Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Overleeft het coronavirus op een iPhone?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
coronavirus iPhone


Lees verder na de advertentie

Het coronavirus wordt vooral van mens op mens overgedragen, via druppeltjes bij hoesten en niezen. Maar ook buiten het lichaam kan het nieuwe virus overleven, meldt het RIVM. Hoe zit dit dan met een smartphone? Is het belangrijk om je iPhone schoon te maken?

Coronavirus: iPhone schoonmaken?

De beste manieren om het coronavirus te lijf te gaan, ken je inmiddels wel. Handen wassen met water en zeep, niezen in de binnenkant van de elleboog, het gebruik van papieren zakdoekjes … Maar daarnaast is het ook aan te raden om te letten op de hygiëne van je smartphone, meldt Peter Molenaar, deskundige infectiepreventie bij het RIVM.

‘Als je in je handen niest en volgens aan je telefoon gaat zitten, dan wordt ook dat een bron van virussen’, stelt Molenaar in gesprek met NU.nl. Volgens de deskundige van het RIVM gaan virussen op smartphones normaliter vrij snel dood, mits het toestel schoon is. Hoe viezer de smartphone, hoe langer de virussen overleven. ‘Bacteriën en virussen kunnen zich beter hechten aan vuil. Als je je telefoon goed schoonmaakt, verklein je dus het risico op besmetting.’

Als het lang geleden is dat je een doekje over je iPhone haalde, dan is dit wellicht het moment. In het artikel Je iPhone schoonmaken? Zo is-ie weer bacterievrij leggen we uit hoe je dit op de juiste manier doet. Desinfectiemiddel is niet nodig; met een vochtig doekje haal je al een groot deel van de virusdeeltjes weg. ‘100 procent virusvrij ga je je telefoon niet krijgen. Je telefoon desinfecteren heeft dus geen zin’, meent Molenaar.


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Maximale levensduur

Buiten het lichaam kan het virus overigens maar kort overleven. Wat de maximale levensduur precies is, is nog niet bekend. Het RIVM houdt het bij ‘enkele uren tot enkele dagen’. Hierbij hangt de duur af van de omstandigheden, zoals de temperatuur en luchtvochtigheid. Het coronavirus kan namelijk slecht tegen warmte en vochtigheid.

Bron: NU.nl, RIVM