Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

AVM Fritz!Repeater 3000: repeater met mesh

Auteur: Sven Lamers
2 reacties
FritzRepeater 3000


Lees verder na de advertentie

Als je vroeger je wifi-netwerk wilde uitbreiden, gebruikte je daar een repeater voor. In theorie klinkt het concept leuk: het wifi-signaal dat de repeater ontvangt, wordt herhaald en versterkt, zodat je ook verder weg van de router goed bereik hebt. In de praktijk vallen de resultaten van zo’n systeem erg tegen. De repeater werkt namelijk beter als je hem dichter bij de router plaatst, maar hierdoor heb je natuurlijk veel te veel overlap tussen het originele en herhaalde netwerk. Plaats je een repeater aan de rand van je wifi-bereik, wordt alleen het brakke signaal daar versterkt – daar heb je ook weinig aan.

Gelukkig hebben netwerk-fabrikanten de laatste jaren een betere oplossing bedacht: mesh-netwerken. Hierbij vormen meerdere mini-routers een netwerk en stuurt elke zogeheten ‘node’ hetzelfde krachtige signaal. Vaak worden deze mesh-netwerken als kant en klare pakketten verkocht. Dan krijg je twee of meer routertjes die je bestaande router vervangen. AVM, bekend van de Fritz!Box-routers, heeft daar een ander idee over. De routers en repeaters hebben weliswaar nog de oude benamingen, maar ze ondersteunen al mesh-netwerken. De AVM Fritz!Repeater 3000 is het nieuwste lid in de productfamilie om van je Fritz!Box-netwerk een mesh-netwerk te maken.

Gemakkelijke configuratie, geweldige prestaties

Het inrichten van de Fritz!Repeater 3000 gaat in ieder geval net zo gemakkelijk als bij andere mesh-systemen. Sluit de repeater aan op een stopcontact en druk een knop op de Fritz!Box. Klaar.

Een test van een mesh-systeem is niet compleet zonder een hoop getalletjes over doorvoersnelheden en wifi-banden. We proberen het kort en bondig te houden. De 3000-repeater bedient wificlients via twee 2-stream-modules met maximaal 300 respectievelijk 867 Mbit/s bruto op de 2,4- en 5 GHz-band tegelijkertijd. Er is ook een 4-stream-module (1733 Mbit/s) beschikbaar, waarmee de repeater optimaal kan communiceren met de huidige high-end serie Fritzboxen (750-, 758X, 6590, 6890).


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Het verschil tussen twee en vier MIMO-streams bij de backbone is aanzienlijk, dat kan qua snelheid tot een factor twee verschil uitmaken. Dat was bijvoorbeeld te zien bij onze test­opstelling over twintig meter door een paar muren heen. Afhankelijk van de stand van de Fritz!Box en de repeater kwamen we uit tussen de 128 en 242 Mbit/s. Bij vier streams kwamen we tot 285 respectievelijk 321 Mbit/s. Met meerdere parallelle ­datastromen steeg de datadoorvoer nog meer tot 366 en 445 Mbit/s.

Stroomverbruik Fritz!Repeater 3000

De 3000-repeater is met een energieverbruik van zo’n 5,4 watt best zuinig te noemen. Met een en twee aangesloten apparaten via ethernet ging het verbruik wel wat omhoog (5,6 tot 5,9 watt). Maar in tegenstelling tot bij sommige concurrenten liep wel de volledige gigabit-ethernetsnelheid door de LAN-poorten (948 Mbit/s).

Conclusie

De AVM Fritz!Repeater 3000 is een mooi afgerond product. Het is dankzij de losse voeding gemakkelijk er een plek voor te vinden voor een optimale draadloze snelheid. De performance is hoog, het energieverbruik en de bijbehorende stroomkosten blijven binnen de perken. Het verbinden met een Fritz-meshnetwerk is een fluitje van een cent en kan met een enkele knop.

Heb je nog een Fritz!Box nodig? Bekijk dan ons overzicht waarin we je vertellen welke Fritz!Box-router je moet hebben.

Pluspunten

  • Geweldige prestaties
  • Gemakkelijke configuratie

Minpunten

  • Prijs is wat aan de hoge kant