Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

iPhone 16 (Plus) review: de Pro heb je nu écht niet meer nodig

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPhone 16 review

Apple’s Pro-modellen zijn zó verleden tijd – lang leve de gewone iPhone! In onze iPhone 16 review lees je waarom dit dé iPhone van 2024 is.

iPhone 16 review

De reguliere modellen van de iPhone doen ieder jaar onder voor de Pro’s – en flink ook. Die keuze maakt Apple bewust: door de verschillen steeds groter te maken en de belangrijkste verbeteringen alleen naar de luxe uitvoeringen te brengen, zijn Apple-fans al gauw geneigd om toch maar voor de duurdere optie te gaan.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Die trend lijkt nu voorbij. De iPhone 16 Pro (Max) is er amper op vooruit gegaan, en doordat de iPhone 16 (Plus) veel vernieuwingen heeft gekregen die voorheen exclusief voor de Pro’s waren, hebben de toestellen plots enorm veel van elkaar weg. Is deze inhaalslag genoeg om de Pro dit jaar te laten liggen?

kooptip

De iPhone 15 nu tot €486 voordeel!
De iPhone 15 nu tot €486 voordeel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Bekend, maar fris

Op het eerste gezicht lijkt de iPhone 16 (Plus) amper veranderd. Daar hebben we vrede mee: die dunne schermranden, afgeronde hoeken en aluminium behuizing ogen nog steeds chic. Ook de schermformaten zijn zoals je gewend bent. De iPhone 16 bedraagt 6,1 inch, de iPhone 16 Plus maar liefst 6,7 inch – voor iedere hand wat wils.

iPhone 16 design

Wel is de gewone iPhone nu het kleinste model: de twee Pro-toestellen zijn beide iets gegroeid, waardoor alle iPhones dit jaar een eigen schermformaat hebben. Met de iPhone 16 dus als kleinste optie. Daarmee is dit eigenlijk een onofficiële ‘mini’ geworden, een schrale troost voor gebruikers die dit formaat nog altijd missen. De grotere Pro’s zijn dan weer minder goed nieuws voor iedereen die juist de allergrootste iPhone wil: die eer is nu alleen aan de iPhone 16 Pro Max, de Plus staat op de tweede plek.

Nieuw camera-eiland

Draai je de iPhone 16 (Plus) om, dan valt er wel direct iets op: de lenzen voor de camera zijn niet meer diagonaal opgesteld, maar staan onder elkaar. Een beetje à la de iPhone 12 dus. Maar ook weer niet, want door de nieuwe opstelling is het camera-eiland (de behuizing waar de lenzen in verstopt zitten) flink geplet. Dit is niet meer vierkant, maar pilvormig. Het camera-eiland neemt daardoor nog maar de helft van de ruimte in beslag ten opzichte van voorheen. Zo zie je zelfs met een hoesje om dat dit Apple’s allernieuwste smartphone is, iets wat voorgaande jaren nogal werd gemist.

Die verticale opstelling maakt de iPhone 16 (Plus) dan ook niet oubollig. Integendeel, door het vernieuwde camera-eiland en het subtiele kleurverschil rondom de lenzen oogt het toestel juist lekker fris. De iPhone ziet er dus weer een stukje stijlvoller uit, zonder dat je ogen moeten wennen aan een compleet nieuw ontwerp.

Kleurrijk is een understatement

Over fris gesproken, de kleuren springen ook direct in het oog. Want terwijl Apple bij de iPhone 15 (Plus) nog koos voor subtiele pasteltinten, zijn het felle ‘Ultramarijn’ (blauw), ‘Blauwgroen’ (groen) en ‘Roze’ niet over het hoofd te zien. Vooral laatstgenoemde valt zo ontzettend op, dat een naam als ‘Knalroze’ de lading meer zou dekken.

iPhone 16 scherm

Voor liefhebbers van kleurtjes zijn deze tinten in ieder geval een flinke stap vooruit ten opzichte van vorig jaar. Om nog niet te spreken over de bleke tonen van de iPhone 16 Pro (Max) – die onderscheiden zich amper van elkaar. Krijg jij juist hoofdpijn van de huidige kleurexplosie? Daar heeft Apple rekening mee gehouden, want de iPhone 16 (Plus) is ook beschikbaar in het deftige ‘Zwart’ en ‘Wit’.

Blijft fijn

Verder bestaat het design van de iPhone 16 (Plus) uit de fijnste vernieuwingen van de afgelopen jaren. De thuisknop is nog steeds met pensioen, de usb-c-aansluiting is sinds vorig jaar niet meer weg te slaan. Ook weer aanwezig is het Dynamic Island, waarmee je wat functies kunt bedienen en die de selfiecamera en sensoren voor Face ID herbergt.

Een extra applausje gaat deze keer naar Ceramic Shield. Dit sterke type glas is er al sinds de iPhone 12 en beschermt de smartphone tegen valpartijen en krassen, maar door een verbeterde formule is het glas nu 50% sterker dan bij de eerste generatie. Helaas kunnen wij het niet over ons hart verkrijgen om onze splinternieuwe iPhone 16 van een bureau te stoten. We nemen dus maar aan dat Apple gelijk heeft.

