Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Eerste indruk iPhone 14 Pro: een trip naar Dynamic Island

Auteur: Ward Edema
0 reacties
iPhone 14 Pro eerste indruk

De iPhone 14 Pro ligt vanaf vandaag in de winkels, en wij hebben hem al mogen testen. Hoe bevalt het Dynamic Island, is de 48-megapixel camera echt zo goed, en laten we always-on altijd aan? Je leest het in onze eerste indruk van de iPhone 14 Pro!

Eerste indruk iPhone 14 Pro

De iPhone 14 Pro is op het eerste gezicht een bekend verhaal: twee modellen van 6,1- en 6,7-inch, standaard 128 GB opslag, camera’s waar je u tegen zegt, en een prijskaartje waar je majesteit tegen zegt (vanaf € 1329).

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Toch is er dit jaar meer vernieuwd dan gebruikelijk, en die vernieuwing begint al aan de buitenkant. Het camera-eiland aan de achterkant is weer iets dikker en groter geworden, en laat de telefoon harder wiebelen dan ooit tevoren. De inkeping in het scherm aan de voorzijde is verdwenen – daarover hieronder meer. En uiteraard zijn de kleuren weer wat veranderd, dit jaar met een hippe paarse optie en het erg subtiele spacezwart.

Van notch naar Dynamic Island

De welbekende ‘notch’, oftewel de inkeping bovenaan het scherm van de iPhone, is weinig geliefd. Onze redactie had er nooit last van – wij zien hem inmiddels niet meer – maar veel iPhone-gebruikers waren hem liever kwijt dan rijk. Nu is de notch losgebroken en vormt het een eigen eiland. En niet zomaar een eiland: een ‘Dynamic Island’.

iPhone 14 Pro Dynamic Island

Dit klinkt als een loze Apple-marketingterm, maar het pilvormige cameragat is weldegelijk erg dynamisch. Veel meldingen die voorheen als pop-up werden weergegeven vormen zich nu rondom de pil, en dat ziet er een stuk subtieler uit. Het slotje van Face ID, het wisselen tussen stille- en normale modus, het aansluiten van je AirPods – alles doet het Dynamic Island groeien en krimpen op een manier zoals alleen Apple dat had kunnen ontwerpen.

Nuttig toegepast

Ongetwijfeld de beste toepassing van het eilandje heeft te maken met apps die constant iets ‘doen’ op de achtergrond: denk aan een app die muziek afspeelt, een navigatie-app die aanwijzingen geeft, of een timer die aan het aftellen is. Die blijven nu hangen in het Dynamic Island, waardoor je ze altijd onder de duim hebt.

iPhone 14 Pro Dynamic Island

Bovendien krijg je, als je het eiland even vasthoudt, een kleine preview van de betreffende app te zien. Daarmee kun je bijvoorbeeld snel naar het volgende nummer of je timer pauzeren. Het is een luxe, maar wel een erg praktische luxe. Wel moeten nog iets meer apps het eiland gaan ondersteunen om hem écht onmisbaar te maken. Maar terugkeren naar het ‘Static Peninsula’ doen we zelfs nu al liever niet.

48-megapixel camera

Hoewel alle drie de camera’s aan de achterkant van de iPhone 14 Pro wat upgrades hebben gekregen, is de 48-megapixel hoofdcamera de ster van de show. Deze heeft vier keer zoveel pixels als zijn voorganger, en een 65% grotere sensor die véél meer licht vangt. Standaard worden pixels per vier gecombineerd en zijn je foto’s dus alsnog 12 megapixels, maar als je de ProRAW-modus inschakelt krijg je wél de volledige 48-megapixel foto’s. Ook nieuw is dat de hoofdcamera nu een 24mm-lens heeft – die brengt net wat meer in beeld dan de oude 26mm-lens.

iPhone 14 Pro 24mm
Links de 26mm-lens van de iPhone 13 Pro Max, rechts de 24mm-lens van de iPhone 14 Pro: alles buiten het kader krijg je extra.

Wij gingen eropuit met de iPhone 14 Pro, iPhone 13 Pro Max en iPhone 12 Pro Max om te zien wat voor verschil de nieuwe camera nou werkelijk maakt. Daar gaan we in onze review in detail op in: voor nu delen we alleen onze eerste indruk van de camera van de iPhone 14 Pro.

ProRAW is dé modus

Wat ons het meeste opvalt aan de nieuwe camera is het verschil dat de ProRAW-modus maakt. De foto’s die je ermee maakt zijn scherp. Érg scherp. Ga je een beetje inzoomen, dan zien foto’s van de voorgaande modellen er in vergelijking ronduit wazig uit. Goed, deze plaatjes nemen wel tot 100 MB per stuk in beslag, maar dan heb je ook foto’s die je erg groot kunt afdrukken en gerust kunt bijsnijden zonder pixels tekort te komen.

iPhone 14 ProRawDe iPhone 13 Pro Max vs. iPhone 14 Pro: laatstgenoemde heeft véél meer detail.

Ook de nieuwe 2x-modus valt in de smaak. Hiermee gebruik je alleen het middelste gedeelte van de nieuwe hoofdcamera, waardoor je een soort ingezoomde foto krijgt. Dit lijkt misschien overbodig met de 3x-telelens, maar omdat de hoofdcamera technisch véél beter is – betere beeldstabilisatie, een groter diafragma om meer licht te vangen en meer lenselementen – levert dit scherpere zoomfoto’s op dan ooit.

Always-on: aan of uit?

De laatste direct merkbare vernieuwing van de iPhone 14 Pro is het always-on scherm. De naam zegt het al: het scherm blijft altijd aan, ook in de slaapstand. Zo zie je altijd de tijd, je notificaties en je vergrendelscherm-widgets, maar bijvoorbeeld ook navigatie van Apple Kaarten als je een route gestart hebt.

iPhone 14 always-on

Wij moeten nog flink wennen. Iedere keer krijgen we het gevoel dat de iPhone nog aan staat, omdat Apple’s uitvoering van always-on best fel is. Uiteindelijk bespaart de functie je wel flink wat tikken op het scherm om te zien of je nog iets gemist hebt, of om de tijd te bekijken. We ervaren het niet als een wereldschokkende functie, maar de kans is groot dat we er na wat gewenning toch niet meer van af willen. De tijd zal het leren.

Eerste indruk iPhone 14 Pro: review nu te lezen

We gaan dieper in op alle vernieuwingen en onze ervaringen met de iPhone 14 Pro in onze volledige review. Die verschijnt in iCreate 142 (18 oktober in de winkels), en is nu al te lezen via iCreate Premium!

iPhone 14 Pro camera test

Ben je nu al overtuigd? De iPhone 14 Pro ligt vanaf vandaag in de winkels: bekijk hier waar je hem kunt kopen.

Blijf up-to-date

Blijf op de hoogte van de laatste nieuwtjes rondom de iPhone 14, nieuwe iOS 16-functies en meer via onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!