Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

Eerste indruk iPad Air: pro genoeg voor de meeste mensen

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad Air Apple Pencil


Lees verder na de advertentie

Afgelopen vrijdag ging de nieuw vormgegeven iPad Air in de voorverkoop bij Apple, tegelijkertijd met de nieuwe iPhone 12 en iPhone 12 Pro. Dat was een behoorlijke verrassing, want tot dat moment wisten we alleen maar dat de iPad Air 2020 ‘ergens in oktober zou’ verschijnen. Concreter dan dat werd het niet. Inmiddels hebben we de iPad Air een aantal dagen in huis om uit te proberen. Wat is er goed aan deze iPad? Wat kan er beter? Wij delen graag onze eerste indruk met je!

Wat is er opvallend aan de iPad Air 2020?

Toen de iPad Air op 15 september gepresenteerd werd, was de vormgeving het eerste wat in het oog sprong. Heb je een oude iPad Air? Je herkent de nieuwe niet meer terug, hij lijkt totaal niet op zijn voorgangers. Voor de iPad Air nieuwe stijl heeft Apple het futuristische design van de veel duurdere iPad Pro gebruikt. Dat wil zeggen: een scherm met afgeronde hoeken, een smalle rand eromheen, geen thuisknop. De zijkanten zijn vlak, net zoals bij de nieuwste iPhones. Wat een metamorfose!

iPad Air verpakking

Met een zacht plofje komt het deksel los van de doos. De zilveren iPad Air die tevoorschijn komt, doet inderdaad sterk denken aan een iPad Pro. Deze Air heeft exact dezelfde afmetingen als de kleinste van de twee iPad Pro-modellen: de 11-inch iPad Pro. Het scherm is met 10,9 inch een ietsepietsje kleiner, de rand eromheen een tikkeltje breder, maar het is eerlijk gezegd nauwelijks te zien. Wat dan weer wel opvalt, is dat de iPad Air in een heel scala aan sprankelende kleuren verkrijgbaar is: naast het geijkte zilver en spacegrijs is er ook roségoud (lees: roze), hemelsblauw en groen.

Wat is er goed aan de nieuwe iPad Air?


kooptip

De iPad Air lijkt niet alleen qua uiterlijk op de iPad Pro. Hij heeft ook precies de populairste functies ervan overgenomen. Zo heeft de iPad Air nu ook een usb-c-aansluiting in plaats van een Lightning-poort, waardoor je er gemakkelijker externe apparatuur op kunt aansluiten. Ook heeft de Air nu dezelfde 12‑MP groothoekcamera van de Pro (maar de Pro heeft dan weer wel een extra lens; een ultragroothoek).

iPad Air Magic Keyboard

En dan de accessoires: hij werkt met de tweede generatie Apple Pencil. Die is fijner te koppelen, op te laden en op te bergen dan de eerste Pencil, en heeft ook geen irritante losse onderdelen zoals dopjes en verloopstukjes. Ook het Magic Keyboard werkt met deze Air en is dus niet meer exclusief voor de Pro. Door het ingebouwde trackpad voelt het echt als een alternatief voor een MacBook.

Zijn dan werkelijk alle vernieuwingen geleend van de iPad Pro? Nee. De iPad Air heeft ook nog een aantal échte nieuwigheden. Zo heeft de Air geen thuisknop, maar nog wel altijd Touch ID. De vingerafdrukscanner zit voor het eerst in de knop rechtsboven op de tablet verwerkt – iets waar je zó aan gewend bent, trouwens. Ik vraag mijn linkshandige collega of de positie van de knop geen belemmering is, maar nee: als linkshandige kom je wel voor hetere vuren te staan.

iPad Air Touch ID

Ten slotte heeft de iPad Air een A14 Bionic-chip die nieuwer is dan de A12Z Bionic-chip van de iPad Pro. Nieuwer is niet per se beter of sneller. Even kort door de bocht: de cores in de A14 chip van de Air afzonderlijk zijn beter. Maar de A12Z van de iPad Pro heeft dan weer meer cores. Afhankelijk van de taak presteert de ene keer de A12Z beter, de andere keer de A14. Maar beide chips zijn razendsnel.

Wat kan er beter?

De iPad Air mist bepaalde functies van de Pro. Zo heeft de Air geen LiDAR-scanner, geen dubbele maar een enkele camera en heeft het scherm een lagere verversingsgraad. Maar ja: als je warmloopt voor dat soort zaken, ben je wellicht een echte power-user en is de iPad Pro sowieso een betere keuze. Wat ons betreft heeft de Air precies de juiste functies van de Pro overgenomen. Twijfel je nog, lees dan ook ‘Waarom zou je nu nog een iPad Pro kopen‘ in onze rubriek koopadvies.

Verder komt de iPad Air het best tot zijn recht in combinatie met de Apple Pencil en het Magic Keyboard. Ik gebruik de iPad Air al dagen als vervanger van mijn MacBook en raak het scherm nauwelijks nog aan. Helemaal perfect! Maar … die accessoires moet je dan nog wel los aanschaffen en kosten respectievelijk € 135 en € 339. Dat is samen al duurder dan een ‘gewone’ iPad. Je hóéft deze accessoires natuurlijk niet te kopen, maar dat wil je wel. Want het heeft echt meerwaarde. Het was mooi geweest als er een alles-in-éénbundel met korting verkrijgbaar was.

iPad Air 2020 eerste indruk: onze conclusie tot dusver

iPad Air 2020

De iPad Air is er voor de iets gevorderde gebruiker. Deze tablet komt op veel gebieden heel dicht in de buurt van de iPad Pro, maar voor honderden euro’s minder. Apple heeft een selectie gemaakt van de populairste Pro-functies – design, supersnelle chip & accessoires – en die naar de Air gebracht. De echt technische toeters en bellen ontbreken, maar die zijn hoofdzakelijk interessant voor power-users, en die verwijzen we graag naar de iPad Pro. De Air is perfect zoals-ie is.

Wanneer kun je hem kopen?

De iPad Air is afgelopen vrijdag in de voorverkoop gegaan, aanstaande vrijdag 23 oktober ligt hij ook echt in de winkels. De prijzen hangen af van twee zaken: 1) hoeveel opslag wil je? 2) wil je een versie met of zonder mobiel internet? Dit zijn de prijzen:

  • iPad Air 2020, 64 GB opslag, alleen Wi-Fi: € 669.
  • iPad Air 2020, 64 GB opslag, Wi-Fi + Cellular: € 809.
  • iPad Air 2020, 256 GB opslag, alleen Wi-Fi: € 839.
  • iPad Air 2020, 256 GB opslag, Wi-Fi + Cellular: € 979.

Je koopt de iPad Air bij Apple of bij winkels als Coolblue.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!