Knopjesfestijn!

Draai je de iPhone op zijn kanten, dan zie je plots twee extra knopjes. Met aan de linkerzijde de actieknop. Die maakte vorig jaar zijn debuut en was toen exclusief voor de iPhone 15 Pro (Max), maar met de iPhone 16-serie vind je ‘m op alle modellen. Hij zit boven de volumeknoppen, op de plek waar eerst de schakelaar voor de Stille modus zat.

iPhone 16 knoppen

Wat de knop zoal doet? Dat heb je zelf in handen: in Instellingen stel je in wat er gebeurt wanneer je op de knop drukt. Schakel er bijvoorbeeld een Focus, de zaklamp of een Opdracht mee in. Of gewoon de Stille modus, net als voorheen. Meer personalisatie is altijd fijn, en zelfs als je het knopje liever niet gebruikt, zit het dankzij die plek bovenin totaal niet in de weg. Bovendien krijg je met de introductie van zo’n voormalige Pro-functie toch het gevoel dat je meer waar voor je geld krijgt.

Maak kennis met de cameraregelaar

Apple introduceert dit jaar wéér een nieuwe knop: de cameraregelaar. Alleen voor de Pro (Max), zo zou je zeggen, maar tot onze verbazing vind je hem ook op de iPhone 16 (Plus). Je hoeft dus niet nóg een jaar te wachten tot de coolste vernieuwingen ook naar de gewone modellen komt – en daardoor lijken de iPhones steeds meer op elkaar. De naam zegt het al, maar de cameraregelaar is een knopje om de camera van je iPhone te bedienen.

Druk er hard op om de Camera-app te activeren of een foto te maken. Houd de knop vast om een video op te nemen, laat los om te stoppen. Door tweemaal zachtjes te drukken, open je een menu om de instellingen te veranderen; daar scrol je doorheen door over de cameraregelaar te vegen. In het begin zijn al die gebaren even wennen; vooral het verschil tussen hard en zacht drukken is iets waarin je handigheid moet krijgen. Maar gelukkig lijkt dit een kwestie van oefenen: zodra je de knop in de vingers hebt, kun je los!

Cameraregelaar

Het grootste struikelblok van de cameraregelaar betreft de plek. De knop bevindt zich op de rechterzijde, ongeveer halverwege de behuizing. In de landschapsmodus zit die daar prima. Althans, voor ondergetekende: tijdens het testen vonden andere redactieleden dat het knopje net te ver naar boven zat, waardoor ze er niet soepel bij konden.

In de portretmodus kreeg ik ook kortsluiting: zodra ik mijn iPhone rechtop hield, moest ik mijn hand ongemakkelijk positioneren voordat ik bij de cameraregelaar kon. Daardoor reikte ik toch weer gauw naar de sluiterknop en instellingen op het scherm. Het is dus fijn dat die opties nog steeds aanwezig zijn.

Camera met Pro-functies

De camera zelf heeft ook steeds meer Pro-trekjes. Zo is de iPhone 16 (Plus) het eerste basismodel met de macromodus. Hiermee kun je heel gedetailleerde foto’s maken met de ultragroothoeklens, van onderwerpen die heel dichtbij zijn. Denk aan regendruppels op een bloemblaadje, een slak die over een takje kruipt of een kikker op een lelie. De verschillen in kwaliteit merk je direct: wanneer je de camera op een onderwerp richt en de macromodus steeds aan en uit zet, is het bizar hoeveel beter je kiekjes plots tot hun recht komen.

iPhone 16 camera

Die nieuwe opstelling voor de cameralenzen, die is er overigens om een reden. Doordat de camera’s nu naast elkaar staan als je de iPhone horizontaal houdt, kunnen ze net als je ogen diepte zien. Daardoor is het mogelijk om ruimtelijke foto’s en video’s te maken. Dit zijn 3D-beelden die je alleen kunt bekijken met een Apple Vision Pro of Meta Quest. De ruimtelijke foto’s zijn dit jaar pas geïntroduceerd, maar de video-optie is er al sinds de iPhone 15 Pro (Max). Wéér een Pro-functie erbij dus. Altijd fijn meegenomen, zelfs al is Apple’s headset nog altijd niet beschikbaar in Nederland en België.

Verder heeft de 12-megapixel ultragroothoekcamera naast de macromodus nog een extra upgrade gekregen. Die vangt nu tot 2,6 keer meer licht op. Dit zorgt er bij weinig licht voor dat je foto’s er stralender uit zien, maar het verschil is lang niet zo denderend als bij de macromodus. Pas als je een iPhone 15 (Plus) en iPhone 16 (Plus) dezelfde foto’s laat maken en die naast elkaar legt, zie je dat laatstgenoemde een beter resultaat levert.

Hippe chip

Breek je de iPhone 16 (Plus) open, dan vind je er de nieuwe A18-chip. Zoals gebruikelijk is die processor wat krachtiger en geavanceerder dan zijn voorganger: vergeleken met de A16-chip van de iPhone 15 (Plus) heeft de A18 een 30% sneller CPU, en een 5-core GPU die tot 40% sneller en 35% efficiënter is. Die verbeteringen komen vooral van pas wanneer je grafisch zware games of videobewerkingsprogramma’s gebruikt, maar in het dagelijks leven zul je er amper iets van merken. De iPhone is immers al jaren waanzinnig snel.

iPhone 16 A18

De nieuwe chip draagt ook bij aan een verbeterde accuduur, en daar merk je – in combinatie meteen fysiek grotere accu – wél dagelijks verschil in. Bij het continu afspelen van video’s houdt de iPhone 16 het tot 22 uur vol op één enkele oplaadbeurt. Dat is twee uur meer dan bij de iPhone 15! De iPhone 16 Plus gaat nog langer mee: maar liefst 27 uur, oftewel één uur meer dan voorheen. Daarmee heeft de Plus dezelfde accuduur als de iPhone 16 Pro; nóg een punt waar de modellen dezelfde prestaties leveren.

De meeste gebruikers zullen hun toestel echter gewoon één volle dag gebruiken en ‘m dan aan de lader leggen, en daar voldoen alle modellen gemakkelijk aan. Val je niet onder ‘de meeste gebruikers’ en gebruik je je iPhone wat intensiever? Dan doe je er goed aan om voor de Plus te kiezen.

Toekomstbestendig

Ik hoor je al denken: ‘Maar de Pro (Max) moet toch ergens in uitblinken?’ Voorgaande jaren was dat wel zo, met vernieuwingen als het Dynamic Island en de actieknop. Met de iPhone 16-reeks is het een ander verhaal; de gewone toestellen hebben zo’n gigantische inhaalslag gemaakt, dat de voordelen van de Pro’s slechts details zijn.

Ten eerste, voor de allergrootste iPhone kun je dit jaar alleen terecht bij de iPhone 16 Pro Max. Tegelijkertijd is die maar 0,2-inch groter dan de iPhone 16 Plus – iets wat je in de praktijk amper merkt, aldus onze test. Ten tweede, het ProMotion-scherm met always-on blijft exclusief voor de Pro’s. ProMotion is een mooie toevoeging, maar always-on heeft een negatieve invloed op je accuduur en er zijn veel Pro-gebruikers die de functie irritant vinden en uiteindelijk zelfs uitschakelen.

Ten slotte, de iPhone 16 (Plus) mist nog altijd een derde cameralens. Die blijkt nog het grootste gemis: met de tetraprismalens zoom je vijf keer in zonder kwaliteitsverlies. Heb je een passie voor fotografie of ga je regelmatig naar concerten of andere evenementen, dan is dit misschien een reden om toch de Pro-route te nemen.

Apple Intelligence?

Apple Intelligence iPhone 16

Is Apple Intelligence dan het addertje onder het gras? Ook niet: hoewel Apple afgelopen juni nog dat alleen de iPhone 15 Pro (Max) deze functies zal ondersteunen en dat de iPhone 15 (Plus) ze volledig moet missen, maken ze binnenkort gewoon hun debuut op de iPhone 16 (Plus). Nog niet in de Europese Unie, hier moeten we Apple’s AI-features voorlopig missen. Maar goed, dat geldt ook voor de iPhone 16 Pro (Max). Wat dat betreft is deze iPhone gewoon toekomstbestendig en kun je er (in combinatie met iOS 18 en ondersteuning voor toekomstige software-updates) nog jaren mee vooruit.

Sla je slag!

Zijn die subtiele verschillen het waard om toch voor de Pro te gaan? Hier is het antwoord duidelijk: nee. Met de iPhone 16 (Plus) heb je voor het eerst in jaren een ‘gewone’ iPhone die amper verschilt van Apple’s vlaggenschip, en door zijn vrolijke kleuren ziet hij er wat ons betreft nog leuker uit ook.

De doorslag is het prijskaartje: met een adviesprijs vanaf 969 euro is de iPhone 16 even duur als zijn voorganger, maar heb je wel de meest vernieuwde iPhone in jaren. Een beter moment om te upgraden is er niet.

iPhone 16 review

iPhone 16 review: conclusie

De iPhone 16 (Plus) heeft zo’n enorme inhaalslag gemaakt, dat de gewone en luxe modellen voor het eerst aan elkaar gewaagd zijn. Laat die Pro’s maar liggen – die zijn dat dat hogere prijskaartje nu een keer níét waard.

Vanaf € 969 en € 1119 (Plus)

Ontdek de beste iPhone 16 deals

Waar scoor je momenteel de beste aanbieding voor de iPhone 16? De onderstaande prijsvergelijker helpt je verder! Hier vind je altijd de actuele prijzen, dus je weet direct welke aanbieder de beste deal heeft. Mocht je de grotere variant meer zien zitten: de volgende pagina over de iPhone 16 Plus kopen helpt je verder.

Pluspunten

  • Amper verschil met de Pro's
  • Eindelijk felle kleuren
  • Toekomstbestendig

Minpunten

  • Cameraregelaar op een onhandige plek
  • Plus is niet langer de grootste iPhone