Terug naar Eerste indruk Samsung Z Flip4 en Z Fold4: waar blijft de iPhone Fold?
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Eerste indruk Samsung Z Flip4 en Z Fold4: waar blijft de iPhone Fold?

Door Sven Lamers10 augustus 2022 16:304 min. leestijd1

Samsung heeft de Z Flip4 en Z Fold4 officieel aangekondigd. Het is inmiddels al de vierde generatie van vouwbare telefoons van Samsung. Dit is onze eerste indruk. En wij vroegen ons af: waar blijft de iPhone Fold?

Samsung Z Flip4 en Z Fold4

In Android-land is het vandaag feest, want Samsung heeft zijn nieuwe vouwbare vlaggenschepen aangekondigd. De Samsung Z Flip4 is ongeveer even groot als een iPhone 13, maar je vouwt hem gemakkelijk samen. Zo past-ie ook in kleine broekzakken. De Z Fold4 is dan een beetje het tegenovergestelde. Deze heeft ook het formaat van een 13 (wel een stuk dikker), maar laat zich uitvouwen tot bijna iPad mini 2021-formaat.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Naast de unieke vouw-functie, hebben beide telefoons een scherm aan de achterkant. Bij de Fold is die even groot als bij een gewone smartphone, zodat je hem ook dichtgeklapt kunt gebruiken. Bij de Flip doet dat scherm dienst voor notificaties en als voorvertoning voor selfies. Laatstgenoemde werkt uiteraard ook op de Fold.

Hoe goed zijn de Samsung Z Flip4 en Z Fold 4?

We hadden al de mogelijkheid om even met de Samsung Z Fold4 en Z Flip4 te spelen. Laten we eerlijk zijn: een vouwbare telefoon blijft echt cool. Zij het het stijlvol dichtklappen van de Flip als je klaar bent met je telefoontje, of van je gewone telefoon een tablet maken. Tot zover.

Over de uitwerking van Samsung zijn we echter nog niet helemaal enthousiast. Kritiekpunt 1: beide telefoons voelen tijdens het dichtklappen nog ontzettend fragiel aan. Waarschijnlijk kunnen ze het wel hebben, maar wij deden ze toch altijd bijzonder voorzichtig open en dicht. Bovendien vragen we ons of het scherm er niet toch altijd een beetje onder lijdt. Maar goed, dat zal de tijd uitwijzen.

Kritiekpunt 2 is belangrijker. Want op de plek waar je de Samsungs vouwt, zie je nog altijd een duidelijke scheidslijn met een soort schaduw. Het lijkt bijna wel alsof het scherm daar kreukelt. Voor ons zou dat echt afbreuk aan het voor de rest geweldige display. Ons derde kritiekpunt is de dikte van de telefoons. Uiteindelijk komt het er altijd op neer dat je twee schermen op elkaar vouwt, en dat maakt de telefoon natuurlijk best dik. Dit zal echter met elke nieuwe generatie wat beter worden.

Wanneer komt er een iPhone Fold?

Apple zal ongetwijfeld ook al naar vouwbare telefoons hebben gekeken. Vooralsnog zijn er echter nog geen concrete geruchten naar buiten gekomen over een iPhone Fold. Maar Apple kennende zal het bedrijf zo’n soort telefoon pas uitbrengen als het écht goed werkt.

Als we dan kijken naar onze kritiekpunten op de Z Flip4 en Z Fold4, dan gaat een iPhone Fold sowieso geen zichtbare lijn hebben op de plek waar je hem vouwt. Ook is het zo goed als zeker dat de build quality bij Apple een stuk beter zal zijn. Kijk bijvoorbeeld naar de MacBooks van Apple. Daar zit geen gebogen scherm in natuurlijk, maar deze vouwen veel stabieler open dan de Samsungs. Op een vouw-iPhone verwachten we niets minder.

Alleen bij de dikte zien we Apple ons misschien nog verrassen. Tot voor kort hadden we gezegd dat een te dikke iPhone een dealbreaker is voor Apple, maar sinds kort lijkt het bedrijf er geen moeite mee te hebben. Kijk naar de Mac Studio of MacBook Pro. Een iPhone Fold is wel dusdanig ‘pro’ dat die wel wat dikker mag zijn. Maar ja, uiteindelijk zal Apple ook naar de techniek van het moment kijken.

Opvouwbare iPhone verwacht 2025

En de naam dan?

We hebben het hier over de iPhone Fold. Maar gaat Apple die dan echt zo noemen? In principe is het een uitvinding van Samsung natuurlijk. iPhone Flip gaat het dus ook niet worden. Veel waarschijnlijker is dat Apple zijn gebruikelijke weg inslaat. We kijken dus al uit naar de iPhone 16 Pro, met een vouwbaar scherm.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Mijn eerste mobieltje was “foldable”. Thee-ei XXL. Ik had ook een PDA (Philips Velo 500), soort sigarendoos. Toen die op het scharnier stukging, heb ik van twee mensen een vervangende gekregen: wegens overcompleet. Dat ik een uitgesproken tablet-mens geworden ben (iPad en Android), is waarschijnlijk grotendeels te danken aan het ontbreken van scharnieren. – Maar goed, ieder zijn meug! 🙂