Terug naar iPad Air 4: Een iPad met Air. En terecht!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

iPad Air 4: Een iPad met Air. En terecht!

Door Laura Grootaarts18 januari 2021 12:166 min. leestijd5

Je kent hem niet meer terug, de iPad Air 2020. Deze vierde generatie van de iPad Air is mijlenver verwijderd van zijn voorgangers. Voor ons ligt een futuristisch ogende iPad: een scherm met afgeronde hoeken, een smalle zwarte rand eromheen, geen thuisknop. De zijkanten zijn vlak en robuust, net zoals bij de nieuwste iPhones. Wat een metamorfose! Weg met de brede randen rondom een hoekig scherm. Dag, glooiende zijkanten. Vaarwel, thuisknop met Touch ID.

iPad Air 2020 release

Deze review stond eerder in iets andere vorm in iCreate.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧

Maar misschien denk je: dit komt me tóch bekend voor. Ik heb dit al eerder gezien. Dat klopt: het ontwerp van de iPad Air komt niet uit de lucht vallen. Hij lijkt sprekend op de iPad Pro, de duurste en meest geavanceerde iPad. Deze Air heeft exact dezelfde afmetingen als de kleinste van de twee iPad Pro-modellen: de 11-inch iPad Pro. Het scherm is met 10,9 inch een ietsepietsje kleiner, de rand eromheen een tikkeltje breder, maar het is eerlijk gezegd nauwelijks te zien.

iPad Air 4: niet meer zo bescheiden

De iPad Air is ideaal voor de iets gevorderde iPad-gebruiker. Krachtiger en met een beter scherm dan de gewone iPad, ontdaan van de technische toeters en bellen van de iPad Pro. De gulden middenweg, zo zou je hem kunnen bestempelen. Vorig jaar was dat met de vorige generatie iPad Air in zekere zin ook al zo, maar toen vermomde de Air zich als een ‘gewone’ iPad met de klassieke looks. Véél te bescheiden.

Dit jaar heeft de iPad Air eindelijk het sexy jasje van de iPad Pro aangetrokken. Misschien nog iets sexyer zelfs, want dat jasje is er in een heel scala aan sprankelende kleuren. Naast het gelikte zilver en spacegrijs is er ook roségoud (lees: roze), hemelsblauw en groen. En het is niet alleen het uiterlijk wat hij van de iPad Pro heeft overgenomen: de allerleukste Pro-functies hebben nu ook hun weg gevonden naar de iPad Air. En dat terwijl de iPad Air voor honderden euro’s minder over de toonbank gaat: bij Coolblue bijvoorbeeld voor maar 669 in plaats van 899 euro.

De Pro’s van de iPad Air 2020

Wat is er dan zo Pro aan de Air, behalve het uiterlijk? Om te beginnen: de accessoires. Als je dan toch investeert in een mooie iPad, denk dan meteen hieraan. De iPad Air komt het best tot zijn recht met de Apple Pencil van de tweede generatie en het Magic Keyboard. Die waren eerst beide voorbehouden aan de iPad Pro, maar werken nu dus ook met de Air.

De Apple Pencil is Apple’s drukgevoelige stylus en heeft als voordeel dat je hem gemakkelijker dan de eerste generatie kunt opbergen, opladen en koppelen (alle drie een kwestie van magnetisch aan de iPad kleven). Je kunt er – als je gezegend bent met enig tekentalent – pixel-perfect mee tekenen. Schrijven of pdf’s mee annoteren kan natuurlijk ook. Het Magic Keyboard is een toetsenbord met ingebouwd trackpadje, en dat was er eerst ook enkel voor de iPad Pro. Wat de voordelen van dit toetsenbord zijn, lees je in deze Magic Keboard review. Het is natuurlijk niet verplicht om de Pencil en het Magic Keyboard aan te schaffen en er hangt weer een fors prijskaartje aan. 135 euro voor de Pencil, 339 voor het toetsenbord. Maar geloof ons: je wilt het wel.

iPad Air Magic Keyboard

Als we het dan toch over accessoires hebben, komen we automatisch op het volgende punt: de iPad Air heeft net zoals de iPad Pro geen Lightning-poort maar een usb-c-aansluiting. Dat maakt deze iPad veel geschikter om externe apparatuur op aan te sluiten. Denk aan digitale camera’s, harde schijven en monitoren. Usb-c is wat dat betreft veel meer een allemansvriend dan Lightning. Nog iets wat de Air heeft overgenomen van de Pro, is de 12-megapixel groothoekcamera aan de achterzijde. Bij de Pro is er daarnaast nog een ultragroothoeklens, dat dan weer wel.

