Terug naar Amazon Echo en Google Home aanzienlijk populairder dan HomePod
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Amazon Echo en Google Home aanzienlijk populairder dan HomePod

Door Koen van Ekeren18 mei 2018 10:032 min. leestijd0

Apple’s HomePod domineert vooralsnog niet in de markt voor slimme speakers. Volgens schattingen van analistenbureau Strategy Analytics had de luidspreker in de eerste maanden van 2018 een marktaandeel van 6 procent. Daarmee loopt HomePod ver achter op Amazon Echo en Google Home, al zijn de cijfers zijn zo zorgelijk als ze lijken.

verkoop HomePod teleurstellend

Amazon Echo populairste slimme speaker

Marktleider Amazon leverde in het eerste kwartaal van 2018 naar schatting 4 miljoen slimme luidsprekers en heeft een marktaandeel van liefst 43,6 procent. De Google Home bezet de tweede stek met 2,4 miljoen stuks en Alibaba completeert de top drie met 700.000 verscheepte exemplaren. Daarna volgt HomePod met 600.000 eenheden.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Vertekend beeld

Toch geven de cijfers een ietwat vertekend beeld. De HomePod was immers nog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Australië. Pas later in dit voorjaar breidt Apple het aantal landen uit: de speaker is dan ook in Frankrijk en Duitsland verkrijgbaar.

Daarnaast was HomePod (door een uitgestelde lancering) aan het begin van het kwartaal nog niet te koop. Sinds 9 februari 2018 is de slimme speaker in de Engelstalige landen te bestellen.

Verder hanteren Google en Amazon hele andere prijsstrategieën dan Apple. HomePod is een high-end speaker waarop een prijskaartje prijkt van 349 dollar. Google en Amazon hebben ook kleinere en kwalitatief minder hoogstaande varianten (Google Home Mini en Amazon Echo Dot) die nog geen vijf tientjes kosten.

HomePod Siri Amazon Echo Google Home

Kritieken HomePod

Als het gaat om de audiokwaliteit van de HomePod, zijn de recensenten bijzonder lovend. De slimme speaker onderscheidt zich van zijn concurrenten met een sublieme audiokwaliteit. Die zou zelfs beter zijn dan een aantal, veel duurdere speakers.

Een nadeel van Apple’s speaker is de intelligentie van Siri; de virtuele assistenten van Google en Amazon staan bekend als slimmer. Bovendien is HomePod vooral geschikt voor mensen die voornamelijk Apple-producten en diensten bezitten. Je hebt bijvoorbeeld een abonnement van Apple Music nodig en je kunt Siri dus niet vragen om muziek met Spotify af te spelen.

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar