Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘Macs krijgen vanaf 2020 een processor van Apple’

Auteur: Sven Lamers
2 reacties


Lees verder na de advertentie

Dat Apple erg krachtige processors in de iPhone en iPad gebruikt, weten we inmiddels al. De relatief betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo denkt zelfs dat deze krachtig genoeg zijn om binnenkort in MacBooks en iMacs gebruikt te worden. Vanaf 2020 zou het mogelijk al zo ver zijn. Daarnaast verwacht Kuo dat de A-processors ook in de Apple Car gebruikt gaan worden – al is het daarbij nog maar zeer de vraag hoe en in welke vorm die ooit verschijnt. Volgens Kuo zien we hier meer van in 2023.

a9-chip-iphone

Macs met A-processors

De voordelen van bijvoorbeeld een ‘A14′-processor in de MacBook zijn legio. Deze processor op basis van de zogeheten ARM-architectuur is vele malen energiezuiniger dan de processors van Intel, bovendien is Apple niet meer afhankelijk van de planning van een ander bedrijf. Intel heeft de laatste jaren zijn nieuwe processors vaak uitgesteld, waardoor Apple’s Macs later moesten uitkomen of een oudere processor-versie kregen. Als Apple de chips voor de Macs zelf maakt, zijn deze problemen verleden tijd. Ten slotte zou Apple meer kunnen verdienen aan de Macs omdat het de processors van Intel niet meer hoeft te kopen. Eventueel zou Apple zelfs de prijs van Macs kunnen verlagen.

Apple Car met A-chip

Voor de lange termijn denkt Kuo dat Apple ook zijn eigen processors in ‘Apple Car’s Advanced Driver Assistance System’ gaat bouwen. Hij verwacht daarnaast dat met deze chips auto’s mogelijk zijn die helemaal of bijna helemaal autonoom kunnen rijden. Dat wordt mogelijk gemaakt door nog sneller processors die met het 3 of 5 nanometer fabricageproces zijn gemaakt.

Gouden tijden voor TSMC


kooptip

Apple’s chipfabrikant TSMC zal hier heel blij mee zijn. Het bedrijf is nu al de enige producent van de A12 en Apple zal in de toekomst dus nog meer orders plaatsen. In het verleden verdeelde Apple zijn chip-orders tussen TSMC en Samsung, maar met laatstgenoemde is er uiteraard een klein belangenconflict.