Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Asus ZenScreen Go review: AirPlay-scherm zonder iPad

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
rvw_asus_142

Een paar jaar terug, in macOS Catalina, kondigde Apple de functie Sidecar aan. Hiermee tover je je iPad om in een extern scherm voor je Mac. De functie bleek zo populair dat hij inmiddels gewoon een onderdeel is van het paneel ‘Beeldschermen’ in Systeem­instellingen. Maar wat als je geen iPad hebt? Of een extern scherm wilt dat nog net wat flexibeler is, en bijvoorbeeld met je telefoon werkt of via HDMI gebruikt kan worden? Dan is de Asus ZenScreen Go een geweldig alternatief: waarom, dat vertelt onze review je.

Een extern scherm to-go, graag

Als je de Asus ZenScreen Go uit zijn verpakking hebt bevrijd, lijkt het op het eerste gezicht wel een net wat dikkere en grotere iPad Pro. Aan de zijkant vinden we een aantal aansluitingen: HDMI en DisplayPort als invoer, koptelefoon als uitvoer en een stroomaansluiting om de geïntegreerde accu op te laden.

Wanneer we de ZenScreen inschakelen, gaat hij meteen in de ‘Wireless’-modus. Door verbinding te maken met het ­wifi-netwerk van de Asus (de gegevens staan op het scherm), zie je hem verschijnen bij de beschikbare AirPlay­-schermen. Handig. Dat werkt zowel vanuit de Mac als vanuit je iPhone en iPad.

De resolutie bedraagt 1920 x 1080 pixels, net genoeg voor een scherp beeld op het 15,6-inh scherm. De weergave is soepel voor alledaagse taken, maar bij video’s merken we wat haperingen op. Daar is de wifi dan helaas niet snel genoeg voor.

Bovendien zorgt de werkwijze via het eigen wifi-netwerk natuurlijk ervoor dat we toch geen internetverbinding hebben – hoe bizar dat ook klinkt. Kortom, de AirPlay-functionaliteit is met name handig als je op locatie bijvoorbeeld een presentatie op een groter scherm wilt laten zien, maar niet om er iedere dag mee te werken. Gelukkig is er daarvoor nog de bekabelde verbinding.

Asus ZenScreen Go review

Handiger met kabel

Bekabeld laat de ZenScreen Go pas echt zijn sterke kanten zien. Je sluit hem gemakkelijk op je Mac aan. Dan heb je geen last meer van haperingen en is je wifi-verbinding ook niet meer bezet. Het beeld is verder net zo scherp als met de draadloze verbinding en de kleuren zijn net zo natuurgetrouw.

Dankzij de ingebouwde accu van 7800 mAh kun je er zo’n drieënhalf uur mee werken. Om dat zo comfortabel mogelijk te maken, zit op het scherm een uitklapbare standaard (kickstand) ingebouwd, evenals een schroeffitting. Ook de kijkhoek is met 178 graden bijzonder breed. En als je in de avonduren wilt werken, kun je zelfs nog het blauwe licht laten filteren. Net zo slim als een iPad met Night Shift dus.

Asus ZenScreen Go review: conclusie

De Asus ZenScreen Go is een superpraktisch extern scherm dat je overal comfortabel met twee displays laat werken. De AirPlay-functionaliteit is een leuke gimmick, maar alleen handig als je geen andere optie hebt.

Pluspunten

  • Goed display.
  • Kickstand en schroeffitting.
  • Specificaties maken hem perfect als tweede scherm.

Minpunten

  • AirPlay-functionaliteit is meer een gimmick door haperingen en vereiste wifi-verbinding.