Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

AirPods Pro 2 review: wat goed is, kan nog beter

Auteur: Daan Jeuken
2 reacties
AirPods Pro 2

Er zijn weinig producten waar ik jaren na aankoop nog zo immer enthousiast over ben als over mijn AirPods Pro. Het gebruiksgemak, het draagcomfort en de relatief (voor zulke kleine dopjes) geweldige geluidskwaliteit. Een ontplofte speelkamer opruimen, een ronde hardlopen, een nachtelijke rit naar Zuid-Frankrijk – dankzij de AirPods Pro doe ik het allemaal met een ‘big smile’. Wordt die glimlach nog groter nu de nieuwe generatie er is? Dat lees je in deze AirPods Pro 2 review.

AirPods pro 2 review header

Deze AirPods Pro 2-functie maakt het verschil

Eigenlijk had ik maar één puntje van kritiek op de eerste AirPods Pro: je kunt het volume niet aanpassen op de oortjes zelf. Althans, als je Siri niet meetelt, want ik blijf me een beetje generen om tegen mijn oordopjes te praten.

De wens om het volume aan te passen is nog groter sinds Apple Music Dolby Atmos aanbiedt. De ruimtelijke mixen zijn een genot om te beluisteren, maar het volume ligt doorgaans lager dan van ‘ouderwetse’ stereo-mixen. In een afwisselende afspeellijst met nummers mét en zonder Atmos betekent dit flinke volumeverschillen, en dus veel aangepas.

De grootste nieuwe functie van de AirPods Pro 2 klinkt me dan ook als muziek in de oren: het handige zijknopje heeft nu een extra functie. Wrijf erover omhoog om het geluid één tik harder te zetten, en omlaag voor een tikkie zachter. Dat werkt precies zoals je het van Apple verwacht: perfect.

Dat het volume in stapjes verandert, klinkt misschien omslachtig, maar het zorgt ervoor dat je veel gevoel hebt voor wat je doet en voorkomt dat je met een iets te enthousiaste schuif omhoog je gehoor beschadigt. Hoera. Het laatste minpunt van de AirPods Pro is opgelost. Nu zijn ze af! Maar er is meer.

Op alle fronten beter

Uiteraard is Apple niet gestopt bij die ene functie. De originele Pro’s dateren uit 2019, dus er zit drie jaar innovatie in de Pro’s 2. Het resultaat: ze zijn op alle fronten beter. De geluidskwaliteit springt het meest in het oog/oor. Dankzij de verbeterde drivers en nieuwe H2-chip zijn de hoge tonen helderder en de bastonen dieper en voller. De eerste twee seconden van Kokomo van de Beach Boys (de geremasterde versie uiteraard) overtuigden mij al: het maakt allemaal net wat meer impact.

Het verschil wordt nog duidelijker als je even terugwisselt naar de oude Pro’s en dan weer naar de nieuwe. De verbetering is absoluut hoorbaar. Wel moet je de sublieme geluidskwaliteit in zijn context blijven zien: over-ears zoals de AirPods Max klinken nog altijd veel beter. Maar die zitten lang niet zo lekker als de AirPods Pro, zeker als je ze lang gebruikt, of tijdens het sporten.

En over draagcomfort gesproken: voor mensen met kleine oortjes worden de verwisselbare dopjes nu ook in een XS-variant meegeleverd. Helaas zijn de AirPods Pro 2 nog steeds niet in verschillende kleuren beschikbaar, voor nog meer personalisatie.

Noise cancelling dempt nog beter

De twee functies die de Pro’s het meest onderscheiden van de gewone AirPods, zijn de transparantiemodus en noise-cancelling. Die twee zaken waren al heel goed, maar zijn ook flink verbeterd.

