Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews AirPods

AirPods 2: dubbel zo draadloos

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
AirPods 2 reviews


Lees verder na de advertentie

Van alle producten die Apple eind maart gelanceerd heeft, waren de AirPods 2 wel de meest gewilde. Sinds de eerste lancering – nog nét in 2016 – zijn de draadloze oordopjes ongekend succesvol. In het eerste jaar waren ze vrijwel altijd uitverkocht. De levertijden in Apple’s online store werden nooit korter dan zes weken en in de fysieke Apple Stores waren ze nergens te bekennen.

Ondanks de beperkte beschikbaarheid zag je de AirPods al snel in het wild. Gewoon op straat, in de trein of in de sportschool. In het begin werden ze nog vergeleken met uitstekende tandenborstels in je oren, maar al snel raakte men eraan gewend. Vandaag de dag zijn de AirPods net zo normaal als de witte iPod-dopjes tien jaar geleden.

Nu zijn er dus de AirPods 2 … of, nou ja, officieel zijn het nog steeds de ‘AirPods’. En op het eerste gezicht zie je ook geen verschil tussen de eerste en tweede generatie van de AirPods. Onder de motorkap ­(of onder het klepje van de oplaadcase?) is er echter een hoop veranderd. Hoe goed zijn de nieuwe AirPods en moet je upgraden als je de eerste versie al hebt? Je kunt natuurlijk op internet vergelijken, of je leest onze review.

Deze review is afkomstig uit iCreate 108.


kooptip

Dit is hetzelfde

De nieuwe AirPods zien er hetzelfde uit als de vorige. Alleen de oplaadcase is anders. Daar zit nu een ledje aan de voorkant en het sync-knopje aan de achterkant is iets meer in het midden geplaatst. Het draagcomfort van de dopjes is dus onveranderd. Vond je dat de eerste AirPods niet lekker in je oren zaten of vielen de dopjes er misschien zelfs uit? Kon je maar niet wennen aan het ‘uitstekende’ design? Dat zal allebei bij de tweede generatie dus niet anders zijn. Dat is ook niet per se negatief: veel mensen waarderen de pasvorm van de AirPods en vinden het design modern en fris.

AirPods 2

Een ander pluspunt van de eerste ­AirPods blijft ook nu geldig. Het koppelen met ­Apple-apparaten is supereenvoudig. Houd de AirPods 2 in de buurt van een iPhone of iPad en er verschijnt al een koppelingsverzoek. Dankzij iCloud-synchronisatie zijn ze in het vervolg meteen gekoppeld aan je Mac. Waar Apple ook niet aan gesleuteld heeft, is de geluidskwaliteit. De eerste en tweede generatie klinken ­identiek. Onze mening erover is dan ook niet veranderd: je kunt prima muziek luisteren met de AirPods, maar verwacht geen audiofiele wonderen. De kwaliteit is vergelijkbaar met de EarPods – de oordopjes die je in de doos van elke iPhone vindt – maar dan met een tikkeltje meer bas en diepte. Omdat noise-cancelling ontbreekt, blijf je je omgeving horen. Niet zo fijn als je ongestoord wilt genieten van de muziek, maar wel zo veilig bij gebruik in het verkeer.

Veranderingen

Tot zover de gelijkenissen, maar er is tegelijkertijd ook het een en ander veranderd aan de AirPods 2. De grootste verandering is de mogelijkheid om de AirPods draadloos op te laden. Dit werd al anderhalf jaar geleden aangekondigd, samen met de oplaadmat AirPower. Dit laatste product heeft Apple helaas gecanceld (zie ook onze nieuwsrubriek), maar de draadloos oplaadbare ­AirPods zijn er nu wel. Deze ­maken ­gebruik van de zo­geheten Qi-standaard, net als de ­iPhones van 2017 en nieuwer. Heb je al een Qi-­oplader voor je iPhone, dan kun je die ook gebruiken voor de AirPods. Leg je de oplaadcase van AirPods op zo’n oplader, dan begint het ledje aan de voorkant kort te branden en start het draadloze oplaadproces. Dat duurt zo’n ­drieënhalf uur – iets langzamer dus dan twee uur bedraad opladen met Lightning-kabel. Dat kan ook nog steeds.

