Terug naar Vergeet Strava: dit zijn 5 gratis alternatieven
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Vergeet Strava: dit zijn 5 gratis alternatieven

Door Koen van Ekeren20 mei 2020 14:394 min. leestijd13

Strava is een geweldige fitness-app. Het leukste is het competitieve element, waarmee je je prestaties met je vrienden vergelijkt en kunt stijgen in het klassement. Maar precies deze functie is sinds deze week niet meer gratis beschikbaar. Gelukkig kun je uitwijken naar een van de Strava alternatieven, waarmee je ook je sportresultaten vergelijkt.

Strava alternatieven

Sinds afgelopen dinsdag zijn allerlei basisfuncties van Strava alleen toegankelijk voor abonnees. Gratis gebruikers kunnen niet langer in Strava het volledige klassement van segmenten bekijken, of de activiteit van vrienden volgen. Dit kan alleen met een lidmaatschap van 5 euro per maand. Maar voordat je overgaat tot een abonnement, is het het waard om een van deze 5 alternatieven uit te proberen.

1. Komoot

Komoot

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Een goed alternatief voor Strava is de app Komoot. Ook in deze app is het mogelijk om routes te plannen, die je vervolgens met navigatie kunt fietsen, hardlopen of wandelen. Leuk is dat het sociale aspect net als bij Strava groot is. Het is mogelijk om vrienden te volgen en routes zijn eenvoudig te delen.

Een groot voordeel van Komoot is dat de analyses van de trainingen zeer uitgebreid zijn. Van zo’n beetje elke meter die je hebt afgelegd, zie je wat de ondergrond was en wat de hoogteverschillen waren. En het mooiste van alles: de belangrijkste functies zijn gratis te gebruiken.

Meer van dit soort tips voor de iPhone? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

2. Endomondo

Endomondo

De fitness-app Endomondo is erop gericht om je door je vrienden te laten motiveren. Nadat je ze hebt toegevoegd, kun je elkaar motiveren met uitdagingen en zie je elkaars progressie. Het is zelfs mogelijk om tijdens een activiteit een motiverende live-peptalk toe te sturen.

Tijdens een work-out geeft Endomondo je route weer met Google Maps en houdt hij de afstand, hartslag, duur, gemiddelde snelheid, verbrande calorieën en meer bij. Veel functies zijn gratis, maar voor bijvoorbeeld trainingsschema’s en het trainen op hartslag is een Premium-abonnement nodig. Kost je een tientje per maand, maar de eerste dertig dagen mag je gratis proefdraaien.

3. Ride with GPS

RidewithGPS

Ride With GPS is een populaire app onder wielrenners en zit Strava in het wiel qua functies en lay-out. Ideaal is dat je toegang hebt tot veel routes uit de buurt die je kunt volgen. Gedetailleerde gegevens – waaronder hoogteprofielen en het maximale stijgingspercentage – laten zien wat je van het parcours kunt verwachten.

Verder is het ook in Ride With GPS mogelijk om vrienden te volgen en segmenten te maken. En tijdens het fietsen zie je veel gegevens, zoals de gemiddelde snelheid, hartslag en het hoogteverschil. De belangrijkste functies zijn gratis, maar voor sommige opties is een Premium-abonnement van € 49,99 per jaar vereist. Dit geldt bijvoorbeeld voor stemnavigatie, het maken van een route en het in realtime delen van je activiteit.

4. Garmin Connect

Garmin

Garmin Connect is vooral geschikt voor wie een product van Garmin heeft, al werkt het ook met andere merken als je de gegevens exporteert. Net als Strava laat de app van Garmin je contact maken met vrienden om resultaten te vergelijken, samen een rit te plannen of je te vergapen aan verbluffende statistieken van professionals.

Leuk is dat het in Garmin Connect net als bij Strava mogelijk is om segmenten aan te maken. Zo kun je je tijd vergelijken met eerdere pogingen, of die van je vrienden en andere sporters. Alle functies zijn gratis te gebruiken.

