Terug naar Dit doet Apple met je oude iPhone
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Dit doet Apple met je oude iPhone

Door Koen van Ekeren19 december 2019 12:373 min. leestijd0

In 2017 legde Apple zichzelf een ambitieus doel voor. Het bedrijf wil in de toekomst álle Apple-producten – waaronder iPhones – maken van 100 procent gerecycled of hernieuwbaar materiaal. Zelf kun je het bedrijf ook een handje helpen, door je oude iPhone bij Apple (in ruil voor korting) in te leveren als je een nieuw toestel koopt. Maar wat doet Apple daar precies mee?

Trade in-programma

Doordat we onze elektronische apparaten steeds sneller dumpen, zorgt het voor een enorme hoeveelheid elektronisch afval – ook wel e-waste genoemd. Het is een van de snelste groeiende vervuiling op onze planeet. Jaarlijks komt er wereldwijd zo’n 45 miljard kilo elektronisch afval bij en Apple zet zich in om deze e-waste zoveel mogelijk tegen te gaan.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Om dit voor elkaar te krijgen, heeft Apple onder meer het Apple Trade In-programma in het leven geroepen. Hierbij kun je bij aankoop van een nieuwe iPhone je oude toestel inleveren, in ruil voor een vergoeding. De hoogte van de korting hangt af van het model en de staat van het toestel. Bij een goede staat kun je de volgende kortingen verwachten:

ApparaatKorting
iPhone XS Max€ 490
iPhone XS€ 410
iPhone XR€ 300
iPhone X€ 330
iPhone 8 Plus€ 260
iPhone 8€ 180
iPhone 7 Plus€ 180
iPhone 7€ 100
iPhone 6s Plus€ 100
iPhone 6s€ 80

Als de iPhone bij Apple terechtkomt, wordt er gekeken of de iPhone inderdaad nog wat waard is. Is de staat goed genoeg, dan geeft Apple je oude iPhone een tweede leven. Het toestel wordt uitgebreid gecontroleerd en opgelapt, waarna Apple hem verkoopt als een refurbished iPhone. Niet alleen Apple doet dit overigens; er zijn meer aanbieders waar je een refurbished iPhone kunt aanschaffen. Let hierbij goed op of de aanbieder van je keuze het Keurmerk Refurbished draagt – een voorbeeld is Forza Refurbished.

Ontmantelingsrobot

Maar óók als een van je oude iPhones zo’n beetje uit elkaar valt van ellende, krijgt Apple hem graag opgestuurd. De iPhone belandt dan bij Daisy, de ontmantelingsrobot van Apple. Diasy kan 200 iPhones per uur demonteren en controleert wat er nog hergebruikt kan worden. Allerlei soorten materialen worden uit de iPhone gehaald. Koper, platinum, tin, kobalt, tungsten, aluminium …

Tin zit onder meer in het moederbord en de accu. Door dit materiaal van oude iPhones te recyclen, hoefde Apple in 2019 niet de benodigde 29.000 ton aan tinerts te delven. Ook aluminium wordt door Apple gewonnen. Dit komt bijvoorbeeld terecht in een toekomstige MacBook Air, die voor 100% uit gerecycled aluminium bestaat.

Dit haalt Daisy onder meer uit je iPhone:

  • Moederbord: zilver, koper, platinum en tin
  • Accu: cobalt, ijzer, aluminium, koper, tin en nikkel
  • Scherm: aluminium en glas
  • Touchscreen: indium en tin
  • Behuizing: aluminium
  • Camera: saffierglas

iPhone inruilen

Door het inruilen van een iPhone bespaar je dus niet alleen vaak geld, maar draag je ook een steentje bij aan een beter milieu. Apple hoeft dan minder grondstoffen te gebruiken, wat Apple helpt bij hun doel: een circulaire economie. In dit ideale wereldbeeld worden nieuwe producten alleen nog maar gemaakt van hernieuwbare grondstoffen of gerecyclede materialen.

Heb jij al eens gebruikgemaakt van het Apple Trade In-programma?

iCreate 145
iCreate 145
Geef je Mac een frisse start 🫧
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar