Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Rijbewijs-app in 2020 op je iPhone

Auteur: Laura Grootaarts
1 reacties
Rijbewijs


Lees verder na de advertentie

De allerlaatste papieren rijbewijzen zijn afgelopen week verlopen, en na het rijbewijs op creditcard-formaat zijn we alweer toe aan iets nieuws: je rijbewijs als app. Nog even en je kunt een digitaal rijbewijs op je smartphone zetten, zo meldt Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Twee rijbewijs-apps

Rond 2020 komt het ‘roze papiertje’ dan eindelijk naar je telefoon. Bas van den Berg, unitmanager Rijbewijzen van de RDW, zegt tegen de Telegraaf dat er momenteel internationaal wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een standaard. De Britten zijn al een tijdje aan het testen specifiek met de iPhone. Zij testen een systeem waarbij het rijbewijs wordt opgenomen in de standaard Apple-app Wallet. In Nederland gaat het anders: hier is men bezig met de ontwikkeling van twee rijbewijs-apps. De ene app is voor de rijbewijshouders en moet het fysieke rijbewijs vervangen. De andere is bedoeld voor overheidsdiensten, hiermee moet het rijbewijs uitgelezen kunnen worden. Het testen komt nogal nauw, omdat het rijbewijs in Nederland ook kan worden gebruikt als identiteitsbewijs.

Voordelen rijbewijs op smartphone


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Een digitaal rijbewijs op de iPhone, wij zien daar de voordelen wel van in. Stel dat je straks ook kunt betalen met Apple Pay, dan laat je je portemonnee voortaan thuis liggen, want met je iPhone heb je meteen alles bij de hand. Bij verlies kan een digitaal rijbewijs sneller gedeactiveerd worden, zodat er geen gekke dingen mee gebeuren. Maar kwijtraken is sowieso een stuk lastiger als het gaat om je telefoon. Ten slotte hopen we ook dat de app goedkoper is dan het fysieke rijbewijs – het scheelt in ieder geval wat administratieve rompslomp bij de gemeente.