Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

macOS Mojave verschijnt vanavond: dit moet je weten

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
macOS Mojave download


Lees verder na de advertentie

Vanaf vanavond is macOS Mojave beschikbaar! Dat is iets om naar uit te kijken, want het Mac-besturingssysteem (macOS 10.14) is de grootste software-update sinds jaren. Maar wat moet je weten van Mojave en waarmee moet je rekening houden als je de update downloadt? We zetten het voor je op een rij.

macOS Mojave download

We verwachten dat de software rond 19:00 uur verschijnt in de Mac App Store. Hier komt macOS Mojave te staan op het tabblad ‘Uitgelicht’. We kunnen het ons voorstellen dat je de update meteen wilt installeren, maar houd er rekening mee dat het druk kan zijn op de servers van Apple, waardoor het wat langer duurt.

Welke Macs ondersteunen het?

Om macOS Mojave te kunnen draaien, heb je een Mac uit 2012 of nieuwer nodig – een enkele uitzondering daargelaten. Dit zijn de Macs die je kunt upgraden:

 • MacBook (begin 2015 of nieuwer)
 • MacBook Air (midden 2012 of nieuwer)
 • MacBook Pro (midden 2012 of nieuwer)
 • Mac mini (eind 2012 of nieuwer)
 • iMac (eind 2012 of nieuwer)
 • iMac Pro (2017)
 • Mac Pro (eind 2013, plus modellen uit midden 2010 en midden 2012, met een grafische kaart die Metal ondersteunt)


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Weet je echt niet wat voor Mac je precies hebt of uit welk jaar hij komt? Dat zoek je zo op:

 1. Klik op het appeltje linksboven en kies ‘Over deze Mac’.
 2. Op het tabblad ‘Overzicht’ zie je welke Mac je hebt.

Nieuwe macOS Mojave functies

Zoals gezegd is macOS Mojave de grootste Mac-update sinds jaren. Het besturingssysteem verrijkt je Mac met een hoop toffe functies, zoals de donkere modus, Stapels, Continuity camera en uitgebreide mogelijkheden bij het maken van screenshots. In het artikel Release macOS Mojave nadert: 8 functies om je op te verheugen hebben de de grootste vernieuwingen op een rij gezet.

Maak een back-up met Time Machine

Hoe goed Apple ook zijn best doet om de installatie van macOS Mojave zo betrouwbaar mogelijk te maken – bij een grote update kan er altijd iets mis gaan. We raden het je dan ook aan om vooraf een back-up te maken. Met Time Machine is dat een fluitje van een cent:

 1. Sluit een externe harde schijf aan op je Mac, bij voorkeur een die dubbel zoveel opslag als je Mac heeft en die je nergens anders voor gebruikt.
 2. Ga naar ‘Systeemvoorkeuren>Time Machine’ en kies via ‘Selecteer reservekopieschijf’ de harde schijf die je net hebt aangesloten. Bevestig met ‘Gebruik schijf’.
 3. Time Machine maakt een back-up van je hele harde schijf. Houd er rekening mee dat dit zomaar een paar uur kan duren.

Als je wilt kan je je Mac ook meteen een schone installatie geven. Hoe je dat doet lees je in onze iTip Opstartschijf macOS Mojave maken.

Meer weten over macOS Mojave?

Met Mojave krijgt je Mac er allerlei handige opties bij. Als je álles wilt halen uit de mogelijkheden van je Mac, dan misstaat Mac voor Beginners Mojave niet in je boekenkast! In de special gaan we niet alleen in op de fonkelnieuwe functies, maar bespreken we ook de al bestaande functies waar je misschien nog geen weet van hebt. Bovendien geven we ontelbaar veel gebruikerstips.

De special ligt vanaf dinsdag 25 september in de winkels en je kunt hem al online bestellen.