Terug naar Oeps: MacBook Pro 2023 is op dit vlak trager dan zijn voorganger
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Nieuws

Oeps: MacBook Pro 2023 is op dit vlak trager dan zijn voorganger

Door Ward Edema25 januari 2023 10:063 min. leestijd0

De gloednieuwe MacBook Pro 2023 is een beest van een machine, maar hij blijkt op één vlak trager te zijn dan zijn (goedkopere) voorganger. Dit is er aan de hand.

MacBook Pro 2023 trager

MacBook Pro 2023 trager

Vorige week kondigde Apple onverwacht de MacBook Pro 2023 aan. Dit nieuwe model is bijna een exacte kopie van het vorige model, maar heeft aan de binnenkant twee nieuwe chips: de M2 Pro en M2 Max. Je zou verwachten dat hij hiermee op alle vlakken sneller is – maar dat valt helaas toch tegen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Nu de nieuwe MacBook Pro bij de eerste bestellers geleverd is, is namelijk duidelijk geworden dat Apple één onderdeel juist een downgrade heeft gegeven. Het gaat om de ssd: de interne chips voor de opslag van de Mac.

MacBook Pro ssd

Apple maakt in het instapmodel van de nieuwe MacBook Pro gebruik van twee opslagchips van 256 GB. Dit is anders dan bij het vorige model: toen werden er nog vier opslagchips van 128 GB gebruikt. Hoewel het logischer klinkt om minder chips te gebruiken – en dit ook qua productie gemakkelijker is – heeft dit ook een groot nadeel.

MacBook Pro 2023 ssd

De twee chips van 256 GB presteren namelijk significant slechter dan de voorgaande vier chips van 128 GB. Waar je voorheen snelheden haalde van 3950 MB/s (schrijven) en 4900 MB/s (lezen) met het instapmodel van de MacBook Pro, blijft het nieuwe model steken op respectievelijk 3155 MB/s en 2975 MB/s. Dat is dus gemiddeld bijna 30% trager.

Bekend verhaal?

Als je het gevoel hebt dat dit verhaal je bekend voorkomt, dan klopt dat. Vorig jaar zagen we namelijk hetzelfde probleem optreden bij de MacBook Air 2022 én de 13-inch MacBook Pro 2022. Die maakten de neerwaartse sprong van twee chips van 128 GB naar één chip van 256 GB. Daarbij was de deuk in de prestaties nog groter, want die gingen toen met maar liefst 40% achteruit.

Goed, de meeste gebruikers zullen hun laptops niet zó hard pushen dat ze de verschillen in ssd-snelheden echt gaan merken. Maar de MacBook Pro is met een startprijs van € 2449 – dat is 200 euro meer dan zijn voorganger – überhaupt geen laptop voor de meeste gebruikers. Wat dat betreft is de keuze van Apple dus nogal opmerkelijk. Wil je overigens wel de snelste ssd, dan moet je voor 1 TB opslag of meer gaan. Dan krijg je namelijk wél vier opslagchips. Of je gaat voor de MacBook Pro 2021 – dat is met de huidige prijzen sowieso geen gek idee:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac

 

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Ward Edema

Keek tijdens zijn basisschooltijd al naar de presentaties van Steve Jobs. Zweert bij macOS en iPadOS voor alles wat met beeld of muziek te maken heeft.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar