Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

macOS Sequoia: deze 7 handige functies komen naar je Mac

Auteur: Ward Edema
0 reacties
macOS Sequoia aankondiging

Apple heeft zojuist macOS Sequoia onthuld! Welke handige functies krijgt je Mac erbij? Wij zetten het op een rij.

Lees verder na de advertentie

macOS Sequoia

Je Mac krijgt dit jaar weer een flinke update! Apple heeft net tijdens de WWDC 2024 eindelijk macOS 15 onthuld, die dit jaar vernoemd is naar de sequoiabomen in Californië.

Met macOS Sequoia krijgt je Mac er weer wat handige functies bij. Van apps die een make-over hebben gekregen tot de eerste features van Apple Intelligence (AI): dit zijn de belangrijkste functies in macOS Sequoia.

1. Vernieuwde apps

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

In macOS Sequoia heeft Apple flink wat ingebouwde apps aangepakt, van Rekenmachine tot Kaarten, en van Safari tot Systeeminstellingen. De interface hiervan heeft een fris likje verf, en er zijn handige nieuwe functies toegevoegd.

Met name bij Safari zijn de vernieuwingen groot. Die kan aan de hand van AI (Apple Intelligence) detecteren wat er belangrijk is op een website, wat veel tijd kan schelen tijdens het browsen.

2. iPhone Mirroring

iPhone mirroring Sequoia

Heb je je iPhone ergens in huis laten rondslingeren, maar zit jij op een heel andere plek achter je Mac? Geen punt: je kunt nu je iPhone bedienen vanaf je Mac met iPhone Mirroring. Het hele scherm van je iPhone komt bij je Mac in beeld, alle apps werken zoals je verwacht, en zelfs je iPhone-notificaties komen aan op je iPhone. Handig!

3. Window snapping

Een functie die we al kennen sinds Windows 7 komt nu eindelijk naar de Mac: window snapping! Hiermee kun je een venster naar een hoek of schermhelft slepen om snel de grootte ervan te veranderen. Zo plaats je in een handomdraai twee vensters naast elkaar, of vier vensters in iedere hoek.

4. Volledig nieuwe Siri

Siri wordt volledig vernieuwd in iOS 18, iPadOS 18 en … macOS Sequoia! De stemassistent onthoudt wat je zegt en kan op basis daarvan natuurlijkere antwoorden geven. Ook krijgt Siri toegang tot data én bediening in apps, en het wordt mogelijk om naar Siri te typen in plaats van praten. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door ‘Apple Intelligence’, Apple’s eigen AI, die werkt vanaf de M1-chip en nieuwer.

macOS Sequoia Siri

Zo worden dingen mogelijk als “Hé Siri, kun je me die ene foto laten zien van mijn dochter in een roze jas die ik gisteren heb gemaakt?”. Vervolgens kun je die foto versturen door gewoon te zeggen “Maak de foto wat feller, en stuur hem daarna naar mijn man”. Alles gebeurt met Apple’s privacyvriendelijke Siri-model. En als je een vraag stelt die beter beantwoord kan worden door ChatGPT, dan vraagt Siri of hij de vraag mag doorsluizen.

5. Beter mailen

macOS Sequoia mail

Apple Intelligence maakt het ook mogelijk om e-mails samen te vatten, en om je te helpen reacties op mails te schrijven. Denk je dat jouw antwoord wat te kortaf is? Vraag je Mac gewoon om het antwoord wat vriendelijker te maken, en hij doet het automatisch voor je.

6. Image Playground

Ook nieuw dankzij Apple Intelligence is de mogelijkheid om afbeeldingen te genereren. Praat je met iemand in Berichten over een reisje naar Londen, dan kan je Mac op basis van het gesprek een plaatje maken van de persoon met wie je chat, afgebeeld in Londen. Of als je slechts een schets hebt gemaakt in Notities, dan maakt je Mac er een volwaardig plaatje van.

7. Wachtwoorden-app

macOS sequoia passwords

Het wachtwoorden-menu uit Systeeminstellingen is losgetrokken en een losse app geworden op je Mac. Hiermee beheer je je wachtwoorden, Passkeys en verificatiecodes, die (als je dat wilt) gedeeld worden in je iCloud-sleutelhanger. Zo heb je dus een stuk sneller toegang tot dat ene complexe wachtwoord.

macOS Sequoia ondersteuning

macOS Sequoia draait op de volgende Macs:

  • iMac 2019 en nieuwer
  • Mac Pro 2019 en nieuwer
  • iMac Pro
  • Mac Studio
  • MacBook Air 2020 en nieuwer
  • MacBook Pro 2018 en nieuwer
  • Mac mini 2018 en nieuwer

Dat betekent dat een paar MacBook Air-modellen nu voor het eerst uit de running zijn. Staat jouw Mac in de kou? Geen zorgen: je krijgt de komende jaren nog wel belangrijke beveiligingsupdates. Alle Apple Intelligence-functies draaien alleen op Macs met een Apple silicon-chip, dus de M1 of nieuwer.

macOS Sequoia release

macOS Sequoia komt in de herfst van 2024 uit. Een exacte datum volgt pas later. Wel is de eerste bèta-versie al vanaf vandaag beschikbaar, via ‘Systeeminstellingen>Algemeen>Software-update>Bèta-updates’.