Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

IKEA Symfonisk Schilderijlijst: kan een speaker kunst zijn?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

In samenwerking met Sonos breidt Ikea zijn Symfonisk-lijn uit. Het nieuwste lid van de familie? Een fotolijst met geïntegreerde speaker: de Ikea Symfonisk Schilderijlijst. Verdient die een plekje aan jouw muur?

Symfonisk Schilderijlijst: kunstzinnige speaker

Dat muziek kunst is, daar is geen twijfel over mogelijk. Of het nu gaat om een klassiek stuk van Mozart, of het nieuwste popnummer van Lady Gaga. Maar de speaker waar het geluid uitkomt? Dat is een ander verhaal. We hebben het vaak over een mooi design van een speaker, maar daarmee bedoelen we eigenlijk alleen dat we hem goed vinden passen bij ons interieur, of dat het een blikvanger is. Maar kunst? Een HomePod is wat ons betreft net zomin kunst als een oude grammofoon. Maar nu komt de bekende Zweedse meubelfabrikant en besluit: ‘Jawel, ook een speaker kan kunst zijn.’ En omdat ze hiervoor samenwerken met het bekende Amerikaanse audiomerk Sonos, is het geluid ook nog geweldig.

Uitbreiding voor de Symfonisk-familie

Eerder hebben we in iCreate al de Symfonisk boekenplankspeaker en tafellampspeaker getest. De Symfonisk Schilderijlijst is nu het derde product uit de serie waarmee Ikea probeert om speakers op een zo natuurlijk mogelijke manier in woonconcepten te integreren. Maar eerst moeten we een belangrijke vraag beantwoorden. Is het nou een schilderijlijst met geïntegreerde speaker, of een speaker in de vorm van een schilderijlijst?


kooptip

Nou, Ikea heeft duidelijk voor laatstgenoemde gekozen, er zijn weinig mogelijkheden om de schilderijlijst te individualiseren. Het Zweedse bedrijf biedt slechts een beperkte keuze aan kunstzinnig bedrukte stoffronten. Als je geen van de twaalf verkrijgbare prints mooi vindt, heb je pech. Het is op dit moment niet mogelijk om eigen vakantiefoto’s te gebruiken. Ikea heeft wel plannen om het aantal kunstwerken uit te breiden, maar het is onduidelijk of je ooit je eigen kiekjes mag gebruiken voor een eigen Ikea Symfonisk schilderij.

De schilderijlijst is gemaakt van kunststof en wordt aangeboden in wit en zwart. De afmetingen van de Symfonisk-lijst zijn 40 bij 56 centimeter met een diepte van zes centimeter. De speaker is dus niet superdun, maar de behuizing van het speakergedeelte gaat ook niet over de gehele breedte. Aan de randen is zit er dus wat lucht tussen muur en schilderijlijst, waardoor de Symfonisk smaller lijkt dan hij in werkelijkheid is.

Waar plaats je je Ikea Symfonisk Schilderij?

Je kunt de Symfonisk op de vloer of op een meubel plaatsen of hem stevig aan de muur vastmaken. Voor alle eventualiteiten zijn passende bevestigingen beschikbaar. Als je de luidsprekers ergens tegenaan laat leunen, raden we je aan om de meegeleverde siliconen voetjes te gebruiken. Deze beschermen de schilderijlijst tegen krassen en verminderen trillingen. Als de luidspreker aan de muur hangt, vermijd je trillingen via viltkussentjes die aan de achterkant bevestigd zijn. Zijn de buren wellicht ook blij mee. Je moet zelf voor muurpluggen en schroeven zorgen. Het blijft immers Ikea.

Stroom krijgt de Symfonisk via een relatief lange kabel van 3,5 meter. Uitsparingen aan de achterkant helpen om de kabel naar de zijkant of naar beneden te leiden. Als je een tweede Symfonisk Schilderijlijst hebt en beide als stereopaar wilt gebruiken, heb je zelfs geen extra stopcontact nodig. In plaats daarvan kun je de tweede luidspreker van stroom voorzien via een verbindingskabel vanuit de eerste. Zo bespaar je een stopcontact. Of het esthetisch verantwoord is om een kabel tussen de twee luidsprekers te laten lopen, moet iedereen zelf weten. Het heeft dan in ieder geval wat weg van moderne kunst.

Hoe verbind je de Symfonisk Schilderijlijst?

Net als de eerste twee Symfonisk-luidsprekers bedien je de lijst met de nieuwere Sonos S2-app. De app leidt je door het installatieproces, dat in vijf minuten klaar is. Net als bij de Sonos Roam gebeurt het koppelen via de NFC-chip in je iPhone. Tik met je iPhone tegen een bepaalde plek op de schilderijlijst, en je bent al klaar. In de app kun je daarna je favoriete streamingdiensten toevoegen, waaronder Spotify en Apple Music. AirPlay ondersteunt de Symfonisk natuurlijk ook.

Heb je je iPhone niet bij de hand, maar wil je het afspelen pauzeren of het volume aanpassen, dan kan dat direct op de speaker zelf. Aan de linkerkant, goed verborgen aan de achterkant, zitten de klassieke Sonos-knoppen. Deze zijn gemakkelijk te bereiken en ook blind te bedienen.

En de sound?

Terwijl Ikea de schilderijlijst heeft ontworpen, was Sonos grotendeels verantwoordelijk voor het geluid. En wederom weet deze samenwerking te overtuigen. Het geluid valt zeker niet in de smaak bij audiofiele luisteraars die verwend zijn met luxe luidsprekers en high-end systemen van duizenden euro’s. Voor een luidspreker van 179 euro klinkt de schilderijlijst echter heel behoorlijk. Net als de eerste twee modellen heeft de schilderijlijst één woofer/midrange en één tweeter. Daarnaast is er een opening in de rechterbovenhoek die voor een betere bas zorgt.

Vergeleken met de Sonos One, die ondanks zijn kleine afmetingen een uitstekend geluid met grote dynamiek levert, klinkt de Symfonisk wat koeler met meer nadruk op de hoge tonen. Je zou het geluid van de Symfonisk als luchtiger kunnen omschrijven, terwijl het bij de compacte Sonos One beter gedefinieerd is. De lage tonen van de Symfonisk zijn niet bijzonder opdringerig bij lage volumes, en dat is uiteindelijk een kwestie van smaak. Bij hogere volumes is de bas duidelijker te horen, maar nog steeds zonder opdringerig of dreunend te zijn.

Ons oordeel

Als je een speaker zoekt die er juist niet uitziet als een speaker en je ook geen probleem hebt met een kunstzinnig uiterlijk, dan is de Symfonisk Schilderijlijst een uitstekende, zo niet de beste optie.

Pluspunten

  • Ziet er geinig uit
  • Fijn geluid
  • Goede app

Minpunten

  • (Nog) niet te individualiseren