AirPods 4 review: hierom zijn deze oordopjes bijna magisch
Met de AirPods 4 heeft Apple voor het eerst twee versies van zijn populaire oordopjes in het assortiment. Dit is de AirPods 4 review die we we hoofdschuddend hebben getypt – maar dan letterlijk!
Lees verder onder de advertentie
Inhoudsopgave AirPods 4 review
AirPods 4 review: ze zijn een beetje magisch
Het heeft iets magisch: terwijl ik op kantoor zit, komt er een telefoontje binnen. Siri kondigt via de AirPods 4 in mijn oren aan dat mijn vriendin me probeert te bereiken. Ik kan niet opnemen, want dan stoor ik mijn collega’s die druk met hun artikelen bezig zijn. In plaats van naar mijn iPhone te tasten, schud ik gewoon nee met mijn hoofd. En mijn vriendin belandt op de voicemail. De nieuwe hoofdgebaren zijn slechts een van de functies waarmee Apple zijn nieuwe AirPods 4 heeft verbeterd – en een grote stap heeft gezet richting de AirPods Pro. Beide modellen van de AirPods 4 overtuigden in onze test. Maar misschien kun je toch beter voor de Pro’s kiezen.
AirPods 4 met of zonder noise cancelling
Wacht, beide modellen? Dat lees je goed: de AirPods 4 zijn verkrijgbaar in twee versies. De ene is het basismodel, de opvolger van de AirPods 3, maar Apple heeft een tweede versie uitgebracht die voor het eerst actieve ruisonderdrukking (ANC) naar de ‘gewone’ AirPods brengt. Daar zit dan ook een draadloze oplaadcase bij, met ondersteuning voor Zoek mijn. Afgezien van deze twee functies is er geen verschil tussen de twee modellen – zelfs niet als je ze naast elkaar legt. Ze hebben precies hetzelfde ontwerp en zijn van buiten niet van elkaar te onderscheiden. Ze verschillen ook niet qua functies, geluid, bediening of batterijduur.
kooptip
• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
Nou, dat laatste is niet helemaal waar: als je de ruisonderdrukking inschakelt, heeft dat wel degelijk invloed op de accuduur. Toch is deze functie zeker de moeite waard, want hoewel de AirPods 4 met ANC geen siliconen in-ear opzetstukjes hebben, onderdrukken ze storende geluiden verrassend goed.
Of het nu gaat om gesprekken, vliegtuig- en ov-geluiden of herrie op straat: alles wordt aanzienlijk gedempt. Storende geluiden verdwijnen niet helemaal, zoals bij de AirPods Max bijvoorbeeld, maar alles is wat stiller. Op die manier kun je geconcentreerder werken op kantoor en is het vervelende lawaai in de trein verdwenen. En je geniet ook op zachter volume van je muziek.
Helaas blijft een van de nadelen van ANC ook aanwezig bij oortjes zonder siliconen opzetstukjes: als je gevoelig bent voor het lichte drukgevoel door het ‘tegengeluid’ van de ruisonderdrukking, dan heb je daar met het ontwerp van de AirPods 4 last van. Met uitgeschakelde ANC voelen ze echter precies hetzelfde aan als de andere modellen. De AirPods 4 met ruisonderdrukking ondersteunen ook de transparantiemodus van de AirPods Pro. Dat betekent dat ze geluid van buiten direct naar je oren sturen, net alsof je geen oortjes in hebt. Daardoor hoor je omgevingsgeluiden dus – desgewenst – alsnog heel helder.
Perfecte pasvorm
Wat mij betreft zijn de AirPods 4 een stuk comfortabeler dan de Pro’s. Omdat de dopjes niet zo diep in het oor zitten, vergat ik af en toe zelfs dat ik ze in had – en ben ik er een keer bijna mee onder de douche gestapt. Apple heeft lang gewerkt aan deze comfortabele pasvorm. De oortjes zien er vrijwel hetzelfde uit als de voorgangers, maar ze zijn lichtjes aangepast om comfortabel en tegelijkertijd toch stevig in nóg meer oorvormen te passen.
Het bedrijf heeft hiervoor naar eigen zeggen miljoenen oren geanalyseerd. Persoonlijk had ik geen problemen met de pasvorm van de AirPods 3, maar in directe vergelijking met de nieuwe versie voelen de voorgangers iets ‘voller’ aan in het oor. Kortom, de nieuwe pasvorm is nóg comfortabeler.
Apple heeft ook de oplaadcase opnieuw ontworpen. De grootste technische vernieuwing is usb-c; de AirPods laad je dus niet meer op via Lightning. Terwijl de AirPods 3-case gebaseerd was op het brede ontwerp van de AirPods Pro, is Apple voor de opvolger teruggegaan naar het ontwerp van de eerste AirPods. Apple noemt het de kleinste case ooit. Het enige verschil tussen de twee AirPods 4-varianten is een speaker in de modellen met ruisonderdrukking. Deze wordt gebruikt voor het geluid van ‘Zoek mijn’. De oplaadcase van beide varianten is kleiner en slanker geworden.
