Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Eerste indruk iPad 2020: de beste iPad voor de meeste mensen

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
iPad 2020


Lees verder na de advertentie

Op 15 september presenteerde Apple de nieuwe iPad 2020. Wij hebben deze iPad 2020 inmiddels getest. Waar blinkt hij in uit? Wat kan er (misschien) beter? We delen graag onze eerste indruk met jou.

iPad 2020

Wat is er opvallend aan de iPad 2020?

Deze achtste generatie van de iPad blinkt juist uit door onopvallendheid en lijkt op al zijn voorgangers. Vraag een kind om een iPad te tekenen, en het tekent deze iPad. Een scherm met scherpe hoeken, een vrij brede rand eromheen, een thuisknop … En dat terwijl Apple met de iPad Pro en inmiddels ook de iPad Air een compleet andere weg is ingeslagen. Die lijken steeds meer op de nieuwste iPhones: een groot scherm met afgeronde hoeken, smalle rand en geen thuisknop.

Heb je eerder een iPad in handen gehad dan denk je misschien: deze is groter. En dat klopt. De iPad 2020 heeft een 10,2-inch scherm, terwijl jarenlang 9,7-inch de gangbare maat was. Maar deze verandering is vorig jaar al ingezet, toen kreeg de iPad 2019 een 10,2-inch scherm. Niets nieuws onder de zon dus.

Wat is er goed aan de iPad 2020?


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Het is de meest betaalbare iPad en hij doet alles wat je van een iPad verwacht. Het is gewoon een heel solide tablet, voor een heel solide prijs. Hij haalt het maximale uit iPadOS 14 – net zoals de duurste iPads. Het is eigenlijk verwonderlijk dat dit de goedkoopste instapper is; hij is zo compleet.

Ten opzichte van de vorige iPad is er eigenlijk weinig veranderd op één belangrijk punt na. De iPad 2019 had de A10 Fusion-chip die ook al in de iPad 2018 zat, en die oorspronkelijk stamt van de iPhone 7 Plus uit 2016. Dat voelde gedateerd aan en dat heeft Apple nu eens goed aangepakt. De iPad 2020 heeft een A12 Bionic-chip, bekend van de iPhone XS en XR uit 2018 en dat maakt een wereld van verschil. Beeldbewerking, zware games en multitasking: het verloopt allemaal stukken sneller en soepeler.

Daarbij bevat deze nieuwe iPad-chip de ‘Neural Engine’. Die is in staat tot machine learning: de iPad kan zelfstandig leren en past zich helemaal aan op hoe jij de tablet gebruikt. Bijvoorbeeld door jou op het juiste moment de juiste apps voor te schotelen, of betere antwoorden van Siri. Je merkt eigenlijk pas hoe goed jouw iPad op je is ingespeeld als je een andere iPad pakt.

Wat kan er beter?

iPad 2020 kleuren

De iPad 2020 is een prima iPad … totdat je hem naast de iPad Air 2020 en iPad Pro 2020 legt. Dan doet hij een tikkeltje gedateerd aan, met het ontwerp dat al tien jaar meegaat. Maar goed: wat de een ouderwets noemt, vindt de ander klassiek.

Toch zijn er ook wat andere punten die niet meer helemaal anno 2020 voelen. Zo begint de hoeveelheid opslag met een karige 32 GB. De iPad heeft een Lightning-connector, terwijl de andere iPads uit dit jaar usb-c hebben. Daarbij werkt hij met de eerste generatie Apple Pencil (die moet je nog los aanschaffen). Tijdens het tekenen of schrijven merk je geen verschil, maar de eerste Apple Pencil is wat lastiger op te bergen, te koppelen en op te laden. Maar eerlijk is eerlijk: als je ‘gewoon een iPad’ zoekt, dan zijn dit irrelevante details.

Wanneer kun je hem kopen?

De iPad 2020 is sinds september te koop. De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest en of je voor een model met of zonder mobiele data gaat. Dit zijn de prijzen:

  • iPad 2020, 32 GB opslag, alleen Wi-Fi: € 389.
  • iPad 2020, 32 GB opslag, Wi-Fi + Cellular: € 529.
  • iPad 2020, 128 GB opslag, alleen Wi-Fi: € 489.
  • iPad 2020, 128 GB opslag, Wi-Fi + Cellular: € 629.

De iPad 2020 is te koop bij Apple en bij winkels als Bol.com of Coolblue.

Onze conclusie tot dusver

De iPad 2020 is praktisch gelijk aan de iPad 2019, alleen heeft hij een veel snellere processor. Dat klinkt wellicht niet echt spectaculair, maar maakt toch wel echt verschil, zeker als je eerst een oude iPad had. Dat-ie op sommige vlakken wat gedateerd is, daar zal het gros van de consumenten niet van wakker liggen. Om het maar eens concreet te maken: als mijn ouders me zouden vragen welke iPad ze moeten kopen, dan zou ik ze deze aanraden. Mijn studerende buurmeisje krijgen hetzelfde advies. Eigenlijk is dit voor de meeste mensen de beste iPad.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!