Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

iPad Air 2024 review: op deze iPad heb je lang gewacht

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad air 2024

De iPad Air 2024 heeft een supersnelle M2-chip, is er voor het eerst in twee maten én ondersteunt de nieuwe Apple Pencil Pro. Is dit de iPad die je hebben moet?

Lees verder na de advertentie

De allereerste iPad Air uit 2013 dankte zijn naam aan het feit dat hij zo lekker dun en licht was, maar met de nieuwste generatie iPads heeft Apple het zichzelf lastig gemaakt. De Air is niet meer de dunste en de lichtste: die eer valt vanaf nu te beurt aan de nieuwste iPad Pro 2024.­­­ Is het labeltje ‘Air’ dan nog terecht?

Greg Joswiak, dé marketing-hotemetoot bij Apple, heeft er zijn team goed over na laten denken en komt met het volgende:­­­ ‘Het is natuurlijk niet de bedoeling om de naam van de producten te veranderen naarmate­­­ de dikte verandert. De iPad Air heeft zichzelf ontwikkeld tot het product in de iPad-reeks dat functies overneemt die voorheen exclusief voor de Pro waren, maar dan tegen een schappelijkere prijs.’ De vraag is dan: welke­­­ Pro-functies heeft deze nieuwe generatie overgenomen?­­­ Heeft-ie dan in ieder geval de ‘air’ van een Pro?

iPad Air 2024: voortaan in twee maten

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

iPad Air 2024

Het is de opmerkelijkste vernieuwing voor de iPad Air én iets wat duidelijk geleend is van de iPad Pro: hij is verkrijgbaar in twee formaten. Het ‘kleine’ model meet 11 inch en is daarmee vergelijkbaar met de vorige iPad Air. Daarnaast is er nog een 13-inch model; net zo groot als de grote iPad Pro.

Dit lijkt een trend bij Apple, niet alleen voor de iPad. Als je het grootste scherm wilde, moest je voorheen­­­ sowieso kiezen voor de duurdere Pro-modellen. Dan betaalde je ook voor technische­­­ poespas waar je verder niks mee deed. Tegenwoordig zijn ook de betaalbare modellen er in het groot. De iPhone 14 en 15 Plus gingen de iPad Air al voor, en hetzelfde geldt voor de MacBook Air die er in 13 en in 15 inch is.

De grote en de kleine iPad Air verschillen overigens­­ nauwelijks. De grote versie heeft een iets hogere piekhelderheid (600 in plaats van 500 nits) en iets meer bas. Maar vooral dus ook: dertig procent meer werkruimte dan op het kleinere model. Hang je vooral met je iPad op de bank, puur ter entertainment, dan is het misschien iets te veel van het goede. Die extra ruimte is ideaal als je je iPad regelmatig inzet als laptopvervanger: tijdens het multitasken heb je veel ruimte nodig voor alle apps waar je actief mee bezig bent. Gebruik je je iPad als tekentablet, dan is zo’n megascherm ook een uitkomst.

Ondersteuning voor de Apple Pencil Pro

Welke Apple Pencil kopen

Mocht je de iPad Air inderdaad willen om te tekenen, dan moet je weten dat er een nieuwe Apple Pencil Pro is. De iPad Air ondersteunt­­­­ nu ook ‘hover’, waarbij een puntje op het scherm verduidelijkt waar je Pencil op het scherm zal landen. Dit was voorheen ook zo’n exclusieve iPad Pro-functie. Beter nog: met de Apple Pencil Pro kun je op de Air precies hetzelfde als op de Pro! Alle nieuwe functies zijn present:

Apple Pencil Pro

Knijpen

De Apple Pencil is nu ‘knijpgevoelig’. Knijp vooraan in de Pencil en je tovert er je complete tekenpalet mee tevoorschijn. Je kunt er ook een andere functie aan koppelen.

Draaien

De Pencil Pro heeft een gyroscoop en door hem te draaien, verander je de aanzet van je pen of penseel. Zo wissel je bijvoorbeeld tussen de brede en smalle kant van een markeerstift.

Haptische feedback

Je Apple Pencil komt tot leven dankzij haptische feedback: bij bepaalde acties voel je een kleine trilling ter bevestiging van de actie die je uitvoert. Je kent dit al van de iPhone of trackpad van je Mac.

Hover

Hover is er nu ook voor de iPad Air, eerder was het er al voor de Pro. Een puntje en een levensechte schaduw maken duidelijk waar je pen het display zal gaan raken. Zo kun je nog preciezer werken.

Zoek mijn

Vrijwel al je Apple-apparaten zie je terug op de landkaart in de Zoek mijn-app. Nu helpt de app ook als je je zoekgeraakte Apple Pencil wilt terugvinden.

Let op: deze nieuwe Air werkt verder alleen met de Apple Pencil USB-C. Heb je nog een andere oude Apple Pencil liggen, dan kun je daar dus niets meer mee. Zonde, want zo’n pennetje is bepaald niet goedkoop.

Met M2 chip

Ook nieuw in de iPad Air is de chip. Dit is een M2 die, je raadt het al, in de vorige generatie­­ iPad Pro zat. Van die sprong van de M1 naar M2 merk je in het dagelijks leven precies niks. De ene chip is razendsnel, de andere supersnel. Of andersom. In ieder geval: alles wat je met de M2 kunt, kun je eigenlijk ook wel met de M1. In een AI-foto-app als Photomator merk je misschien ietsje een verschil in snelheid, als je oplet. Eén keer met je ogen knipperen­­­ in plaats van twee. Het grote voordeel van een M2 is dat-ie natuurlijk langer de iPadOS-updates­­ ontvangt.

Meer opslag

Een andere fijne Pro-optie die zich een weg heeft gebaand naar de Air, heeft te maken met de opslag. Bij de iPad Air 2022 viel er weinig te kiezen qua opslag. 64 GB (wat weinig!) of 256 GB (wat veel!). Bij de nieuwe iPad Air zijn er gelukkig meer smaakjes: 128 GB is nu de instapversie, of kies voor 256 GB, 512 GB of 1 TB opslagruimte. Daarmee wordt de iPad weer meer geschikt als laptopvervanger voor werk en studie.

Meer in dat genre: de frontcamera heeft een verandering ondergaan die hem een stuk geschikter maakt voor videobellen­­ en -vergaderen. De camera is namelijk verhuisd van de korte zijde naar de lange zijde van de iPad. De meeste gebruikers zullen videobellen met de iPad steunend op de lange zijde, dus die plek is logischer.

Natuurlijk is er één Pro-functie die we graag hadden gezien op de iPad Air, maar die voorlopig nog even verstek laat gaan. Dan hebben we het over Face ID. Helaas: de Air heeft nog steeds Touch ID, verwerkt in de knop boven op het toestel.­­­ Dat werkt toch iets minder fijn en begint wat gedateerd aan te voelen. Face ID is er al zeven jaar voor de iPhone en verscheen heel snel daarna op de iPad Pro – het wordt weleens tijd, Apple.

iPad Air 2024 conclusie

De iPad Air 2024 heeft opnieuw de fijnste Pro-functies, zonder­­­ dat je daarvoor de hoofdprijs moet betalen. Ook kun je eindelijk kiezen voor een groter formaat!­­­ Wij zijn fan! Wil je de iPad Air kopen? In de vergelijker hieronder zie je de beste deals.

Pluspunten

  • Keuze uit twee formaten
  • Populairste Pro-functies zijn present

Minpunten

  • Niet meer de dunste
  • Je oude Pencil kan de kliko in
  • Geen Face ID