Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Waarom heeft Apple een eigen internetbrowser ontwikkeld: Safari?

Auteur: iCreate
0 reacties
Safari macOS Big Sur


Lees verder na de advertentie

Geloof het of niet, maar eerste versies van de Mac werden geleverd met Internet Explorer (IE), de browser van Microsoft. Vanaf 1996 bestond er een speciale versie van IE voor de Mac en jarenlang was dit de enige browser die standaard door de fabrikant op het apparaat geïnstalleerd werd. Dat bleef zo tot in 2003: daarna nam de eigen browser van Apple, genaamd Safari, het over. Maar hoe komt het dat Apple is afgestapt van de software van Microsoft? Waarom is het bedrijf Safari gaan maken?

Onvrede over de mogelijkheden

De voornaamste reden om zelf een eigen browser te gaan ontwikkelen?Onvrede over de bestaande mogelijkheden. De apparatuur die Apple ontwikkelde, moest voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en de gebruikers verwachtten van de daarop aanwezige software hetzelfde. Bij Apple ontstond uiteindelijk het beeld dat IE niet meer voldoende aansloot bij de wensen van de gebruikers.

Alles in harmonie

Uitgerekend in een tijd dat Microsoft oppermachtig was, koos Apple ervoor om zelf aan de slag te gaan en een eigen browser te ontwikkelen. Het programma werkt naadloos samen met het apparaat waarvoor de software is ontwikkeld. Doordat software en hardware volledig met elkaar in harmonie zijn, slaagde het bedrijf erin om meer mogelijk te maken dan voorheen het geval was. Stabiel, veelzijdig en gebruiksvriendelijk moest het zijn. Vanuit die visie is gewerkt aan wat Safari uiteindelijk geworden is.

Ook snelheid speelde een belangrijke rol en die voorwaarde is steeds belangrijker geworden. Immers, als je thuis een internet-, tv- en bellenpakket hebt, ga je ervan uit dat je internetverbinding qua snelheid in orde is. Maar als je browser niet zo vlot is, heb je alsnog niets aan die hoge internetsnelheden. Ook die zaken moeten onderling met elkaar in harmonie zijn, anders wordt je Mac alsnog de beperkende factor.

Veel voor weinig


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Toegegeven, een apparaat van Apple is doorgaans bepaald niet voordelig vergeleken met andere apparaten. Maar voor veel gebruikers wegen de lange gebruiksduur en de stabiliteit van het product daar wel tegenop. Bovendien kun je door goedkoop internet, tv en bellen weer een deel van je kosten compenseren.

Safari groeit maar door

Afgelopen maand is er een grote update voor Safari verschenen. Op de startpagina kun je zelf een achtergrondafbeelding kiezen. Ook bepaal je nu zelf wat er op de startpagina getoond wordt. Bijvoorbeeld de leeslijst, favorieten, iCloud-tabbladen of Siri-suggesties. En dan is er nog het stokpaardje van Apple: privacy. De nieuwste versie van Safari maakt veel duidelijker hoe websites omspringen met je gebruikersgegevens. Kortom: Apple staat niet stil.

Dit artikel is een samenwerking.