Wat hier vooral zo indrukwekkend aan is, is dat de batterij van de case er niet op achteruit is gegaan. Je krijgt dertig uur extra luistertijd met een volledig opgeladen case. De batterijduur van de oordopjes zelf is met vijf uur echter iets minder dan die van de voorgangers. Ze gaan nog wat korter mee als je noise-cancelling of de transparantiemodus gebruikt: omdat beide functies rekenkracht vereisen, daalt de accuduur met zo’n 20 procent naar 4 uur.
Extra goed geluid van de AirPods 4
Het belangrijkste is natuurlijk het geluid – dat is iets waar Apple trots op kan zijn. Met verrassend diepe bassen, gebalanceerde middentonen en heldere hoge tonen klinken de nieuwe AirPods 4 veel zuiverder dan je zou verwachten van een paar kleine dopjes die je in je oren stopt. Vooral de bas is écht indrukwekkend. De dopjes kunnen prima overweg met allerlei verschillende muziekgenres, maar ook met films en series. Dankzij de H2-chip ondersteunen de AirPods 4 nu 3D-audio, wat betekent dat ze ruimtelijk geluid kunnen weergeven. Films en series klinken hiermee nog voller en – nou ja – ruimtelijker. Deze functie is ook beschikbaar voor muziek, maar is voorbehouden aan abonnees van Apple Music.
AirPods bedienen met je hoofd
De H2-chip maakt ook andere functies mogelijk die eerder exclusief voor de AirPods Pro 2 waren aangekondigd, te weten de hoofdgebaren en stemisolatie. De hoofdgebaren zijn extreem intuïtief: als Siri een bericht, oproep of andere melding aankondigt, hoef je niet langer hardop met ja of nee te antwoorden. In plaats daarvan kun je gewoon ja knikken of nee schudden. Zelfs verrassend kleine bewegingen zijn al genoeg, dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de aandacht trekt met wilde hoofdbewegingen.
Stemisolatie heeft in onze tests gemengde resultaten opgeleverd. Volgens Apple moeten de AirPods in staat zijn om de stem te herkennen en te scheiden van het achtergrondgeluid. Dit betekent dat de andere persoon tijdens telefoongesprekken alleen jouw stem zou moeten horen, niet het lawaai van de omgeving. In de praktijk meldden collega’s en vrienden echter dat ze nog steeds veel van dit geluid konden horen. Maar omdat de functie werkt op basis van AI (zei iemand Apple Intelligence?), zou het steeds beter moeten lukken naarmate je stem beter wordt herkend. Misschien moeten we dit dus nog wat tijd gunnen.
Het probleem van de AirPods 4: de prijs
De AirPods 4 zijn dus echt goede oordopjes, maar er is een eenvoudige reden waarom de AirPods Pro 2 voor veel mensen nog steeds de betere keus zijn: het prijsverschil is op dit moment verrassend klein. De sprong van 150 euro voor de basisversie van de AirPods 4 naar 200 euro voor de versie met ruisonderdrukking is prima – ze bieden immers veel toegevoegde waarde met ruisonderdrukking, Zoek mijn en draadloos opladen. Het gat met de AirPods Pro 2 is vervolgens echter te klein. Die zijn inmiddels al verkrijgbaar vanaf 230 euro en bieden niet alleen beter geluid en superieure ruisonderdrukking, maar kun je samen met iOS 18 ook als gehoorapparaat gebruiken. En dat voor een meerprijs van slechts 30 euro.
AirPods 4 review: nu nog meer Pro
Met de nieuwe AirPods 4 heeft Apple twee krachtige nieuwe oordopjes in het assortiment. Het rijke geluid, de verbeterde pasvorm en nieuwe functies zoals besturing met hoofdgebaren zijn indrukwekkend op beide modellen, terwijl de duurdere versie ook verrassend goede ruisonderdrukking biedt.
Het grootste nadeel is de prijs. Hoewel die op zich redelijk is, komen de modellen met ruisonderdrukking hiermee te dicht in de buurt van de nog steeds betere AirPods Pro. Totdat de AirPods 4 goedkoper worden, is het Pro-model daarom waarschijnlijk voor veel mensen de betere keus – mits ze geen last hebben van de siliconen opzetstukjes. Het basismodel is echter meteen een aanrader.
Spatial stereo werkt OOK bij youtube music op de iphone.
Tja, ze kunnen nog zo goed zijn, bij mij en een aanzienlijk deel van de potentiële klanten blijven ze gewoon niet zitten. Onbegrijpelijk dat er geen siliconen plugjes in het ontwerp bedacht zijn, al was het maar als optie.
Zie je ze al in gebruik als gehoorapparaat? Om te beginnen zou je voor een dag meerdere sets moeten hebben, omdat de accu’s in 4 tot 6 uur leeg zijn, en een slechthorende dagelijks circa 14 uur (of meer) luistergenot kan wensen. Als je zulk ongemak voor lief neemt, ben je voordelig uit, want ik kreeg een offerte van een gehoorwinkel met een prijs van € 4700 voor 2 gehoorapparaten die bijna alles kunnen.
Het lijkt me vooral een oplossing voor mensen met beginnende of milde gehoorproblemen. Die nog net niet aan een gehoorapparaat toe zijn. En dan in incidentele situaties, zoals in een wat drukkere omgeving. Kan me voorstellen dat je in zo’n situatie ook nog niks vergoed krijgt vanuit de zorgverzekering.