Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

‘MacBook Pro 2021: SD-kaartlezer maakt comeback’

Auteur: Koen van Ekeren
1 reacties
MacBook Pro 2021 met SD


Lees verder na de advertentie

In 2016 verwijderde Apple de SD-kaartlezer van de MacBook Pro – wat leidde tot chagrijn bij fotografen en videomakers. Voor hen is er nu goed nieuws: de kaartsleuf keert waarschijnlijk terug. En dat is niet het enige wat een comeback lijkt te maken …

MacBook Pro 2021 met SD-kaartlezer

Mark Gurman van Bloomberg schrijft dat Apple van plan is om de SD-kaartlezer terug te brengen bij de volgende generatie MacBook Pro’s. Nu zijn de MacBooks alleen uitgerust met Thunderbolt-poorten, waardoor fotografen en video-editors gedwongen worden een dock te gebruiken.

Het nieuws komt vlak nadat de analist Ming-Chi Kuo voorspelde dat de volgende MacBook over extra aansluitingen beschikt. Hij beweerde zelfs dat ‘de meeste gebruikers misschien geen dongle hoeven te kopen’ bij de volgende MacBook Pro.

Ook usb-a en HDMI?

Mogelijk betekent dit dat de SD-kaartsleuf niet de enige poort is die terugkeert. Veel MacBook-gebruikers kopen de adapter immers ook voor usb-a of HDMI. Hierbij is usb-a het meest waarschijnlijk, maar het zou een verrassende zet zijn, aangezien de tech-industrie massaal overgaat op usb-c.


kooptip

Er is meer waarmee de MacBook terug in de tijd reist. De felbekritiseerde Touch Bar verdwijnt namelijk, schrijft Bloomberg. De aanraakgevoelige strip maakte in 2016 voor het eerst zijn opwachting. Hiermee bedien je allerlei functietoetsen, die afhankelijk van het programma veranderen. Het is nooit een succes geweest.

MacBook Air 2021 met MagSafe

Er is ook nieuws over de nieuwe MacBook Air, die volgens Gurman ‘op zijn vroegst in de tweede helft van dit jaar’ verschijnt. Ook aan deze instap-MacBook wordt behoorlijk gesleuteld. Hij ondersteunt bijvoorbeeld de MagSafe-oplaadtechnologie. Tussen 2006 en 2015 was dit ook al de oplader van de MacBook, waarbij een magneet de oplader op de juiste plek houdt.

Apple zou verder plannen hebben om de MacBook Air nog lichter en compacter te maken. Dit zou de tech-gigant willen doen door de rand rondom het scherm (die 13-inch blijft) kleiner te maken. Er komt ook een volgende generatie van de Apple Silicon-chip, die de M1-chip opvolgt.

Mogelijk wordt de nieuwe MacBook Air wel wat duurder. Bloomberg schrijft dat de nieuwe laptop van Apple een duurdere versie van de huidige MacBook Air wordt. De huidige Air zou wel beschikbaar blijven als instapmodel, die momenteel voor € 1099 verkrijgbaar is.

Van plan om de nieuwe MacBook Pro straks in huis te halen? In het artikel MacBook terug naar fabrieksinstellingen lees je hoe je je oude Mac kunt resetten.