moet je missen. Wat er dan goed aan is? De portretmodus wordt ondersteund. Dat hiervoor geen tweede cameralens nodig is, heeft met de A13-chip te maken. Dankzij kunstmatige intelligentie kan de iPhone SE de achtergrond van foto’s herkennen, onscherp maken of zelfs helemaal wegfilteren. De SE biedt zelf meer dan de iPhone XR. Die heeft ook één cameralens, maar ondersteunt niet alle mogelijkheden van de portretmodus.

Maar misschien wel het allerbeste: de prijs! Van de iPhones die Apple op dit moment verkoopt, is de iPhone SE met een startprijs van € 489 ruim het goedkoopst. De iPhone XR is de volgende in het rijtje, en die start bij € 709. Je krijgt dus heel veel iPhone voor relatief weinig geld.

Wat kan er beter?

De eerdere SE was populair vanwege zijn compacte formaat. De nieuwe SE is opnieuw de kleinste telefoon die Apple in zijn portfolio heeft, maar met 4,7 inch is hij niet klein te noemen. Dat zal voor sommigen een teleurstelling zijn. Anderzijds: 4 inch is echt niet meer van deze tijd. Veel websites en apps zijn er niet meer geschikt voor. 4,7-inch is het kleinst mogelijke formaat dat niet in de weg staat van goed gebruikersgemak.

Iets om over na te denken is het ontwerp: nu voelt dat misschien nog niet gedateerd aan, maar wellicht komt daar verandering in. Omdat het toestel toekomst-proof is, zit je er nog wel een tijdje aan vast. Als je een thuisknop met Touch ID echter veel fijner in gebruik vindt dan Face ID en allerlei veeggebaren, dan zit je zeker goed.

Review iPhone SE 2020: ons eindoordeel!

iPhone SE

Met de tweede generatie iPhone SE krijg je enorm veel waar voor je geld. Voor net iets meer dan de helft van het geld, krijg je de meeste functies die je ook bij duurdere iPhones krijgt. Weliswaar in een ietwat gedateerd design en met een klein scherm, maar met een onverslaanbare prijs. Wat je krijgt? Een geweldige camera die foto’s een diepte-effect kan geven. Dezelfde supersnelle A13-processor als de iPhone 11 heeft: met deze nieuwe chip zal Apple de SE nog lang blijven updaten en je mist geen écht belangrijke functies ten opzichte van de duurdere iPhones. Inleveren doe je op details. Geen zoom-­mogelijkheden en nacht­modus bij de camera; Touch ID in plaats van Face ID – maar misschien vind je dat juist een voordeel.

Prijzen en beschikbaarheid iPhone SE

De iPhone SE ligt sinds vrijdag 24 april in de winkels. De prijzen zijn afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest:

  • iPhone SE 64 GB: € 489
  • iPhone SE 128 GB: € 539
  • iPhone SE 256 GB: € 659

De iPhone SE is verkrijgbaar in rood, wit en zwart.

De complete review van de iPhone SE met koopadvies verschijnt in iCreate 118 – vanaf 19 mei in de winkels.

Plus
  • De goedkoopste iPhone
  • Grotendeels dezelfde hardware als de duurste
Min
  • Het oude iPhone-design
  • Enkelvoudige camera
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Sabco
Lezer
Sabco

Quote:

” Anderzijds: 4 inch is echt niet meer van deze tijd”

Hier gaat iets mis; die 4 inch is juist de oorzaak van het succes van de se uit 2016. Want het formaat van mijn broekzak gaat niet met bovenstaande tijd mee. Ik vind het onbegrijpelijk dat ze hem groter hebben gemaakt, deze telefoon is gewoon geen SE.

Laura Grootaarts
Beheerder
Laura Grootaarts

Ik vind dit een lastig punt. Ik heb zelf heel lang nog de iPhone SE 2016 gehad. Qua hanteerbaarheid: extreem fijn, ik stuntel nu wat af met mijn grotere iPhone. Maar ik merkte op die SE wel dat bijvoorbeeld bij het surfen steeds vaker zaken buiten beeld vielen. Advertenties die je niet meer weg kunt klikken et cetera, of apps waarvan de content gedeeltelijk wegvalt. Dat is wat we ermee bedoelen. (Zo vond ik een kleine tv ook fijner in de huiskamer, totdat de ondertiteling microscopisch werd.)