Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Simkaarten en iPhones: dit zijn de functies en mogelijkheden

Auteur: iCreate
0 reacties


Lees verder na de advertentie

Of je nou een mini-sim, micro-sim, nano-sim of eSIM hebt: zonder een simkaart kun je niet bellen, sms’en of mobiel internetten met je smartphone. Ben je op zoek naar een nieuwe iPhone? Dan zul je ongetwijfeld de verschillende soorten simkaart-termen hebben gezien. Dat geldt trouwens voor sommige smartwatches. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Dual sim en eSIM

Het soort simkaart dat je nodig hebt verschilt per toestel. Veel providers leveren daarom een pakketje van alle formaten simkaarten aan, een soort 3-in-1. Zo heb je in ieder geval het juiste formaat.

De laatste tijd is er echter een nieuwe simkaart in ontwikkeling: de eSIM. Dit is een ingebouwde simkaart (embedded sim), waarbij de provider een virtuele kaart koppelt aan jouw nummer. De kaart is dus niet gekoppeld aan een vaste provider en hoeft niet fysiek verwisseld te worden.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

De eSIM maakt het mogelijk om meerdere simkaarten op een toestel te zetten, de zogenoemde dual sim. De iPhone modellen van 2019 en nieuwer ondersteunen allemaal dual sim, maar anders dan veel andere smartphones is er bij de iPhone maar ruimte voor één fysieke simkaart. De andere moet dus een virtuele kaart zijn (eSIM). Met dual sim kun je twee verschillende nummers op één telefoon tegelijk gebruiken, bijvoorbeeld een zakelijk en een privé nummer. Wist je dat je tot wel acht eSIMs op een iPhone kunt installeren?

Een ander voordeel aan deze digitalisering is dat je fysieke simkaarten kunt overzetten naar een eSIM. Zo heb je uiteindelijk geen fysieke simkaart meer nodig. Veel nieuwe smartwatches, zoals de nieuwere Apple Watch generaties hebben de mogelijkheid om zo’n eSIM te configureren, zodat je ook zonder iPhone gewoon je ding kunt doen op Apple Watch.

Prepaid simkaart

Met een prepaid simkaart koop je van te voren beltegoed. Dit kan via de website van je provider, maar ook in de winkel of op een tankstation. Vervolgens kun je bellen totdat dit tegoed op is. Je kunt er daarna niet meer overheen en krijgt dus nooit een rekening achteraf. Overigens kun je ook prepaid data kopen.

Handigheidjes van simkaarten

Het grote voordeel van een simkaart en een sim-only abonnement is dat je niet vastzit aan een toestel. Het grote nadeel is dat je een toestel nodig hebt dat simlockvrij is. Hoewel een simlockvrij toestel duurder is, is een sim only abonnement juist goedkoper dan een abonnement waar een mobiel bijzit. Bovendien ga je geen lening aan met een sim-only abonnement. Dat doe je in veel gevallen wel met een mobiel abonnement door middel van een BKR-registratie. Met een sim-only abonnement ben je in veel gevallen flexibeler dan een mobiel abonnement. Je kunt kiezen tussen een 1 of 2 jarig of zelfs een maandelijks opzegbaar abonnement.