Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Zo slim is de portretmodus van de iPhone SE 2020

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
portretmodus iPhone SE


Lees verder na de advertentie

De nieuwe iPhone SE van Apple heeft maar één camera aan de achterkant. De componenten van deze cameramodule zijn exact hetzelfde als die van de iPhone 8 uit 2017. En toch kan de instap-iPhone iets wat de 8 die kan: portretfoto’s schieten met een diepte-effect. Het is de eerste iPhone die daarbij volledig gebruik maakt van software.

Portretmodus iPhone SE

Ben Sandofsky van de camera-app Halide nam de techniek van de portretmodus van de iPhone SE onder de loep. Volgens de fotografie-expert is de SE de eerste telefoon van Apple met een ‘Single Image Monocular Depth Estimation’. Dit betekent dat de SE als eerste iPhone in staat is om met een 2D-afbeelding een portreteffect te genereren.

Ook de oudere iPhone XR kan diepte zien met één lens. Maar de XR krijgt in tegenstelling tot de SE ook diepte-informatie via hardware. Dit gebeurt met behulp van de focuspixels van de camerasensor. Volgens Sandofsky kun je ze zien als een paar extra ‘ogen’ die helpen bij het focussen. De XR gebruikt de minimale verschillen die elk oog waarneemt om de diepte in kaart te brengen.

Machine learning

Bij de iPhone SE 2020 is dit niet mogelijk, omdat de oudere camerasensor de vereiste dekking mist. Hierdoor is de SE bij het diepte-effect volledig afhankelijk van machine learning. Ongetwijfeld speelt de supersnelle A13 Bionic-chip daar ook een belangrijke rol bij, waardoor de SE acht triljoen (!) berekeningen per seconde aankan.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Met de software slaagt de SE er goed in om de voor- en achtergrond van elkaar te onderscheiden, zonder dat er aanvullende gegevens nodig zijn. Het diepte-effect ziet er niet altijd perfect uit, benadrukt Sandofsky. Toch is het voor een iPhone met relatief oude camera-hardware en enkele sensor indrukwekkend.

Ook met 2D-afbeeldingen

Het mooie van de techniek is dat de SE dankzij de machine learning iets kan wat bij geen enkele andere iPhone werkt: je kunt ook portretfoto’s maken van 2D-afbeeldingen. Sandofsky haalde een 50 jaar oude foto van zijn oma tevoorschijn en ook bij dit plaatje kon de SE uitstekend de diepte inschatten. Op de onderstaande afbeelding zie je in het midden de dieptekaart, met rechts de gemaakte portretfoto.

portretmodus iPhone SE 2020

Helaas heeft de portretmodus van de SE wel een beperking: je kunt geen portretfoto’s maken van iets anders dan mensen. Een portretfoto van je huisdier zit er dus niet in, tenzij je de camera-app Halide (€ 6,99) installeert. Met deze app werkt de portretmodus ook met objecten en dieren.

Bron: Halide