Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van
nieuws macOS 10.16

macOS Big Sur: grootse update brengt nieuw ontworpen interface

Auteur: Koen van Ekeren
4 reacties
macOS Big Sur publieke bèta

De Mac krijgt dit jaar een grootse update! Zojuist werd door Apple het nieuwe Mac-besturingssysteem macOS Big Sur 11.0 onthuld. Voor het eerst in jaren krijgt macOS een opnieuw ontworpen gebruikersinterface. Een dikke update dus, en er is meer om naar uit te kijken.

macOS Big Sur 11.0

Apple noemt macOS Big Sur de grootste update sinds 2005. Dat zit ‘m vooral in het ontwerp: de interface is in een nieuw jasje gestoken. Allerlei apps hebben een opgefrist ontwerp gekregen, waaronder Mail, Notities, Foto’s en Kaarten. De apps hebben een nieuwe doorschijnende menubalk en de icoontjes zijn opgefrist. Hierbij heeft Apple veel elementen van iOS en iPadOS overgenomen.

Bedieningspaneel


Lees verder na de advertentie

Bedieningspaneel Mac

Dat geldt ook voor het Bedieningspaneel, die voor het eerst naar macOS komt. Via het Bedieningspaneel heb je net als bij de iPhone en iPad snel toegang tot allerlei schakelaars. Zo pas je snel het volume aan, verander je de helderheid, of stel je de donkere modus in. Dit menu is te personaliseren, dus je kunt knoppen toevoegen die je het meest gebruikt.

De nieuwe widgets van iOS 14 komen ook naar macOS Big Sur. Je kunt widgets zoals Wereldklok en Notities aanpassen en ze toevoegen aan het Berichtencentrum. Ook is er een nieuwe weergave met notificaties en widgets op één plek.

Safari

macOS Big Sur 10.16

De belangrijkste verandering is weggelegd voor Safari. Die heeft volgens Apple de grootste update ooit gekregen. Een nieuwe privacy-knop geeft gebruikers inzicht in hoe websites overweg gaan met hun data en of en welke trackers zijn geblokkeerd. Ook is er een nieuwe functionaliteit voor iCloud-sleutelhanger en is er veel meer mogelijk met extensies. Die krijgen een plek in de knoppenbalk.

De startpagina is flink opgefrist en te personaliseren. Je kunt bijvoorbeeld een achtergrond toevoegen. Dit kan er een van Apple zijn, maar je kunt ook een eigen foto toevoegen. Verder komt er een ingebouwde vertaalmachine. Daarmee krijg je een website met één klik in de gewenste taal, als is het nog niet duidelijk of je de pagina daarbij ook naar het Nederlands kunt vertalen.

Berichten

Ook de app Berichten maakt een grote sprong vooruit. De fotokiezer is verbeterd en het is voor het eerst mogelijk om memoji-stickers te versturen. Daarnaast kun je net als bij de iPhone berichten versturen met effecten. Ook nieuw: het pinnen van chats. Zo blijven je belangrijkste chats altijd bovenaan staan.

Conclusie

Big Sur is zonder meer een ‘big’ update – en dat compleet tegen de verwachting in. De gebruikersinterface is enorm opgefrist en ziet er in de demo ontzettend gelikt uit. Hierdoor voelt het met installeren van macOS Big Sur ongetwijfeld alsof je een nieuwe Mac hebt. De nieuwe lay-out was nodig ook, want daar had Apple ruim een decennium vrijwel niets aan gedaan.

Verder hopen we dat Apple meer dan vorig jaar heeft ingezet op de stabiliteit, want macOS Catalina liep na de introductie (en soms zelfs nog steeds) over van de bugs.

macOS Big Sur installeren

Dit najaar is macOS Big Sur voor iedereen te downloaden. Een releasedatum is nog niet bekend, maar dat zal medio september zijn. In de zomer wordt het besturingssysteem alvast volop getest door ontwikkelaars. Daarnaast is macOS Big Sur binnenkort ook te downloaden voor publieke testers.


kooptip