5. Runkeeper

Runkeeper

Hardlopers lopen weg met Runkeeper. De fraai vormgegeven hardloop-app registreert alles wat je wilt weten: je gemiddelde: de afstand, totale trainingstijd, verbrande calorieën en meer. Fijn is dat je ook overzichtelijk ziet wat de tijd en gemiddelde snelheid per afgelegde kilometer was.

Net als bij de bovenstaande Strava alternatieven is het sociale aspect er ook: je kunt vrienden toevoegen, de prestaties volgen en foto’s delen. Tof is de optie om live-kaarten van je trainingen en wedstrijden te delen, maar hiervoor heb je wel een abonnement (€ 9,99 per maand) nodig. Dit abonnement geeft je ook toegang tot de vele trainingsschema’s die je helpen om een specifiek doel te bereiken.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

Weet jij nog een goed Strava alternatief? Laat het weten in de reacties!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

13
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Rene
Lezer
Rene

Komoot gratis. Ja, de app zelf wel idd. Maar daarna mag je betalen voor de kaarten om te kunnen navigeren!

Harro
Lezer
Harro

Je kan ook onze app TrackyPro gebruiken, beschikbaar op Android. Kaarten en kaartupdates zijn gratis; het zijn Open Street Map kaarten, net als bij Komoot, open source dus daarom ook logisch dat wij dat kostenloos aanbieden.

Henk
Lezer
Henk

Precies, niets is gratis.

GuidoZ
Lezer
GuidoZ

Heb gratis Komoot met aanbieding om Wereldkaarten voor €20 (eenmalig)

Zelf zoek ik een alternatief dat netjes m’n hartslag (gemeten met iWatch) meet en weergeeft. Welke tips hebben jullie?

Michel
Lezer
Michel

Datgeen waarom mensen zouden willen overstappen, de klassementen, zijn ook niet als gratis functie terug te vinden bij de alternatieve apps. Dat maakt de overstap toch al minder logisch? Buiten het feit dat ik vind dat een goede ‘dienst’ logischerwijs geld kost. Maar dat is natuurlijk voor ieder persoonlijk 🙂

KeizerMan
Lezer
KeizerMan

Klopt helemaal, maar strava is meer voor de mensen die op een race of mtb zitten. Voor mij als hardloper heeft Strava niet meer mijn voorkeur, als je kijkt dat runkeeper de helft goedkoper is met een betaald acc. We gaan het wel zien, een sport kost altijd geld ?

Joost
Lezer
Joost

Strava blijft de top app en ij heb al jaren Premium, die mensen moeten ook wat verdienen.

Harry
Lezer
Harry

De helft van deze apps zijn duurder dan Strava, goede alternatieven…

KeizerMan
Lezer
KeizerMan

Het is zeker zonder dat Strava deze zet doet, zeker voor mij als hardloper. Maar zoals ik net ook heb gezegd, is Strava meer voor de race en mountainbikers. Runkeeper is een mooie alternatieve app voor hardlopers en ook nog bijna de helft goedkoper per jaar 38 euro.

Joost Matulessy
Lezer
Joost Matulessy

Goed alternatief voor strava is Sports Tracker.
Het is alle soorten sporten en diverse overzichten zijn mogelijk.
Leuk is bv: Als je ergens bent en je wil een rondje sporten laat Sports Tracker met verkenner zien wat er mogelijk is door activiteiten van andere sporters te tonen.
Je kan je prestatie achteraf ‘live’ vergelijken met vorige prestaties en je rangschikking zien.

Benoit
Lezer
Benoit

Ik heb zelf wat Strava premium functies gebouwd in Excel, op basis van de data die Strava gratis toont. Ben verder bezig om een gratis tool te bouwen die je heatmap laat zien op basis van je Strava data. Een tool die dat al gratis doet momenteel is Heatflask.

Martin
Lezer
Martin

Topo-gps, en is ook in vliegtuigmodus te gebruiken. Toont afstand, loopsnelheid, rust, etc.