Terug naar Zó gaat WhatsApp nepnieuws tegen
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Zó gaat WhatsApp nepnieuws tegen

Door Laura Grootaarts21 januari 2019 15:302 min. leestijd0

WhatsApp gaat het aantal keren dat je een bericht kunt doorsturen beperken. Op deze manier probeert het bedrijf de razendsnelle verspreiding van nepnieuws te voorkomen.

WhatsApp

WhatsApp berichten doorsturen beperkt

WhatsApp-berichten doorsturen kon vroeger in bulk, naar maar liefst 250 ontvangers en groepen tegelijk. Dat werd al afgebouwd naar twintig, en straks ben je beperkt tot het doorsturen van een bericht naar maximaal vijf contacten tegelijk. WhatsApp kondigde de nieuwe beperking aan op een congres in Jakarta, zegt Reuters. ‘We leggen vandaag wereldwijd een limiet op van vijf berichten’, aldus Victoria Grand, vice president Policy & Communicatie bij WhatsApp. De beperking is op dit moment nog niet zichtbaar, maar heel lang gaat dat dus niet meer duren. Eerst is Android aan de beurt, daarna volgt ook iOS.

Nepnieuws WhatsApp

Met de doorstuurfunctie verspreidt nepnieuws zich als een olievlek. In India werden er vorig jaar zomer op deze manier allerlei valse berichten en beschuldigingen de wereld in geholpen, wat leidde tot diverse geweldsuitbarstingen. WhatsApp neemt daarom maatregelen. Eerder werd het doorsturen dus al drastisch ingeperkt. Bovendien worden doorgestuurde berichten tegenwoordig ook al gemarkeerd, zodat direct duidelijk is dat ze niet van de verzender zelf afkomstig zijn.

Toch berichten doorsturen?

De nieuwe beperking is op dit moment nog niet doorgevoerd, dus de precieze consequenties ervan zijn nog niet duidelijk. Zo weten we nog niet of WhatsApp het toestaat om in een groepsgesprek met tientallen deelnemers een bericht door te sturen. En of je een bericht twee of drie keer achter elkaar naar vijf ontvangers kunt forwarden.

Anders zijn er ongetwijfeld manieren om alsnog informatie te verspreiden onder grote groepen. Bijvoorbeeld door een tekst te kopiëren en te plakken, of door een schermafbeelding van een bericht te maken. Echt heel waterdicht is deze oplossing dus zeker niet, maar het is in ieder geval beter dan de huidige situatie – een beetje dan.

iCreate 119
iCreate 119
Gebruik je iPad als MacBook!
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar