Terug naar macOS Big Sur: grootse update brengt nieuw ontworpen interface
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

macOS Big Sur: grootse update brengt nieuw ontworpen interface

Door Koen van Ekeren22 juni 2020 21:023 min. leestijd4

De Mac krijgt dit jaar een grootse update! Zojuist werd door Apple het nieuwe Mac-besturingssysteem macOS Big Sur 11.0 onthuld. Voor het eerst in jaren krijgt macOS een opnieuw ontworpen gebruikersinterface. Een dikke update dus, en er is meer om naar uit te kijken.

macOS Big Sur 10.16

macOS Big Sur 11.0

Apple noemt macOS Big Sur de grootste update sinds 2005. Dat zit ‘m vooral in het ontwerp: de interface is in een nieuw jasje gestoken. Allerlei apps hebben een opgefrist ontwerp gekregen, waaronder Mail, Notities, Foto’s en Kaarten. De apps hebben een nieuwe doorschijnende menubalk en de icoontjes zijn opgefrist. Hierbij heeft Apple veel elementen van iOS en iPadOS overgenomen.

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

De nieuwste Apple producten voor een vast bedrag per maand. Nu bij Amac

• Abonnement met inruilgarantie
• Profiteer van lage maandlasten

Bedieningspaneel

Bedieningspaneel Mac

Dat geldt ook voor het Bedieningspaneel, die voor het eerst naar macOS komt. Via het Bedieningspaneel heb je net als bij de iPhone en iPad snel toegang tot allerlei schakelaars. Zo pas je snel het volume aan, verander je de helderheid, of stel je de donkere modus in. Dit menu is te personaliseren, dus je kunt knoppen toevoegen die je het meest gebruikt.

De nieuwe widgets van iOS 14 komen ook naar macOS Big Sur. Je kunt widgets zoals Wereldklok en Notities aanpassen en ze toevoegen aan het Berichtencentrum. Ook is er een nieuwe weergave met notificaties en widgets op één plek.

Safari

macOS Big Sur 10.16

De belangrijkste verandering is weggelegd voor Safari. Die heeft volgens Apple de grootste update ooit gekregen. Een nieuwe privacy-knop geeft gebruikers inzicht in hoe websites overweg gaan met hun data en of en welke trackers zijn geblokkeerd. Ook is er een nieuwe functionaliteit voor iCloud-sleutelhanger en is er veel meer mogelijk met extensies. Die krijgen een plek in de knoppenbalk.

De startpagina is flink opgefrist en te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld een achtergrond toevoegen. Dit kan er een van Apple zijn, maar je kunt ook een eigen foto toevoegen. Verder komt er een ingebouwde vertaalmachine. Daarmee krijg je een website met één klik in de gewenste taal, als is het nog niet duidelijk of je de pagina daarbij ook naar het Nederlands kunt vertalen.

Berichten

Ook de app Berichten maakt een grote sprong vooruit. De fotokiezer is verbeterd en het is voor het eerst mogelijk om memoji-stickers te versturen. Daarnaast kun je net als bij de iPhone berichten versturen met effecten. Ook nieuw: het pinnen van chats. Zo blijven je belangrijkste chats altijd bovenaan staan.

Conclusie

Big Sur is zonder meer een ‘big’ update – en dat compleet tegen de verwachting in. De gebruikersinterface is enorm opgefrist en ziet er in de demo ontzettend gelikt uit. Hierdoor voelt het met installeren van macOS Big Sur ongetwijfeld alsof je een nieuwe Mac hebt. De nieuwe lay-out was nodig ook, want daar had Apple ruim een decennium vrijwel niets aan gedaan.

Verder hopen we dat Apple meer dan vorig jaar heeft ingezet op de stabiliteit, want macOS Catalina liep na de introductie (en soms zelfs nog steeds) over van de bugs.

macOS Big Sur installeren

Dit najaar is macOS Big Sur voor iedereen te downloaden. Een releasedatum is nog niet bekend, maar dat zal medio september zijn. In de zomer wordt het besturingssysteem alvast volop getest door ontwikkelaars. Daarnaast is macOS Big Sur binnenkort ook te downloaden voor publieke testers.

Meer weten over macOS Big Sur?
Bekijk dit dossier
De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 nu tot €10 korting per maand!

• €96 korting én extra inruilvoordeel
• Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Door Koen van Ekeren

(Web)redacteur van iCreate. Haalt met zijn iPhone met gemak een schermtijd van drie uur. Laat die functie op de Mac liever uit.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

4
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Mel
Lezer
Mel

Zullen zien of big sur nog steeds zo’n groot performance fiasco is als de huidige versies. Hoop dat ze de rendering van content binnen Windows net doen als bij Microsoft zodat alles veel soepeler aanvoelt en dat niet je hele mac vertraagt als je Photoshop ofzo resized.

Adrie
Lezer
Adrie

De ervaring heeft het geleerd dat nieuwe versies van welke software dan ook zelden of nooit kleiner of sneller zijn, of soepeler per draaien op oudere hardware.
Het is natuurlijk mogelijk is dat Apple hier de uitzondering op de regel wordt maar ik vrees het ergste.

Vincent
Lezer
Vincent

Big Sur wordt OS 11 en niet 10.16…

Marc Leroy
Lezer
Marc Leroy

Wat er dus in de titel staat …