Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Zo compact wordt de eerste opvouwbare MacBook

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook vouwbaar

De eerste opvouwbare MacBook, met een ‘foldable’ scherm, wordt een stuk kleiner dan eerst werd verwacht. En dat is goed nieuws!

Lees verder na de advertentie

Opvouwbare MacBook

We wachten er al jaren op: Apple’s eerste vouwbare apparaat. Na de introductie van de Samsung Galaxy Fold hebben we de techniek van vouwbare schermen al bij heel wat apparaten gezien – maar Apple heeft de techniek nog niet omarmd.

Houd het laatste Mac-nieuws in de gaten via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Nu heeft het bedrijf daar zo zijn redenen voor. Bij veel vouwbare displays is er een duidelijke vouw te zien in het midden van het scherm, en de duurzaamheid laat ook nog te wensen over. Toch is de techniek nu bijna zo ver dat ook Apple zich eraan wil wagen, zo blijkt uit een nieuwe reportage van Apple-analist Ming-Chi Kuo.

Opvouwbare MacBook wordt kleiner

Volgens Kuo wil Apple zijn eerste vouwbare apparaat, een extreem luxe uitvoering van de MacBook, al in 2026 uitbrengen. En hoewel eerst werd gedacht dat dit apparaat een gigantisch 20,3-inch scherm zou krijgen, zou Apple nu de koers gewijzigd hebben naar 18,8-inch display. Schermanalist Ross Young bevestigt dit – en die heeft het bijna altijd bij het rechte eind.

Door het nieuwe formaat wordt de MacBook opgevouwen ongeveer even groot als de huidige 13-inch MacBook Air. Bij het grotere 20,3-inch scherm was dit meer het formaat van een 15-inch MacBook geweest. Het nieuwe design is wat dat betreft dus een stuk gemakkelijker in je tas mee te nemen!

Inspiratie van Asus

Waarschijnlijk gaat de vouwbare MacBook de Asus Zenbook Fold achterna qua design. Oftewel: hij ziet eruit als een normale laptop als je hem openklapt, maar het toetsenbord is vervolgens op te tillen, waaronder het vouwbare scherm schuilt. Dit scherm kun je vervolgens ontvouwen en neerzetten als grote 18,8-inch monitor.

Asus Zenbook Fold

We hebben nog wel even geduld nodig voordat we het eerste vouwbare apparaat van Apple gaan zien. Volgens Kuo komt hij dus in 2026, maar tel daar gerust nog maar een jaar of twee bovenop gezien de complexiteit van de techniek. En de vraagprijs: zo’n $ 3500. Maar dan heb je ook wat!