Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Eerste MacBook met oled-scherm komt er éíndelijk aan

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook OLED

Na de iPhone en iPad Pro gaat nu ook de MacBook Pro eindelijk over op een oled-scherm. Hierom is dat belangrijk, en dit is wanneer je de upgrade kunt verwachten.

Lees verder na de advertentie

MacBook Pro met oled-scherm

De afgelopen jaren heeft de MacBook Pro een behoorlijke comeback gemaakt. Het beruchte design uit 2016, met ondermaatse koeling, usb-c-poorten en plakkende toetsen zijn we alweer bijna vergeten door zijn opvolger. Sinds 2021 heeft de MacBook Pro een mini-led-scherm waar je u tegen zegt, een hele reeks aansluitingen, goede koeling én een functionerend toetsenbord. En met de komst van de M2- en M3-chips in 2023 is de Pro er alleen maar beter op geworden.

Blijf op de hoogte van het laatste MacBook-nieuws:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand op je bundel!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt

Toch laat Apple het hier niet bij zitten, want er zou weer een flinke upgrade voor de MacBook Pro op de planning staan. Volgens de tech-analisten van Omdia krijgt de toekomstige MacBook Pro namelijk voor het eerst een oled-scherm. En dat maakt de laptop wéér een stuk beter.

Voordelen van oled

Oled werkt significant anders dan mini-led – dat is de huidige schermtechniek in de MacBook Pro. Bij mini-led wordt er gebruikgemaakt van een traditioneel lcd-scherm, met daaronder individueel verlichte zones. Zo kan een deel van het scherm pikzwart gelaten worden, terwijl een ander deel fel oplicht. Een flink nadeel van deze aanpak is dat de zones een stuk groter zijn dan de losse pixels. Hierdoor kan er een soort halo ontstaan rondom een fel object op het scherm.

Met de iPad Pro 2024 introduceerde Apple zijn eerste grote oled-scherm.

Bij oled heb je dit probleem niet. Hierbij hebben alle individuele pixels namelijk hun eigen verlichting. Zelfs als er dus een heel kleine highlight is, dan kan het scherm heel precies alleen dit gedeelte fel laten oplichten. Ook reageert oled extreem snel, waardoor je nooit last hebt van bewegingsvervaging – iets wat op de mini-led-schermen van nu nog wel een probleem is.

Op z’n Apple’s

Waarschijnlijk wil Apple in de MacBook Pro dezelfde soort oled-schermen verwerken als in de iPad Pro 2024. Deze zogenaamde tandem-oled-panelen hebben twee lagen met pixels op elkaar, waardoor het scherm nog veel feller kan worden dan bij ‘reguliere’ oled-techniek. De MacBook Pro krijgt dus echt een ultiem scherm!

De kans is overigens groot dat de upgrade naar oled gepaard gaat met wat andere veranderingen. Zo valt de MacBook Pro waarschijnlijk wat af: de efficiëntere beeldtechniek en verwachte M5- of M6-chip vergen een kleinere accu, net als bij de iPad Pro 2024. Daarnaast is de kans aanwezig dat er een optie komt met glas met nanotextuur, voor veel minder reflecties in het scherm.

MacBook Pro met oled: releasedatum

De MacBook Pro met oled-scherm zou volgens Omdia ergens in 2026 moeten verschijnen. Tot die tijd verwachten we nog minstens één tussentijdse upgrade van de huidige MacBook Pro, met daarin snellere M4 Pro- en M4 Max-chips. En uiteraard volg je het nieuws rondom al deze nieuwe MacBooks via onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!