Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

iPad (2019): Apple’s goedkoopste iPad

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad 2019


Lees verder na de advertentie

Meestal zal het zo gaan. Je oude iPad is op. Je kunt niet meer updaten naar het nieuwste OS, de batterij gaat sneller leeg dan dat je hem oplaadt en na een zoveelste valpartij ontsiert een barst het scherm. Kortom, je bent toe aan een nieuwe tablet en bezoekt daarom de dichtstbijzijnde Apple-boer. ‘Ik heb gewoon een iPad nodig’, zeg je tegen de verkoper. ‘Ik doe er niet echt iets speciaals mee. Beetje surfen, mailen en YouTuben.’

Met een glimlach demonstreert de verkoper de nieuwste loot aan de iPad-stam. Die heeft een groter scherm dan zijn voorgangers, ondersteunt nu ook Apple’s Smart Keyboard en kost ruim onder de vierhonderd euro. Mooi! Een tevreden klant verlaat het pand. Je kunt er weer wat jaren tegenaan.

Nieuwe iPad 2019

Laten we dit duidelijk zijn: er zijn geen slechte iPads. Het huidige assortiment is overzichtelijker dan ooit. Je hebt een goede iPad (de hier besproken iPad 2019), een betere iPad (de iPad Air en de iPad mini die eerder dit jaar verschenen) en de beste iPad (de iPad Pro uit 2018). De iPad 2019 was de grootste verrassing tijdens de Apple-keynote begin september, maar de iPad op zichzelf is niet bijzonder verrassend. Het thema van de keynote luidde dit jaar ‘By innovation only’, maar deze iPad maakt dat niet waar.

Groter scherm

Oké, er zijn wel wat vernieuwingen. Zoals gezegd heeft deze nieuwe iPad een 10,2-inch scherm; een fractie groter dan het 9,7-inch formaat dat we inmiddels gewend zijn van de iPad. Een slagje groter is een slagje fijner en bij het multitasken en het gebruik van Sidecar in iPadOS is het een pre. Maar het is nou ook weer niet dusdanig dat het een wereld van verschil maakt. Opvallend: de voorkant van de iPad is exact even groot als die van de iPad Air, maar het scherm is kleiner. Anders geformuleerd: de randen om het scherm zijn wat aan de brede kant, de iPad is ook wat dikker en zwaarder dan de Air.

Nu geschikt voor Smart Keyboard


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Een andere vernieuwing is de Smart Connector. Die vind je inmiddels op alle iPads (met uitzondering van de mini) en kun je gebruiken om een Apple-toetsenbord op aan te sluiten. Dat werkt vlekkeloos, zonder koppelen. De vraag is of je dit wilt gaan gebruiken. Wil je dat inderdaad? Dan kan de prijs je nog aan het twijfelen brengen: 179 euro. Dat is zo ongeveer een halve iPad en dat moet je er maar net voor over hebben.

Wat er tegenvalt

Bij deze iPad van de zevende generatie valt vooral op hoe weinig er eigenlijk veranderd is ten opzichte van de iPad uit 2018. Dat is op zich wel logisch, want als Apple allerlei nieuwigheden zou inbouwen zou niemand nog interesse hebben in de iPad Air. Je hebt daarom nog steeds dezelfde A10 Fusion-processor. Die werd geïntroduceerd met de iPhone 7 en heeft dus de voor een chip respectabele leeftijd van drie jaar bereikt. Nog steeds kun je kiezen voor 32 of 128 GB opslag.

De iPad heeft Apple Pencil-ondersteuning, maar het gaat daarbij wederom om de eerste Apple Pencil uit 2015 die je op een wat omslachtige manier moet koppelen en opladen. Voor wat betreft de camera is er ook al niks nieuws onder de zon. Je maakt er foto’s met 8 megapixels mee, de selfiecamera blijft zelfs steken op 1,2 megapixel. Ter vergelijking: op de huidige iPhones is zowel de camera aan de voor-als die aan de achterzijde inmiddels verder geëvolueerd naar 12 megapixel. Deze iPad heeft – het minieme verschil in formaat daargelaten – hetzelfde design als zijn voorganger, met behoorlijk brede randen en dezelfde thuisknop.

Dezelfde thuisknop? Nou, niet eens. In dit opzicht levert de iPad zelfs in! Waar de iPad 2018 nog een Touch ID-sensor van de tweede generatie had, moet deze iPad het doen met Touch ID van de eerste generatie. Die is iets langzamer. Ook weer niet hemeltergend langzaam, de gemiddelde consument zal het een zorg zijn, maar het is wel jammer dat Apple hierop beknibbelt.

Waar we ook niet per se enthousiast van worden, is het scherm. Het is groter en met 264 pixels per inch net zo scherp als voorheen. Maar het iPad 2018-scherm blonk al niet uit qua display: het had geen volledig gelamineerd display, geen antireflectiecoating, geen True Tone. En dat is nu niet anders. Het scherm is zelfs een tikkeltje slechter want het heeft een minder goede kleurweergave dan voorheen.

Ook minder goed: de prijs. De iPad 2019 is verkrijgbaar vanaf € 389, drie tientjes duurder dan de iPad 2018 was.

iPad 2019 review: conclusie

Zie je je iPad als een gebruiksvoorwerp en ben je toe aan een nieuwe? Gebruik je geen zware apps en games en hecht je geen belang aan futuristische technische snufjes? Dan is deze instap-iPad een degelijke keuze. Ondanks alles nog steeds de betaalbaarste iPad, het scherm is iets groter en je kunt er een Apple-toetsenbordje op aansluiten. Interesseren die laatste twee dingen je niet? Probeer nu het nog kan bij een shop buiten Apple om de goedkopere iPad 2018 te bemachtigen. Vind je de iPad 2019 een beetje teleurstellend en wil je echt wat meer? Dan beland je al snel bij de iPad Air met zijn snellere A12-chip, een beter en groter scherm en slanker design – maar die is dan weer echt een stuk (€ 180) duurder.

iPad 2019 prijzen

iPad 2019

De prijzen zijn afhankelijk van de hoeveelheid opslag die je kiest, en of je voor een model met of zonder simkaartje kiest.

  • iPad 2019 32 GB Wi-Fi: € 389
  • iPad 2019 32 GB Wi-Fi + Cellular: € 529
  • iPad 2019 128 GB Wi-Fi: € 489
  • iPad 2019 128 GB Wi-Fi + Cellular: € 629

Deze review verscheen eerder in iets andere vorm in iCreate:

Pluspunten

  • Groter scherm
  • De optie om een Apple-toetsenbord aan te sluiten

Minpunten

  • Weinig vernieuwend
  • Iets duurder dan voorganger