AirPods 2

Al met al is draadloos opladen een handige toevoeging, maar geen ‘must-have’. Heb je nu al een iPhone die je draadloos kunt opladen én een bijbehorende oplaadmat, dan is het fijn dat je daarmee nu ook je AirPods oplaadt. Heb je noch het één noch het ander, dan kun je de draadloos oplaadbare AirPods vooralsnog overslaan. Handig om te weten: Apple verkoopt een versie mét en een versie zónder draadloze oplaadcase, die kost dan even veel als de eerste AirPods. Het is ook een optie om achteraf zo’n draadloze case te kopen, die kost 89 euro. deze case werkt zelfs voor de eerste generatie AirPods. Twee slimme mogelijkheden om geld te besparen bij de aankoop. Of je bespaart met goedkoop internet.

Sneller en slimmer

Het andere grote nieuws van de AirPods 2 is de H1-chip die voor de draadloze verbinding zorgt. Bij de voorganger was dat nog de W1-chip – nieuwere versies daarvan worden inmiddels in de Apple Watch gebruikt. ­Apple laat weten dat de H1-chip specifiek voor koptelefoons werd ontworpen. Dat zorgt voor een aantal verbeteringen bij de AirPods. Zo ondersteunen de AirPods ‘Hé Siri’. Dat werkt net zo vlekkeloos als je zou vermoeden. Je spreekt de woorden uit en Siri begint te luisteren. Helaas geven de AirPods geen akoestisch signaal om aan te geven dat Siri daadwerkelijk aan het luisteren is. Soms stel je je vraag en kom je er pas later achter dat de activatie niet gelukt is. Wat dat betreft is de activatie met twee keer tikken wel handiger. Anderzijds is het dubbeltik-gebaar nu vrij voor andere acties, zoals skippen van liedjes.

De andere verbeteringen van de H1-chip zijn langere gesprekstijden en betere spraakkwaliteit voor telefoontjes, minder geluidsvertraging bij het spelen van games en sneller overschakelen naar andere apparaten. Met de eerste drie hadden we ook met de ­AirPods 1 geen problemen, maar de vierde was wel een ergernis. Nu mag het overschakelen met de AirPods 2 technisch gezien wel sneller gaan, maar helaas merk je er niet al te veel van. Om van iPhone naar iPad over te schakelen, moet je altijd eerst naar de bluetooth-instellingen of het Bedieningspaneel; op de Mac heb je de ­Systeemvoorkeuren of het bluetooth-icoontje in de menubalk nodig. We hebben een hoop bluetooth-­speakers en -koptelefoons getest die verbinding met meerdere apparaten tegelijkertijd toestaan. Zoiets zou ook voor de AirPods erg ­welkom zijn.

Jammer is ook dat Apple de ­accutijd voor muziek luisteren niet kon uitbreiden. Nu is vijf uur muziek luisteren op een acculading (met oplaadcase zelfs 24 uur) een prima waarde, maar voor een bedrijf als Apple kan alles beter, toch?

Kopen of niet?

Ten slotte de hamvraag: moet je de ­nieuwe AirPods kopen of niet? Als je al AirPods 1 hebt en die nog prima werken, dan is het antwoord: nee, want je krijgt er geen ­superbelangrijke functies bij. Voor draadloos opladen is het dan slimmer om alleen een oplaadcase te halen. Als je je oude AirPods echter al sinds de eerste lancering gebruikt en ze inmiddels niet meer lang meegaan op een acculading, dan krijg je met de AirPods 2 nagenoeg dezelfde ervaring met een paar aanvullende handigheidjes.

Heb je je nog helemaal geen AirPods maar zit je er wel aan te denken om ze te kopen, dan hoef je eigenlijk alleen te controleren of ze goed in je oren passen. Doe hiervoor de EarPods in die standaard met elke iPhone meegeleverd worden – deze hebben namelijk dezelfde pasvorm. Als ze passen – prima, met de AirPods 2 krijg je de beste draadloze oordopjes van het moment.

Pluspunten

  • De beste draadloze oordopjes
  • Werken gemakkelijk
  • Laden draadloos op

Minpunten

  • Passen nog steeds niet in alle oren
  • Geen noise-cancelling
  • Geen verbinding met twee apparaten tegelijk