Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
nieuws iCloud

E-mailadres op straat door Twitter-lek? Zo voorkom je dat in het vervolg!

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Twitter-lek


Lees verder na de advertentie

Door een groot Twitter-lek zijn er maar liefst 200 miljoen e-mailadressen van gebruikers verspreid. Daar kun je jezelf in het vervolg voor beschermen – en dit is hoe.

Twitter-lek

Het is één van de grotere lekken van de laatste tijd: een lijst met maar liefst 200 miljoen e-mailadressen van Twitter-gebruikers, met de bijbehorende gebruikersnamen erbij. Voor slechts € 2 per stuk wordt de lijst verkocht door de hacker die de e-mailadressen buit heeft gemaakt. En dat is nogal kwalijk, want voor wie niet met zijn of haar eigen naam twittert, ligt daardoor de werkelijke identiteit van die persoon waarschijnlijk op straat.

Hoe kon het zover komen? Dankzij een kwetsbaarheid in Twitter’s API – een stuk software waarmee je Twitter-functionaliteit in je eigen app of website kunt bouwen – was het tijdelijk mogelijk om te controleren of een e-mailadres gekoppeld is aan een Twitter-account. Door dit voor miljoenen adressen te doen, is er een flinke database opgebouwd. Het lek is inmiddels al een jaar gedicht – maar gebruikte je Twitter vóór januari 2022, dan loop je dus risico.

Is jouw e-mailadres gelekt?

De lijst met gelekte e-mailadressen is verwerkt in de populaire tool Have I Been Pwned, waardoor het gemakkelijk te controleren is of jouw e-mailadres óók op straat ligt. Ook andere lekken uit het verleden zijn verwerkt in deze site, en met in totaal 12 miljard gehackte accounts bij allerlei digitale diensten is de kans groot dat je er in ieder geval één keer tussen staat.


kooptip

Is je e-mailadres gelekt, dan kun je daar helaas niets meer aan veranderen. Wel is het mogelijk om het in de toekomst te voorkomen, met een ingebouwde functie op je iPhone, iPad of Mac: ‘Verberg mijn e-mailadres’. Je krijgt toegang tot deze functie met iCloud+ – oftewel, als je betaalt voor extra iCloud-opslag, zoals € 0,99 per maand voor 50 GB.

Verberg mijn e-mailadres

Met ‘Verberg mijn e-mailadres’ maakt je Apple-apparaat een anoniem e-mailadres waarvan de mailtjes worden doorgestuurd naar je echte adres. Zo heeft de website of app waar je je in registreert dus niet jouw adres in hun database, en kan het dus ook niet gelekt worden. En mocht het anonieme adres lekken, dan kun je het gewoon verwijderen zodat je er ook geen spam mee ontvangt.

Verberg mijn e-mailadres op de Mac

Je kunt ‘Verberg mijn e-mailadres’ op meerdere manieren gebruiken. Maak je ergens een nieuw account aan, bijvoorbeeld in een app of via Safari, dan zal je Apple-apparaat automatisch voorstellen om je e-mailadres te verbergen. Ook kun je in ‘(Systeem)instellingen>Je naam>iCloud>Verberg mijn e-mailadres’ zelf een anoniem adres maken – dit werkt op de iPhone, iPad en Mac.

Wekelijks Apple tips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via Reuters