Maar het is geen Pro

Hoewel de Air behoorlijk Pro is, blijven sommige zaken toch echt exclusief voor de Pro. Zo heeft de Pro een dubbele camera in plaats van een enkele, en ook nog een LiDAR-scanner. Ook ligt op de Air de verversingsgraad van het scherm lager, wat je misschien merkt als je buitenaards goed kunt tekenen of 3D-games speelt. En ook Face ID (gezichtsherkenning) moet je missen, de Air heeft daarvoor niet de juiste camera en sensoren. Maar ja: als je warmloopt voor dat soort zaken, ben je wellicht een echte power-user en is de iPad Pro sowieso een betere keuze. Wat ons betreft heeft de Air precies de juiste functies van de Pro overgenomen, en de juiste laten varen. Er moet immers ergens op beknibbeld worden en het scheelt aanzienlijk in de prijs.

iPad Air Touch ID

Er zijn ook nog wat zaken die de Air wel heeft, en de Pro dan weer niet. Bij gebrek aan Face ID viert Touch ID in een compleet nieuwe vorm zijn herintroductie. De vingerafdrukscanner zit ingebouwd in de sluimerknop rechtsboven op de tablet. Dat voelt aanvankelijk een beetje gek, ook omdat die knop veel smaller is dan de thuisknop, maar het werkt net zo snel een efficiënt. Omdat je de iPad natuurlijk alle kanten op kunt draaien, zit de knop soms net op een onhandige plek. Het helpt om via de app Instellingen meerdere vingerafdrukken te registreren, ook van je andere hand. Al snel heb je de knop blind gevonden, in welke positie je de iPad ook houdt.

Ten slotte is er ook nog de processor. De iPad Air heeft een A14 Bionic-chip die nieuwer is dan de A12Z Bionic-chip van de iPad Pro. Nieuwer is echter niet per se beter of sneller. Even kort door de bocht: de cores in de A14 chip van de Air afzonderlijk zijn beter. Maar de A12Z van de iPad Pro heeft dan weer meer cores. Afhankelijk van de taak presteert de ene keer de A12Z beter, de andere keer de A14. Maar beide chips zijn razendsnel en toekomstbestendig. De A14 Bionic-chip zit trouwens ook in de nieuwste iPhones van dit jaar.

iPad Air 2020 review: conclusie

De iPad Air ziet er fantastisch uit en heeft nu de allermooiste Pro-functies overgenomen. Apple heeft daarin wat ons betreft precies de juiste afwegingen gemaakt. Je hebt zodoende zo veel mogelijk Pro voor een zo laag mogelijk bedrag. Die prijs ligt overigens honderd euro hoger dan die van de vorige iPad Air, maar die prijs-stijging is gezien de vele extra’s wel gerechtvaardigd. Er ontbreken een paar Pro-functies, maar de meeste mensen zullen daarvan niet wakker liggen.

Plus
  • Precies de juiste selectie van Pro-functies
  • Grote stap vooruit ten opzichte van de iPad Air 3
Min
  • Met accessoires alsnog prijzig
  • Hogere prijsklasse dan de vorige iPad Air
iPad Air 2020 kopen
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Laura Grootaarts

Kocht al in de vorige eeuw haar eerste Mac en tikte daarop heel veel tekstjes. Is nu – en hoe kan het ook anders – webredacteur.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

5
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Zo te zien betekent “Air” nu eerder “minder prijzig dan Pro” dan “voor onderweg”. Dat vind ik jammer. – Toen ik mijn (totdusver enige) iPad Air en MacBook Air kocht, waren ze (volgens mij) bedoeld om lang te kunnen werken op een accu-lading – en dan maar geen “number crunching”, zoals mijn Pro’s.

Bax
Lezer
Bax

Om eerlijk te zijn vind ik deze ipad een beetje lomp er uit zien. Door de dikke zwarte randen om het scherm doet het mij denken aan een tv uit de jaren 70. Hier voor had ik een ipad air 3 met slankere witte randen boven en onder, dat oogt veel moderner vind ik. En juist doordat de de randen aan de buitenkant niet meer afgerond zijn vind ik hem minder modern. En ik had begrepen dat de accuduur juist wel (aanzienlijk) minder is. Volgens tweakers: Accuduur bij webbrowsen (helderheid @ 250cd/m²) Apple iPad Pro 10.5″ 2017 (A1709) 11u39m Apple… Lees meer »

Bax
Lezer
Bax

Ik wil nog even terug op mijn kritiek over het nieuwe design. Ik moest er blijkbaar even aan wennen want ik vind hem nu toch best wel mooi.

Joe
Lezer
Joe

Dat de vingerafdrukscanner ingebouwd zit in de sluimerknop (rechtsboven of waar dan ook, als je de tablet effe vast hebt) blijft ook na een week onhandig:
– de vingerafdruk herkenning lukt 3 op 5 niet (zelfs met 5 ingelezen varianten van een vinger)
– door de “uit-stekende ” en lichte bediening van de sluimerknop heb ik de tablet al ontelbare keren ongewild uitgeschakeld.
Al bij al was het eerste ontwerp van de vingerafdrukscanner nog zo gek niet: werkte vrij behoorlijk en door zijn positie op scherm wist je tevens hoe je de tablet “in je greep” had.