Terug naar D-Link VR Air Bridge review: pc-games op je Quest 2 zonder gedoe
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

D-Link VR Air Bridge review: pc-games op je Quest 2 zonder gedoe

Door Ward Edema25 augustus 2023 13:314 min. leestijd0

Wil je games van Steam spelen op je Meta Quest, maar wil je geen lange kabel aan je vr-bril hangen? In onze D-Link VR Air Bridge review lees je hoe een simpel usb-stickje dit probleem oplost.

D-Link VR Air Bridge

Pc-games op Meta Quest 2

De Meta Quest 2 is verreweg de populairste VR-bril van dit moment – en dat verbaast ons niets. In tegenstelling tot veel andere headsets heb je namelijk geen computer nodig om hem te gebruiken. Alle apps en games draaien direct in de bril, en door de ingebouwde accu kun je zonder draadje urenlang spelen.

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

De iPhone 15 Pro: nu tot €500 terug bij inruil van je oude telefoon

• En zonder aansluitkosten t.w.v. €25
• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Maar hoewel deze ervaring al waanzinnig is op zichzelf, is het ook de moeite waard om de Quest 2 op een pc aan te sluiten via Oculus Link. Daarmee krijg je toegang tot alle VR-games van de spellenwinkels van Oculus én Steam, die grafisch véél mooier zijn dan wat de Quest 2 uit zichzelf aankan. Bovendien zijn er veel exclusieve titels, zoals Half Life: Alyx, Boneworks, en Skyrim VR.

Kabel of draadloos

Eén nadeel bij het aansluiten op je computer: de kabel. Ja, Meta verkoopt een kabel van 10 meter die meer dan lang genoeg is hiervoor, maar je merkt echt dat je je een stuk minder vrij voelt tijdens het spelen als er een kabel aan je bril hangt.

D-Link Air Bridge

Het alternatief is Air Link: het draadloos aansluiten van je Quest 2 op je pc via je router. Dat klinkt fijn, maar het werkt helaas niet al te soepel. Zelfs al heb je een goede Wifi 6-router, dan nog zijn er vaak vervelende vertragingen en stotteringen die de pret bederven. En dat terwijl consistente prestaties voor VR nou juist heel belangrijk zijn om duizeligheid te voorkomen.

Magisch usb-stickje

Om dit op te lossen, heeft D-Link nu de VR Air Bridge geïntroduceerd. Dit kleine usb-stickje legt een directe draadloze verbinding tussen je computer en je Meta Quest 2. Hierdoor zou je een veel stabielere verbinding moeten krijgen dan via je router. En dat vraagt uiteraard om een test.

iCreate 151
iCreate 151
iOS 17: aan de slag met alle nieuwe functies

Het instellen van de Air Bridge is bijzonder simpel. Je hebt eigenlijk alleen de Oculus-software nodig op je pc: plug het stickje in je computer terwijl de software geopend is, of gebruik het meegeleverde verlengstukje om de stick op je bureau te zetten, en je wordt direct door de stappen geleid. Na een kort laadschermpje en het selecteren van de Air Bridge op de Quest 2 zelf, ben je al klaar.

Soepel met een hoofdletter S

Wanneer je vervolgens de ‘Air Link’-knop in de instellingen van je Quest 2 selecteert, verschijnt de Air Bridge direct in het lijstje. Tik hem aan, en je zit binnen een paar seconden in de interface van de Oculus-app van de pc.

De verbinding is ontzettend stabiel. Automatisch wordt de bitrate van Air Link op z’n hoogst gezet voor de beste beeldkwaliteit, en dat levert totaal geen problemen op. Je bewegingen voelen net zo soepel als wanneer je spellen direct in de bril draait. Het is daardoor moeilijk te onderscheiden van Link mét kabel – en dat is best indrukwekkend voor zo’n klein usb-stickje.

Een beetje compressie

Wel is er een klein beetje compressie te zien – met zichtbare kleurschakeringen en ietwat wazige lijntjes – maar dit is haast onvermijdelijk. Je pc maakt namelijk een gecomprimeerd videosignaal aan om naar je vr-bril te versturen, wat door de Quest 2 weer wordt uitgepakt. Zelfs met een draadje gebeurt dit en zie je dus dezelfde compressie. Wanneer je eenmaal in een speelsessie zit, is dit verder niet heel storend.

Een laatste pluspuntje: wanneer je de verbinding met je pc stopzet, switcht de Quest 2 automatisch terug naar je normale wifi-netwerk. Wel zo handig. Wel blijft de Air Bridge gewoon in het lijstje staan voor als je opnieuw wilt verbinden: het is dus echt een kwestie van aantikken en gaan. Oh, en ook niet onbelangrijk voor wie een Quest Pro heeft of een Quest 3 op het oog heeft: de Air Bridge werkt ook op die brillen!

Plus
  • Gemakkelijke installatie
  • Stabiele en soepele verbinding
  • Spelen vergt maar één tik
Min
  • Beperkte maar zichtbare compressie
Bekijk de D-Link VR Air Bridge bij Coolblue
De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

De iPhone 15: nu tot €7,50 korting per maand op je abonnement!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• Tijdelijk geen aansluitkosten t.w.v. €25!

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar