Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Oeps: MacBook Pro 2023 is op dit vlak trager dan zijn voorganger

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Pro 2023 trager


Lees verder na de advertentie

De gloednieuwe MacBook Pro 2023 is een beest van een machine, maar hij blijkt op één vlak trager te zijn dan zijn (goedkopere) voorganger. Dit is er aan de hand.

MacBook Pro 2023 trager

Vorige week kondigde Apple onverwacht de MacBook Pro 2023 aan. Dit nieuwe model is bijna een exacte kopie van het vorige model, maar heeft aan de binnenkant twee nieuwe chips: de M2 Pro en M2 Max. Je zou verwachten dat hij hiermee op alle vlakken sneller is – maar dat valt helaas toch tegen.

Nu de nieuwe MacBook Pro bij de eerste bestellers geleverd is, is namelijk duidelijk geworden dat Apple één onderdeel juist een downgrade heeft gegeven. Het gaat om de ssd: de interne chips voor de opslag van de Mac.

MacBook Pro ssd

Apple maakt in het instapmodel van de nieuwe MacBook Pro gebruik van twee opslagchips van 256 GB. Dit is anders dan bij het vorige model: toen werden er nog vier opslagchips van 128 GB gebruikt. Hoewel het logischer klinkt om minder chips te gebruiken – en dit ook qua productie gemakkelijker is – heeft dit ook een groot nadeel.


kooptip

MacBook Pro 2023 ssd

De twee chips van 256 GB presteren namelijk significant slechter dan de voorgaande vier chips van 128 GB. Waar je voorheen snelheden haalde van 3950 MB/s (schrijven) en 4900 MB/s (lezen) met het instapmodel van de MacBook Pro, blijft het nieuwe model steken op respectievelijk 3155 MB/s en 2975 MB/s. Dat is dus gemiddeld bijna 30% trager.

Bekend verhaal?

Als je het gevoel hebt dat dit verhaal je bekend voorkomt, dan klopt dat. Vorig jaar zagen we namelijk hetzelfde probleem optreden bij de MacBook Air 2022 én de 13-inch MacBook Pro 2022. Die maakten de neerwaartse sprong van twee chips van 128 GB naar één chip van 256 GB. Daarbij was de deuk in de prestaties nog groter, want die gingen toen met maar liefst 40% achteruit.

Goed, de meeste gebruikers zullen hun laptops niet zó hard pushen dat ze de verschillen in ssd-snelheden echt gaan merken. Maar de MacBook Pro is met een startprijs van € 2449 – dat is 200 euro meer dan zijn voorganger – überhaupt geen laptop voor de meeste gebruikers. Wat dat betreft is de keuze van Apple dus nogal opmerkelijk. Wil je overigens wel de snelste ssd, dan moet je voor 1 TB opslag of meer gaan. Dan krijg je namelijk wél vier opslagchips. Of je gaat voor de MacBook Pro 2021 – dat is met de huidige prijzen sowieso geen gek idee:

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

Bron: via 9to5Mac