Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van


Lees verder na de advertentie

Apple verdiende het afgelopen kwartaal goed aan zijn producten en diensten. De omzet was bijna 53,3 miljard dollar, ongeveer 17 procent hoger dan vorig jaar. Nog nooit waren de inkomsten van het bedrijf in de maanden april, mei en juni zo hoog. En dat terwijl het nauwelijks meer producten verkocht …

Hoe rijk is Apple?

Dat Apple het afgelopen kwartaal zo goed boerde, dankt het vooral aan de iPhone-omzet. Die steeg met ongeveer 20 procent: van 24,8 naar 29,8 miljard dollar. Toch verkocht het nauwelijks meer iPhones; net als vorig jaar zijn dat ongeveer 41 miljoen stuks.

De hogere iPhone-omzet is te danken aan de gemiddelde verkoopprijs van de iPhone, die (vooral dankzij de iPhone X) flink is opgedreven. Per iPhone verdient hengelt Apple ongeveer 724 dollar binnen. Vorig jaar was dat nog 606 dollar. De precieze verkoopcijfers van de iPhone X zijn niet bekend, maar Apple-topman Luca Maestri meldt dat het vlaggenschip de best verkochte iPhone van het kwartaal was.

Ook de omzet over diensten leverden een belangrijke bijdrage aan Apple’s schatkist. Aan diensten als de App Store, Apple Music en iCloud verdiende het 9,5 miljard dollar, 37 procent meer dan vorig jaar. Ook bij de verkoop van andere producten, zoals de Apple Watch, Apple TV, AirPods en HomePod, steeg de omzet: van 3,2 naar 3,7 miljard dollar.


kooptip

Hhet aantal verkochte iPads bleef redelijk hetzelfde: van 11,4 miljoen vorig jaar naar 11,6 miljoen. De Mac-verkopen liepen terug. Vorig jaar werden er 4,3 miljoen Macs verkocht; de afgelopen maanden bleef de teller steken op 3,7 miljoen.

Magische grens

Door de goede cijfers schiet ook de marktwaarde van Apple in de lift. Op het moment van schrijven is Apple ruim 935 miljard dollar waard en analisten voorspellen dat dit bedrag deze dagen oploopt naar boven de 960 miljard dollar. Daarmee komt het dichter bij het eerste beursgenoteerde bedrijf dat de magische grens van één biljoen dollar overstijgt.

In het komende kwartaal doet Apple drie nieuwe iPhone 2018-modellen uit de doeken. Het bedrijf rekent dan op een nog hogere omzet. Die ligt naar verwachting tussen de 60 en 62 miljard dollar.