Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Asus ZenWiFi XD5: razendsnelle wifi in je hele huis

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
Asus zenwifi

Een van de grootste ergernissen die je thuis kunt ervaren, is dat je niet overal goede wifi hebt. Dat komt niet alleen voor in grote huizen, zelfs in een appartement kan het al gebeuren dat je op bepaalde plekken geen goede verbinding hebt. Met de Asus ZenWiFi XD5 los je dat probleem voorgoed op.

Lees verder na de advertentie

Asus zenwifi

Volledige dekking met de Asus ZenWiFi XD5

Het Asus ZenWiFi XD5 systeem bestaat uit één of meer wifi 6-routers. Hoe veel je er nodig hebt, hangt af van de grootte van je woning, van hoeveel kamers je hebt en van allerlei andere factoren. Asus geeft je echter wel wat handvatten: voor een appartement met maximaal drie kamers en een oppervlakte tot 200 m² heb je doorgaans voldoende aan één router. Heb je vier kamers of meer en een oppervlakte tot 300 m² dan kom je waarschijnlijk uit met twee routers. Nog meer kamers en oppervlakte dek je ten slotte af met drie routers. De Asus ZenWiFi XD5 is dan ook verkrijgbaar als 1-pack (€ 136), 2-pack (€ 235) en 3-pack (€ 330).

kooptip

De XD5-routers zijn een soort kleine kubussen van zo’n 9 centimeter en 300 gram zonder externe antennes, wat betekent dat je ze vrijwel overal kunt neerzetten of ophangen. Voor dat laatste geval worden zelfs gelijk plugjes en schroeven meegeleverd. Het indicatielampje zit onder het logo. Hang je de router op, dan zit het lichtje bovenop aan de kant van de muur. Wellicht iets om rekening mee te houden. Je hebt verder de keuze uit een witte of een zwarte uitvoering.

Aansluiten en instellen van de routers

asus zenwifi

Aan de onderkant vind je alle benodigde aansluitingen, te weten een LAN-, WAN- en stroomaansluiting. De router is zo vormgegeven dat de aangesloten kabels recht naar beneden lopen wanneer je hem aan de muur hangt. Verder zitten er een WPS-knop en een reset-knop aan de onderkant. Wil je die gebruiken, dan zul je de router dus wel eerst van de muur moeten halen.

Het was een fluitje van een cent om de ZenWiFi XD5 in te stellen, vooral dankzij het feit dat de routers vooraf gesynchroniseerd uit de doos komen. Met de meegeleverde netwerkkabel sluit je het modem aan op de WAN-poort van een van de routers. Deze ZenWiFi XD5 wordt de AiMesh router, de overige routers worden de AiMesh nodes. Vervolgens download je de ‘ASUS Router’-app uit de App Store om het installatieproces voort te zetten. De app leidt je vervolgens door alle noodzakelijke stappen. Wanneer alles is ingesteld, plaats je de routers op de gewenste plekken.

Prestaties van de ZenWiFi XD5

xd5

De Asus ZenWiFi XD5 werkt in 160 MHz en de wifi 6-routers hebben een totale bandbreedte van maximaal 3000 Mbps. Daarmee zijn ze tot 3x sneller dan wifi-5 routers. Wifi 6 (802.11ax) is bovendien ontworpen om meerdere apparaten aan te kunnen, wat betekent dat je altijd en overal profiteert van snelle wifi. WiFi 6 maakt verder gebruik van de Target Wake Time-technologie. Hiermee wordt het stroomverbruik van aangesloten apparaten tot wel 7x vermindert, waardoor de accuduur wordt verlengd.

In onze test hebben we de ZenWiFi XD5 met twee routers gebruikt in een eengezinswoning van zo’n 120 m² en we hadden echt overal een uitstekend bereik. Van de zolder tot in de tuin hadden we razendsnelle wifi en dat was in het verleden wel eens anders. Wifi 6 is overigens volledig compatibel met alle wifi-generaties. Je kunt dus elk apparaat aansluiten op de ZenWiFi XD5, ongeacht of het gebruik maakt van 802.11ac, 802.11n of andere eerdere wifi-standaarden. Maar wil je echt profiteren van de snelheid van Wifi 6, dan heb je een iPhone 11 of nieuwer nodig.

Conclusie

Met de Asus ZenWiFi XD5 zorg je in een handomdraai voor uitstekende wifi in je hele huis. Het systeem scoort niet alleen qua functionaliteit, maar zeker ook qua gebruiksvriendelijkheid. Bovendien kun je de routers dankzij de vormgeving en geringe afmetingen overal kwijt zonder dat ze een doorn in je oog zijn. De keerzijde is dat je geen extra aansluitingen hebt, maar dat zal voor de gemiddelde gebruiker geen enkel probleem zijn. Verder is de prijs relatief hoog, zeker als je ergens woont waar je een 3-pack nodig hebt.

Pluspunten

  • Uitstekende verbinding
  • Geringe afmetingen
  • Gemakkelijk in te stellen

Minpunten

  • Geen extra aansluitingen
  • Relatief duur in de aanschaf