Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Asus RT-AX88U: de allersnelste wifi-router

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Asus RT-AX88U


Lees verder na de advertentie

De ontwikkelingen rondom wifi en routers lijken een beetje stil te staan, maar achter de schermen is een hoop gaande. Zo komt eind 2019 de nieuwe wifi-standaard 802.11ax uit (de opvolger van ac) en die moet in bepaalde situaties tot vier keer zo snel zijn. De standaard is dus nog niet helemaal af, maar Asus heeft nu al met de RT-AX88U de eerste router die hem ondersteunt. Of, nou ja, hij ondersteunt ‘pre-ax’ – een voorversie van de uiteindelijke standaard. Heeft dat nu al voordelen?

Deze review is afkomstig uit iCreate 108.

Snelle router

Onze testopstelling was in ieder geval al veel ingewikkelder dan normaal. Omdat er nog geen apparaten zijn die de ax-standaard ondersteunen, hadden we twee van de routers nodig. Op beide hadden we een Mac via ethernet aangesloten, de draadloze connectie kwam alleen tussen de twee routers tot stand. Asus laat weten dat er onder optimale omstandigheden dataoverdrachten tot 300 MB/s mogelijk zijn, wij halen zo’n 240 MB/s – dat is een prima waarde. Ter vergelijking: met gangbare ac-routers zoals de AirPort Extreme van Apple halen we zo’n 100 MB/s. Goed om te weten: de snelheidswinst geldt voor meerdere parallelle dataoverdrachten, want dat is waar de nieuwe wifi-standaard in uitblinkt. Bij afzonderlijke down- en uploads was de Asus lang niet zoveel sneller.

Voorproefje


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

De Asus RT-AX88U laat dus zien wat de nieuwe wifi-standaard kan. Maar zo goed als niemand heeft dat nieuwe pre-ax-wifi al ­nodig, want er is slechts een handvol geschikte apparaten – en geen een van Apple. Wacht dus nog gewoon een tijdje tot ax-wifi ook standaard in iPhone, iPad en MacBooks zit. Tot dat moment is de Asus RT-AX88U een prima router die wel bijzonder toekomst-proof is.

[product asus-rt-ax88u open]

Pluspunten

  • Toekomst-proof
  • De snelste wifi die op dit moment mogelijk is

Minpunten

  • Die snelheid behaal je (nog) niet met Apple-apparaten