Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Fritz! Powerline 1240E: wifi via elk stopcontact

Auteur: Daan Jeuken
0 reacties
Fritz! Powerline 1240E


Lees verder na de advertentie

Een wifi-signaal is vergelijkbaar met watergolven die zich verspreiden als je een steen in het water gooit. De golf loopt rondom de steen naar buiten en wordt steeds zwakker naarmate hij verder weg gaat. Liggen er objecten in het water, dan verstoren die de golf. Hetzelfde gebeurt in huis met je wifi-netwerk. Dat verspreidt zich in golven vanuit je router. Hoe verder je van de router vandaan bent, hoe zwakker de golven, storende objecten, zoals muren en deuren, verstoren het signaal. Nog erger zijn elektrische apparaten als de diepvries en magnetron, die zelf ook straling uitzenden en het wifi verstoren. Het resultaat is dat je met één router waarschijnlijk niet in je hele huis draadloos internet hebt.

Wifi overal in huis

Een snel bedachte oplossing is om wifi-repeaters op te hangen; die vangen het wifi-signaal op en verspreiden het verder. Het grote nadeel van deze repeaters is echter dat ze niet meer kunnen verspreiden dan dat ze binnenkrijgen. Hang je ze waar nog maar een klein beetje bereik is, dan kunnen ze ook maar een klein beetje doorgeven.

De betere oplossing is om wifi aan te leggen via je stroomnetwerk. Je hebt immers in je hele huis stopcontacten en deze komen ook op één plek uit: de meterkast. De kans is groot dat hier ook internet je huis binnenkomt en je router van KPN, Ziggo of andere provider staat. Koppel je deze twee aan elkaar, dan kan elk stopcontact ook als internetcontactpunt fungeren, zelfs die in het tuinhuisje achter in de tuin. Omdat de verbinding bekabeld is (via stroomkabels), is het bereik in elke uithoek van het huis optimaal. Het enige dat je dan nog moet doen, is een stroom-router in het stopcontact steken. De Fritz!Powerline 1240E is een goede, met een maximum snelheid van 1200 Mbit per seconde.

Fritz! Powerline 1240E installeren

Een Powerline-set bestaat uit twee modules. De eerste steek je in de meterkast in het stopcontact. Dit klinkt simpel, maar er zijn twee probleempjes. Ten eerste moet je in de handleiding opzoeken welke van de twee in de meterkast moet (een icoontje had veel verschil gemaakt), ten tweede is de Powerline zo groot dat hij bij dubbele stopcontacten snel een tweede bedekt en dus onbruikbaar maakt. Met een schaarste aan stopcontacten in de meterkast is dat niet handig.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De tweede module steek je simpelweg elders in huis in het stopcontact. Het apparaatje heeft nog geen minuut nodig om op te starten, daarna verschijnt Fritz! tussen de beschikbare wifi-netwerken op je iPhones, iPads en Macs. Apparaten die WPS-ondersteunen kunnen met een druk op de knop verbinden, maar Apple ondersteunt dit om veiligheidsredenen niet. En dus moet je de eerste keer het wachtwoord invoeren. Dit staat aan de achterkant van de adapter: die moet je dus even uit het stopcontact halen, de twintigcijferige code schrijf je op of fotografeer je, je steekt de adapter terug, wacht weer een minuutje, voert de code in en bent verbonden. Deze procedure is uiteraard maar één keer nodig. Je iPhone onthoudt het wifi-wachtwoord en dankzij iCloud weten al je andere Apple-apparaten dit wachtwoord ook direct. Daarna kun je de stekker overal in huis in de muur steken, net waar je internet nodig hebt. Of je hangt er meerdere op natuurlijk.

Conclusie

In huizen met slecht draadloos internet, is wifi via stroom een ware uitkomst. De Powerline 1240E van Fritz! maakt dit klusje bijzonder eenvoudig. Er zijn nog enkele verbeterpuntjes, zoals bij de installatie, maar die ben je snel vergeten als je in de tuin YouTube zit te kijken. Fritz! Powerline 1240E kost € 139, meer informatie vind je op de website van AVM.

Pluspunten

  • Installatie snel en simpel
  • overal in huis snel internet

Minpunten

  • Bedekt tweede van dubbel stopcontact
  • handleiding niet overal duidelijk