Terug naar 5 redenen om je te verheugen op de iPad mini (en 3 waarom niet)
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

5 redenen om je te verheugen op de iPad mini (en 3 waarom niet)

Door Koen van Ekeren31 januari 2019 11:024 min. leestijd2

Ook Bloomberg weet het zeker: na vier jaar komt Apple met een reïncarnatie van de iPad mini. Apple’s compactste tablet komt waarschijnlijk in de lente uit – en die heeft veel verbeteringen. We geven 5 redenen om uit te kijken naar de iPad mini 5.

1. Apple Pencil-ondersteuning

Voor de iPad mini lijkt er voor het eerst een Apple Pencil-ondersteuning te komen. In de code van iOS 12.2 trof ontwikkelaar Steve Troughton-Smith aanwijzingen aan die dit gerucht ondersteunen.

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!orting!

• Krijg tot €400 terug bij inruil van een iPhone 12
• Extra voordeel met KPN Hussel

De Apple Pencil is een geavanceerde stylus; ideaal voor tekenen, schetsen en schrijven. Hij is drukgevoelig en reageert supersnel, waardoor het aanvoelt alsof je gewoon bezig bent op papier. Jarenlang was hij exclusief voor de iPad Pro, maar in het voorjaar van 2018 werkte de stylus voor het eerst op de iPad 2018. Nu lijkt de ondersteuning er dus ook voor de iPad mini te komen.

2. Smart Keyboard

Het typen van langere teksten kan straks ook uitstekend met de iPad mini. De code die gevonden werd in iOS 12.2 suggereert ook dat de compacte iPad ondersteuning biedt voor het Smart Keyboard. Dit is een speciaal toetsenbord dat je draadloos werkt en je via een magnetische aansluiting koppelt aan je iPad.

3. Krachtige processor

Apple voorziet de iPad mini 5 ook van een nieuwe processor. Het is niet duidelijk om welke chip het gaat, maar mogelijk is het de A11, die de iPhone 8 en iPhone X aanstuurt. Daarmee wordt de mini een stuk krachtiger dan zijn voorganger en is hij – in tegenstelling tot het huidige model – geschikt voor apps met augmented reality.

4. Nieuwe goudtint

iPad mini 5 release

Het afgelopen jaar veranderde Apple zijn goudtint – goud werd iets meer roségoud. Gelekte foto’s lijken aan te tonen deze fraaie goudkleur naar de iPad mini komt. Daarnaast is de tablet waarschijnlijk verkrijgbaar in het spacegrijs en zilver.

5. Touch ID in plaats van Face ID

De nieuwste iPad Pro-modellen werken met Face ID (gezichtsherkenning). Bij de iPad mini lijkt het bij het oude te blijven; gewoon ontgrendelen met je vingerafdruk dus. Dat is niet per se een minpunt – zeker als je je iPad deelt met je gezin is het alleen maar gunstig. Aan Face ID kun je immers slechts twee gezichten toevoegen. Bovendien hoef je niet je nek te overstrekken als de iPad plat op tafel ligt.

Bonus: Goedkoper

De nieuwe iPad mini wordt goedkoper dan de iPad mini 4, schrijft Bloomberg. Het huidige model is verkrijgbaar vanaf € 439. Daarmee is het niet Apple’s goedkoopste tablet; dat is de iPad 2018, die € 359 kost. We verwachten dat het nieuwe model een vergelijkbaar prijsniveau bereikt.

iCreate 143
iCreate 143
🎁 De ultieme Apple-koopgids

De iPad mini verbetert zich dus sterk, maar toch zijn we nog niet helemaal om:

1. Te klein

Het scherm van de iPad mini meet waarschijnlijk 7,9 inch – net als zijn voorganger. Dat is klein. De grootste iPhone van dit moment, de iPhone XS Max, doet daar met zijn schermdiagonaal van 6,5 inch niet eens gek veel voor onder.

Bij het kijken van films en series, biedt de grotere iPad 2018 (die ongeveer even duur is) een betere kijkervaring. Dat geldt ook voor games, omdat knoppen en andere elementen groter worden weergegeven.

2. Eenvoudig ontwerp

Apple-analist Ming-Chi Kuo voorspelde eerder dat de iPad mini voorzien is van een goedkoop scherm. Dit lijkt te betekenen dat de tablet het nog steeds moet stellen zonder ProMotion-technologie en True Tone. Daarnaast hoeven we geen ontwerp met slankere randen te verwachten. Apple richt zich vooral op een opfrissing van het binnenwerk.

3. iPad 2019

En als je dan toch voor een voordelige iPad gaat … Naast de iPad mini presenteert Apple vermoedelijk een opvolger van de iPad 2018, de huidige goedkoopste tablet. Verwacht wordt dat de specs vergelijkbaar zijn met de iPad mini 5. Het grootste verschil is het grotere 10-inch-scherm. Een XL-versie van de iPad mini dus – maar dan voor een vergelijkbare prijs.

Welke iPad overweeg jij te kopen?

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
iPad mini 4
Bekijk dit dossier

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Frans
Lezer
Frans

Dit jaar is het tijd om mijn oude Ipad 4 te vervangen, deze is inmiddels ruim 6 jaar oud, en ga dan voor de gewone ipad 2019, zeker vanwege kijken naar films en tv series.

dirk
Lezer
dirk

Heb net een half jaar terug een iPad 2018 aangeschaft. Ik wacht sowieso altijd minstens een jaartje voordat ik de buidel weer open trek. Vooralsnog doet die 2018 versie het nog uitstekend. Wel jammer van de 109 euro investering in die oude Apple pen. Die kan ik straks weggooien. Niet heel duurzaam dus, dat Apple spul. Wellicht eind van het jaar nog maar eens kijken wat er dan ligt.