Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple Watch Series 5 review: de nieuwste Watch is áán!

Auteur: Laura Grootaarts
3 reacties
Apple Watch Series 5


Lees verder na de advertentie

De Apple Watch is de best verkochte horloge ter wereld. Nu heeft Apple met de Apple Watch Series 5 zijn slimme klokje nóg beter gemaakt. Hoe groot is de sprong vooruit? En is dit dé Watch die je moet hebben? Je leest het in deze Apple Watch Series 5 review.

Apple Watch Series 5 review

De Apple Watch is in de loop der tijd een steeds slimmer apparaat geworden. Een telefoontje beantwoorden? Je hoeft er je iPhone niet voor uit je broekzak te halen. Slaat je hart op hol? Je Watch meldt dat het tijd is voor een bezoekje aan de huisarts of de cardioloog. De ademhalings-app zorgt ervoor dat je enigszins mindful door het leven gaat. Met het nieuwe watchOS 6 verandert je horloge in een slimme decibelmeter en voorkom je gehoorschade. En zo kunnen we nog wel honderd handige en fijne dingen noemen. Maar één belangrijk punt ontbrak.

Geen enkele Apple Watch was tot nu toe in staat om altijd de tijd weer te geven. Daarvoor was een sierlijke zwiep van je pols nodig (of een tikje op het scherm dan wel een zwenkje aan de kroon); pas op dat moment werd het scherm geactiveerd. En nu is er dan de Apple Watch Series 5, die sinds september in de winkels ligt. Die heeft eigenlijk maar één relevante vernieuwing: het felbegeerde always-on display. Op zijn Nederlands: het scherm staat altijd aan. Dan weet je dus wel hoe laat het is.

Altijd bij de tijd

Eén enkele vernieuwing dus. En hoe spannend is die nou? Je kunt moeilijk beweren dat het optillen van je pols leidt tot tennis-ellebogen, overbelaste schouders of andere fysieke ongemakken. Om eens te zien hoe vaak ik gebruikmaak van deze nieuwe functie, ben ik het bij gaan houden. Dat blijkt toch véél vaker te zijn dan gedacht. Een paar voorbeelden? Tijdens een vergadering waar woorden als ‘customer journey’ en ‘stip aan de horizon’ massaal de revue passeren, werp ik een steelse blik op mijn horloge – om te concluderen dat we hier inderdaad al véél te lang zitten. In de bioscoop check ik ongezien hoe laat het is zonder de complete zaal bij te schijnen. En ontelbaar vaak tijdens het typen: ik tik met schermvullende weergave op mijn Mac, zonder klokje in beeld, en het geratel op mijn toetsenbord wordt nogal eens onderbroken omdat ik op mijn Watch kijk.


kooptip

Het always-on scherm werkt trouwens niet alleen op de wijzerplaat; ook de Work-out-app blijft altijd aan. Ik spin graag, dan is het van belang om je hartslag goed in de gaten te houden. Dat veroorzaakte voorheen nogal wat overdreven ‘Kijk mij eens een veel te dure hartslagmeter hebben’-polsbewegingen per uur. Dus keek ik altijd pas na afloop van ieder liedje in de les naar wat de stand van zaken was. Nu kan ik mijn hartslag en andere gegevens realtime én stukken onopvallender monitoren.

Heb je een andere app dan Work-out open, dan wordt deze na een tijdje wazig en verschijnt de tijd rechtsboven in beeld. Wazig ja, dat lees je goed. Want het scherm staat weliswaar altijd aan, maar niet op volle kracht. Kleuren zwakken af, complicaties verdwijnen naar de achtergrond, het scherm geeft minder licht. Alleen de meest essentiële informatie – de tijd, dus – is altijd goed te zien. Bij de Mickey-wijzerplaat betekent dat dat je alleen de handjes die als wijzers dienen nog goed ziet. Bij Cijfers worden de getallen doorzichtig en zie je enkel nog de contouren. Bij iedere wijzerplaat pakt het anders uit, de ene keer overigens wat geslaagder dan de andere. Het scherm altijd aan in vol ornaat zou ervoor zorgen dat de batterij binnen de kortste keren leeg is. Maar met deze aanpassingen komt je horloge prima de dag door: op een gemiddelde dag resteert ’s avonds nog ruim vijftig procent. Twee dagen zonder opladen wordt krap, maar in de praktijk leg ik mijn Watch toch iedere avond naast de iPhone op een oplader.

Nog een andere vernieuwing

Het hele internet schreeuwde al sinds de introductie van de Watch dat zo’n always-on scherm er móét komen. Eerste vraag op Twitter, direct na de aankondiging van de Apple Watch 5? Je raadt het nooit: ‘Wat irritant. Kan het scherm alsjeblieft ook gewoon uit?’ Dat kan inderdaad, wat jij wilt. Maar dan heb je in feite een Apple Watch Series 4 met net wat meer geheugen … en een kompas. Want dat is de enige andere verbetering op deze Series 5. Ooit hebben ze mij bij scouting leren navigeren op basis van de stand van zon, de kleur van boomblaadjes en een kompas, maar ik ga het denk ik nooit begrijpen. Aanvankelijk tikte ik dus wat lusteloos door de Kompas-app. Tótdat ik merkte dat het kompas ervoor zorgt dat Kaarten op de Apple Watch laat zien welke kant je op kijkt. Tóch handig – tenzij je een metalen horlogebandje hebt, want dan raakt ook Kompas de weg kwijt.

Wat we jammer vinden, maar wat Apple niet echt aan te rekenen is, is dat er nog steeds geen versie met mobiel internet verkrijgbaar is in Nederland in België. Simpelweg omdat er hier nog steeds geen mobiele providers zijn die dit aanbieden. Sinds kort ondersteunt de grote Nederlandse provider T-Mobile weliswaar eSim, maar alleen nog voor iPhones. Dat betekent helaas ook dat alleen de aluminium versie hier te koop is, want de keramische en titanium uitvoering is alleen verkrijgbaar voor de modellen die mobiel internet ondersteunen.

Apple Watch 5 review

Apple Watch Series 5 kopen of niet?

Het always-on display is wat de Apple Watch 5 spannend maakt, concluderen we in deze Apple Watch Series 5 review. Altijd de tijd kunnen zien lijkt niet bijzonder noodzakelijk, totdat je deze functie uitzet of teruggaat naar een oudere Apple Watch. Dan merk je pas echt hoe vaak je dit gebruikt. Het had wat ons betreft alleen al veel eerder op de Watch mogen zitten.

Helaas is dit ook het enige echt vernieuwende, tenzij je helemaal weg bent van het kompas – dat ook al sinds jaar en dag op de iPhone zit. Overstappen van de 4 naar de 5? Dat is niet echt de moeite waard. De rest van de functies is identiek, net zoals het ontwerp. Vanaf een eerdere generatie overstappen is mogelijk wel interessant. Heb je nog altijd geen Apple Watch, dan was je grootste bezwaar waarschijnlijk dat je niet altijd de tijd kon checken. Dan is dit hét moment om toe te slaan.

Wil je naar aanleiding van deze review de Apple Watch Series 5 kopen? Dit zijn de prijzen:

  • Apple Watch Series 4 40 mm: € 449
  • Apple Watch Series 4 44 mm: € 479

Deze review is een bewerkte versie van een artikel uit iCreate 103.

Pluspunten

  • Eindelijk altijd de tijd zien
  • Batterij houdt het goed vol

Minpunten

  • Verder weinig vernieuwingen
  • Chiquere versie met mobiel internet niet hier verkrijgbaar