De ruisonderdrukking is volgens Apple twee keer zo goed, wat het bedrijf demonstreerde met een drilboor. Die hadden we voor de review even niet voorhanden, maar een heggenschaar voldeed ook. Die produceert een kleine 100 dB: genoeg voor gehoorschade als je een half uur over je heg doet. De Pro 1 dempt dat geluid met noise-cancelling al behoorlijk, maar de Pro 2 doen dat inderdaad een stuk sterker.

Extra cool is dat de dB-meter op de Apple Watch je blootstelling nu doorrekent als je de AirPods Pro 2 draagt. Ook in een auto (of bus of trein) is de verbetering merkbaar. Met de AirPods Pro 1 hoor je nog wel het gezoem van de motor, met de Pro 2 waan je je ineens in een geruisloze elektrische auto. Al raden we dit alleen aan als je bijrijder bent natuurlijk.

Ook de transparantiemodus was op de Pro 1 al heel goed, maar is nu flink verbeterd. Hij filtert de harde geluiden weg, maar je hoort de wereld om je heen nog prima – zo niet beter dan met je eigen oren. Dit effect is inderdaad sterker; je zou soms vergeten dat je de dopjes in hebt. Het effect zou ook perfect kunnen werken voor live-concerten, waar reguliere gehoorbescherming vaak ook een deel van de fijne impact van de muziek wegneemt. Helaas hadden we voor deze AirPods Pro 2-review net even geen festival op de planning om dit te testen.

AirPods accuduur

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Als ‘alles’ is verbeterd, kon Apple natuurlijk niet om de accu heen. Op één lading kun je nu 1,5 uur langer luisteren: 6 uur, net als bij gewone AirPods. De case geeft je nog 24 uur extra (dat is onveranderd). Maar ook dit doosje is doorgewerkt. Je kunt hem nu opladen met een MagSafe- of Watch-oplader, hij heeft een piepklein speakertje zodat hij een geluid maakt als hij bijna leeg is, oplaadt, of als je hem zoekt (via Zoek mijn). En om te voorkomen dat je hem moet zoeken, kun je er een lusje aan maken om hem ergens aan te hangen.

Is overstappen de moeite waard?

Als mensen mij vragen welke AirPods ze moeten kopen, adviseer ik al drie jaar de Pro te nemen, mits het budget dat toelaat. De meerprijs ten opzichte van de gewone AirPods (negentig euro) is te overzien, en daar krijg je zoveel voor terug. De bediening is fijner, het geluid is aanzienlijk beter, en de noise-cancelling en transparantiemodus zijn simpelweg geweldig. Dat hele argument is met de AirPods Pro 2 alleen maar sterker geworden.

Interessanter is de vraag of je moet overstappen als je de huidige Pro’s hebt. Ze zijn werkelijk op alle fronten verbeterd, maar dat maakt de Pro’s 1 niet ineens slecht. Zo lang je daar nog met volle teugen van geniet, dan blijf dat lekker doen. En zeker gezien de verhalen dat de accu’s van AirPods na een paar jaar nogal eens de geest geven, is er iets voor te zeggen de Pro 1’s eerst ‘op’ te dragen.

Sowieso blijft dat natuurlijk een kritiekpunt, want de batterij van de AirPods Pro 2 is nog steeds niet vervangbaar. Alleen het volumeschuifje zou écht een reden zijn om over te stappen. De vraag is of je daar 300 euro voor over hebt, of dat je voor dat bedrag toch best even je iPhone erbij wilt pakken. Of toch maar eens tegen Siri gaan praten.

Conclusie AirPods Pro 2 review

AirPods Pro 2 noise cancelling

De AirPods Pro waren al geweldig, maar zijn op alle fronten verbeterd. De grootste winst is het volumeschuifje, maar ook alle andere verbeteringen zijn zeer welkom en absoluut de moeite waard.

Pluspunten

  • Volumebediening
  • Nóg betere geluidskwaliteit
  • Praktische extra functies

Minpunten

  • Geen kleurtjes
  • Batterij nog steeds niet te vervangen.