Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

HomePod mini review: Hé Siri, welkom in Nederland!

Auteur: Ward Edema
2 reacties
HomePod mini kleuren

De HomePod mini is verre van nieuw. De compacte slimme speaker van Apple werd eind 2020 aangekondigd, en kreeg afgelopen november zelfs al zijn eerste ‘refresh’ met hippe nieuwe kleuren. Maar de HomePod mini schitterde altijd nog door afwezigheid in zowel Nederland als België, evenals een iCreate-review.

Er is echter goed nieuws: er is nu eindelijk een einde gekomen aan deze grote HomePod-droogte. Sinds vrijdag 25 maart kun je de HomePod mini kopen in Nederland. Wij hebben de HomePod mini al uitgebreid getest – een geïmporteerd exemplaar dan.

Hip en handig

Witte HomePod mini

De HomePod mini springt direct in het oog. Met name de gekleurde variant – wij hebben er eentje in Hollands oranje – ziet er erg hip uit. Zelfs de permanent bevestigde kabel is bijpassend: die heeft een lichtere tint dan de kleur van de mini. Aan de andere kant van de kabel vind je een usb-c-aansluiting. De HomePod mini wordt geleverd met een 20 W-oplader om de kabel in te prikken, maar je kunt hem dus ook met andere laders of powerbanks met usb-c gebruiken.

Wanneer je de HomePod voor het eerst aansluit en je je telefoon in de buurt houdt, gaat de configuratie zoals je van Apple gewend bent: buitengewoon soepel. Na een paar stappen is hij al klaar voor gebruik, en houdt Siri een betoog met allerlei tips.

De HomePod is direct geïntegreerd in je thuisnetwerk. Hij werkt met AirPlay, waardoor je de audio van alles wat je afspeelt op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV door kunt sturen. Dit werkt ook als je iets op je iPhone afspeelt, en die vervolgens tegen de HomePod aanhoudt: cool!

Daarnaast kun je hem bedienen via het bedieningspaneel op al je apparaten, bijvoorbeeld om muziek te pauzeren of naar een volgend nummer te skippen. Het instellen gaat verder via de Woning-app, bijvoorbeeld om de naam van de HomePod aan te passen of om updates te beheren.

Siri-perikelen

Naast al deze handmatige vormen van bediening is er natuurlijk Siri, Apple’s stemassistent die vorig jaar zijn (of haar) tiende verjaardag vierde. Deze kan nu ingesteld worden op Nederlands, maar wij zijn nog niet helemaal overtuigd. Een groot probleem van de Nederlandse Siri is namelijk dat bepaalde functionaliteit ontbreekt.

Het belangrijkste voorbeeld hiervan is stemherkenning: de Engelstalige Siri herkent je stem, en kan zo bijvoorbeeld toegang krijgen tot jouw specifieke Apple Music-afspeellijsten, agenda, contacten en meer. Dit is een ontzettend handige functie als meerdere mensen gebruikmaken van de HomePod, en het is dan ook echt een gemis bij ‘onze’ Siri. Gelukkig lijkt deze functie met de 15.4-update, die we midden maart verwachten, alsnog naar de Nederlandstalige Siri te komen.

Ook is de Nederlandstalige Siri niet goed in het herkennen van Engelstalige songtitels en artiesten, wat het lastig maakt om nummers van Apple Music op te vragen. Zo krijg je vaak obscure muziek te horen die niet eens lijkt op waar je naar vroeg.

Het is een beperking die onze Siri helaas al langer heeft en op de HomePod extra storend is, terwijl de grote concurrent Google Assistant inmiddels meerdere talen tegelijk kan begrijpen en daardoor prima je muzieksuggesties verstaat. Dat moet dus echt beter. Wij hebben de mini voorlopig toch maar weer op Engels gezet, hoe onnatuurlijk dat ook aanvoelt in een Nederlandstalig huishouden.

