Apple Vision Pro onthuld: vervangt dit product jouw iPhone?
Apple heeft zojuist de Vision Pro onthuld, een zeer krachtige en geavanceerde mixed reality-headset. Die moet de wereld van virtual reality en augmented reality op zijn kop zetten. Wat maakt de Apple Vision Pro zo bijzonder?
Apple Vision Pro
De headset werd tijdens WWDC op indrukwekkende wijze – op een manier zoals alleen Apple dat kan – getoond in een gelikte demonstratievideo. Die bekijk je hierboven. Het is het grootste en belangrijkste nieuwe product van Apple sinds de Apple Watch in 2014.
kooptip
De iPhone 16 Pro Max nu met €7,50 korting per maand
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt
De Vision Pro combineert virtual realy met augmented reality (AR). Het apparaat kan VR-toepassingen uitvoeren (hierbij word je ondergedompeld in een volledig virtuele wereld), maar hij ondersteunt ook AR en is daarvoor bezaaid met camera’s die een in hoge resolutie de echte wereld weergeven. De headset voegt een virtuele laag toe aan dit beeld.
EyeSight
Zo zie je ook mensen om je heen. En zij kunnen ook oogcontact maken met jou, dankzij EyeSight. Hierbij worden je ogen op het display geprojecteerd. Als je het druk hebt, zien anderen een animatie die aangeeft dat je ondergedompeld bent – zoals op de bovenstaande foto. Wil je met mensen praten, dan schakelt het apparaat over naar de weergave van je ogen.
Design: skibril met futuristische twist
De Apple Vision Pro is als een skibril met een futuristische twist. Ten opzichte van concurrerende headsets heeft hij een lichtgewicht design, met dunne lenzen. Het apparaat is ook niet zo zwaar. Dit dankzij de externe accu, die je in je broekzak draagt. Zo voelt hij niet belastend aan voor je hoofd. De accu heeft een batterijduur van twee uur.
Nieuw is die combinatie van VR en AR in één apparaat natuurlijk niet. Meta – de grootste speler in headsets – integreerde het al jaren terug in zijn Quest Pro. Maar de Apple Vision Pro lijkt in alles geavanceerder en uitgebreider. Uniek is bijvoorbeeld de manier waarop je de headset bedient.
Oog- en handtracking
Oogtracking is er ook, met behulp van infraroodcamera’s. Apps openen kan door er simpelweg naar te kijken. Ook worden met de interne camera’s je gezichtsuitdrukkingen bijgehouden. Hierdoor wordt het mogelijk om in een 3D-wereld virtuele gesprekken te voeren, waarbij een avatar jouw gelaatsuitdrukkingen weerspiegelt. Dat zag er in de demo wel een beetje creepy uit.
Werk en entertainment
De Apple Vision Pro wordt onder meer in de markt gezet als een ideaal werkinstrument. Je hebt er de mogelijkheid om e-mails te verzenden, op internet te surfen en Bluetooth-accessoires te verbinden, zoals een Magic Keyboard of Trackpad. Bovendien doet de headset dienst als een virtueel extern scherm, met
De headset is ook te gebruiken voor entertainment. Apple Vision transformeert elke ruimte in een persoonlijke bioscoop met een scherm tot 30 meter breed en een geavanceerd ruimtelijk audiosysteem. Gamen met de Apple Vision Pro kan ook. De ruim 100 spellen van Apple Arcade zijn te spelen, op een scherm zo groot als je dat wilt. Ondersteuning voor de populaire gamecontrollers is ook aanwezig.
Apple Vision Pro heeft overigens een eigen App Store, met nieuwe inhoud van ontwikkelaars. In de App Store van visionOS heb je ook toegang tot bestaande iPhone- en iPad-apps.
Scherm en processor
Draag je een Apple Vision Pro, dan kijk je door het meest geavanceerde VR-scherm tot nu toe. Hij heeft twee schermen met een resolutie van meer dan 23 miljoen pixels op twee schermen. Een speciale chip zorgt dat alles aanvoelt alsof het in realtime voor de ogen van de gebruiker plaatsvindt.
Aangezien de schermen een enorm hoge resolutie hebben is veel grafische kracht vereist. De Vision Pro wordt aangedreven door Apple’s M2-chip en een gloednieuwe chip genaamd R1. Al het rekenwerk wordt dus rechtstreeks op de Apple Reality uitgevoerd; je hebt geen Mac of een ander apparaat nodig.
Het arsenaal aan camera’s is bovendien indrukwekkend. De Apple Reality heeft er twaalf. Door zoveel camera’s toe te voegen is het mogelijk om iedere beweging nauwkeurig te volgen, voor een realistische VR-ervaring. Bovendien zijn er naar buiten gerichte camera’s die worden gebruikt voor augmented reality.
De Apple Watch kwam in 2015.
De Apple Watch werd al een jaar eerder aangekondigd, daarom noemen we 2014.
Dat snoer naar de externe accu, haha. Alsof je die draad langs je lichaam laat lopen. Apple heeft nog nooit een headset met draad gehad en nu dacht Apple, ja daar zitten mensen op te wachten. Juist nu Apple bezig is de laatste draad, usb-c aan de iphone te laten vervallen.
Het is een dure flop, maar het is de opmaak naar een AR bril/ lenzen met draadloze oplaad technologie.
De losse accu is inderdaad wel erg ‘eerste generatie’, zoals bij mobiele telefoons ooit de accu in een aparte houder (met handvat) zat. Samen met de hoge prijs wordt de headset pas interessant over een generatie of twee, drie.