Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Dieven hebben straks veel minder aan je iPhone (en dit is waarom)

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
iPhone tweedehands onderdelen

Apple gaat hun zelfreparatieprogramma uitbreiden, en daardoor wordt jouw iPhone een stuk minder aantrekkelijk voor dieven.

Lees verder na de advertentie

Wil je wekelijks op de hoogte worden gebracht van het laatste Apple-nieuws? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief.

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

iPhone met tweedehands onderdelen

Apple’s officiële Self Service Repair-programma is speciaal voor iPhone-gebruikers die hun toestellen zelf willen repareren. Het biedt namelijk niet alleen instructies, je kunt er ook de nodige onderdelen bestellen. Zie het dus maar als een alternatief voor een bezoekje aan de Apple Store. Wel is het Repair-programma relatief nieuw: het werd in 2021 aangekondigd, in 2022 werd het uitgebreid naar onder andere Nederland.

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

Wil je momenteel gebruikmaken van het programma, dan moet je nog altijd gloednieuwe Apple-onderdelen kopen. Daar komt in de toekomst verandering in: Apple schrijft dat klanten en onafhankelijke reparatiewinkels straks ook tweedehands onderdelen kunnen gebruiken, al moeten die nog steeds officieel van Apple zijn. In het begin geldt dit alleen voor onderdelen van de iPhone 15 en nieuwer, zoals schermen, batterijen en camera’s. Uiteindelijk hoopt het bedrijf ook tweedehands sensoren voor Face en Touch ID aan te bieden. De nieuwe maatregel wordt vanaf later dit jaar gehanteerd, rond de herfst.

iPhone tweedehands onderdelen

Maar het Repair-programma wordt nóg uitgebreider en eenvoudiger. Zo hoef je als klant straks niet meer het serienummer van je toestel op te geven om onderdelen te bestellen, alleen als je het moederbord wilt vervangen. Bovendien komt er een nieuw kalibratieproces: wanneer je een (nieuw of tweedehands) onderdeel hebt gemonteerd, gebeurt de kalibratie daarvan op het toestel zelf. Vervolgens vind je via ‘Instellingen>Algemeen>Info’ een extra sectie genaamd ‘Onderdelen- en onderhoudsgeschiedenis’, waar je checkt of het om een nieuw of tweedehands Apple-onderdeel gaat.

Slecht nieuws voor dieven

Ook het Activeringsslot komt naar het Self Repair-programma. Momenteel zorgt dit er al voor dat niemand je iPhone kan gebruiken zodra je hem verliest of hij in de verkeerde handen belandt. Maar straks is hij ook actief voor iPhone-onderdelen: de functie herkent dan of een iPhone tweedehands onderdelen heeft die van een iPhone zijn die is opgegeven als gestolen. Is dit het geval, dan kunnen die onderdelen niet worden gekalibreerd en kan reparatieproces niet worden afgerond.

Oftewel, dieven hebben straks nóg minder aan je iPhone. Apple hoopt zo te ontmoedigen dat hun smartphones worden gestolen om ze uit elkaar te halen en de losse onderdelen te verkopen. En daardoor wordt ook jouw toestel minder aantrekkelijk voor dieven!