Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Apple Vision Pro onthuld: vervangt dit product jouw iPhone?

Auteur: Koen van Ekeren
4 reacties
Apple Vision Pro


Lees verder na de advertentie

Apple heeft zojuist de Vision Pro onthuld, een zeer krachtige en geavanceerde mixed reality-headset. Die moet de wereld van virtual reality en augmented reality op zijn kop zetten. Wat maakt de Apple Vision Pro zo bijzonder?

Apple Vision Pro

De headset werd tijdens WWDC op indrukwekkende wijze – op een manier zoals alleen Apple dat kan – getoond in een gelikte demonstratievideo. Die bekijk je hierboven. Het is het grootste en belangrijkste nieuwe product van Apple sinds de Apple Watch in 2014.

Apple Vision Pro


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

De Vision Pro combineert virtual realy met augmented reality (AR). Het apparaat kan VR-toepassingen uitvoeren (hierbij word je ondergedompeld in een volledig virtuele wereld), maar hij ondersteunt ook AR en is daarvoor bezaaid met camera’s die een in hoge resolutie de echte wereld weergeven. De headset voegt een virtuele laag toe aan dit beeld.

EyeSight

Je wisselt tussen VR en AR met een Digital Crown – een klein wieltje zoals we dat al kennen van de Apple Watch en AirPods Max. Hiermee bepaal je hoeveel je van je omgeving wilt zien. Door eraan te draaien, pas je aan of je volledig in een VR-ruimte ondergedompeld bent, of dat je ook wat van de omgeving ziet.

EyeSight

Zo zie je ook mensen om je heen. En zij kunnen ook oogcontact maken met jou, dankzij EyeSight. Hierbij worden je ogen op het display geprojecteerd. Als je het druk hebt, zien anderen een animatie die aangeeft dat je ondergedompeld bent – zoals op de bovenstaande foto. Wil je met mensen praten, dan schakelt het apparaat over naar de weergave van je ogen.

Design: skibril met futuristische twist

De Apple Vision Pro is als een skibril met een futuristische twist. Ten opzichte van concurrerende headsets heeft hij een lichtgewicht design, met dunne lenzen. Het apparaat is ook niet zo zwaar. Dit dankzij de externe accu, die je in je broekzak draagt. Zo voelt hij niet belastend aan voor je hoofd. De accu heeft een batterijduur van twee uur.

Nieuw is die combinatie van VR en AR in één apparaat natuurlijk niet. Meta – de grootste speler in headsets – integreerde het al jaren terug in zijn Quest Pro. Maar de Apple Vision Pro lijkt in alles geavanceerder en uitgebreider. Uniek is bijvoorbeeld de manier waarop je de headset bedient.

Oog- en handtracking

Er zijn geen controllers. Gebruik gewoon je ogen, handen en stem om alles in visionOS (zo heet het besturingssysteem) te doen. Maak een knijpbeweging om te tikken, of een veegbeweging om te scrollen. Cool. Met speciale sensors kijkt het apparaat naar de beweging van je handen. Zo kun je virtuele objecten ‘aanraken’ en vastpakken door je handen en vingers te bewegen, zonder dat je een controller nodig hebt. 

Apple Vision Pro

Oogtracking is er ook, met behulp van infraroodcamera’s. Apps openen kan door er simpelweg naar te kijken. Ook worden met de interne camera’s je gezichtsuitdrukkingen bijgehouden. Hierdoor wordt het mogelijk om in een 3D-wereld virtuele gesprekken te voeren, waarbij een avatar jouw gelaatsuitdrukkingen weerspiegelt. Dat zag er in de demo wel een beetje creepy uit.

Werk en entertainment

De Apple Vision Pro wordt onder meer in de markt gezet als een ideaal werkinstrument. Je hebt er de mogelijkheid om e-mails te verzenden, op internet te surfen en Bluetooth-accessoires te verbinden, zoals een Magic Keyboard of Trackpad. Bovendien doet de headset dienst als een virtueel extern scherm, met apps en video’s die je als grote schermen om je Mac plaatst.

Apple Vision Pro

De headset is ook te gebruiken voor entertainment. Apple Vision transformeert elke ruimte in een persoonlijke bioscoop met een scherm tot 30 meter breed en een geavanceerd ruimtelijk audiosysteem. Gamen met de Apple Vision Pro kan ook. De ruim 100 spellen van Apple Arcade zijn te spelen, op een scherm zo groot als je dat wilt. Ondersteuning voor de populaire gamecontrollers is ook aanwezig.

Apple Vision Pro heeft overigens een eigen App Store, met nieuwe inhoud van ontwikkelaars. In de App Store van visionOS heb je ook toegang tot bestaande iPhone- en iPad-apps.

Scherm en processor

Draag je een Apple Vision Pro, dan kijk je door het meest geavanceerde VR-scherm tot nu toe. Hij heeft twee schermen met een resolutie van meer dan 23 miljoen pixels op twee schermen. Een speciale chip zorgt dat alles aanvoelt alsof het in realtime voor de ogen van de gebruiker plaatsvindt. 

Aangezien de schermen een enorm hoge resolutie hebben is veel grafische kracht vereist. De Vision Pro wordt aangedreven door Apple’s M2-chip en een gloednieuwe chip genaamd R1. Al het rekenwerk wordt dus rechtstreeks op de Apple Reality uitgevoerd; je hebt geen Mac of een ander apparaat nodig.

Het arsenaal aan camera’s is bovendien indrukwekkend. De Apple Reality heeft er twaalf. Door zoveel camera’s toe te voegen is het mogelijk om iedere beweging nauwkeurig te volgen, voor een realistische VR-ervaring. Bovendien zijn er naar buiten gerichte camera’s die worden gebruikt voor augmented reality.

Prijs en release Apple Vision Pro

De headset is behoorlijk high-end, en dat is helaas te zien aan de prijs. Het prijskaartje is liefst 3499 dollar. Daarmee is het een niche-product, gericht op professionele gebruikers. De hoge prijs komt voort uit de vele geavanceerde specs.

Maar hoewel slechts weinig van ons de Apple Vision Pro zullen kopen, is het een revolutionair product. Het apparaat kan worden beschouwd als een opstapje naar een toekomst waarin slimme brillen (met augmented reality) een prominente rol spelen in ons dagelijkse leven. De Vision Pro is daar een voorloper van.

De release van de Apple Vision Pro laat nog even op zich wachten: de mixed reality-headset is ergens in 2024 te koop. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen over deze headset? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!