Volle bol

Goed, genoeg over het bedienen van de HomePod: hoe klinkt hij eigenlijk? De klank van de mini is verrassend vol, gezien we het over een speaker hebben ter grootte van een sinaasappel (en in ons geval ook met de kleur van een sinaasappel). Het geluid is mooi uitgebalanceerd. Fijne hoge tonen zoals in het gitaarspel in ‘Private Investigations’ van Dire Straits klinken sprankelend, en de volle stem van Norah Jones komt in haar nummer ‘Sunrise’ mooi los van de contrabas. Maar de extreem diepe elektronische bas die je meermaals op het album Music of the Spheres van Coldplay hoort, laat je trommelvlies niet trillen zoals op een goede geluidsinstallatie – daar is de mini toch echt te klein voor, terwijl de oude HomePod dit wél aankon.

Zet de mini op een centrale plek en het geluid vult overigens gemakkelijk een kamer, doordat de speaker in alle richtingen afvuurt en dus 360 graden dekking heeft. En staat hij in de buurt van een muur, dan past hij de richting van het geluid intelligent aan. De ervaring wordt nog beter met een tweede HomePod mini: in dat geval kun je ze instellen als stereopaar, en komen ze nog veel meer tot leven met een goede stereoweergave.

Zo worden ze ook fantastische speakers voor links en rechts van je televisie, die je vervolgens met een Apple TV-kastje kunt gebruiken. Beschouw het echter niet als een must: de mini klinkt solo al erg goed, en stereo gewoon nog net iets beter.

Ideale combinatie met Apple Music

Hoe goed de HomePod mini klinkt, ligt ook aan de bron van je muziek. Als je Siri om muziek vraagt, gaat dit meestal via Apple Music. Op Deezer na kan Siri kan (nog) niet overweg met andere streamingdiensten, zoals Spotify. Een groot voordeel van Apple Music is dat het lossless audio ondersteunt, dus muziek zonder kwaliteitsverlies.

De mini speelt automatisch de lossless-versies af van de nummers die je aanvraagt, dus hij klinkt altijd optimaal. Siri kan dan wel overweg met (internet)radio via TuneIn, waardoor je met een simpele stemopdracht je favoriete radiostation opzet. Helaas is muziek via de radio flink gecomprimeerd, en dat hoor je duidelijk terug als je er gevoelig voor bent.

Desondanks is het een ontzettend handige functie, en bleek ‘hé Siri, speel NPO Radio 2’ onmisbaar tijdens de Top 2000. Uiteindelijk is dat ook waar de HomePod mini om draait: een handige manier om naar muziek te luisteren. Geen gedoe met versterkers, speakers en streamingkastjes, maar gewoon een (bij voorkeur Engelstalige) stemopdracht om je favoriete nummers af te spelen, op een speaker die je overal in huis kunt plaatsen.

Het is een groot gemak, en de volledige integratie met de andere apparaten van Apple maakt hem voor fans onmisbaar. Maar verdorie, Apple: fix de Nederlandstalige Siri, want dat kost de HomePod mini nu een vijfde ster.

HomePod mini review: conclusie

Gelukkig komt van uitstel geen afstel, want deze slimme spekaker is absoluut de moeite waard. De HomePod mini ziet er goed uit, klinkt nog beter, en werkt prachtig samen met je Apple-apparaten – maar Siri heeft nog een inhaalslag te maken.

De HomePod mini kost € 109 en is verkrijgbaar in spacegrijs, blauw, wit, geel en oranje. Je koopt hem bij Apple en bij webshops als Amac en Coolblue. Kijk in de prijsvergelijker hieronder voor de beste deals.

Pluspunten

  • Vol geluid voor het formaat.
  • Integratie met het Apple-ecosysteem.
  • Speels design.

Minpunten

  • Nederlandse Siri nog beperkt.
  • Alleen echt ‘slim’ met Apple Music.