Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Air M2 heeft geheime functie die grootste kritiekpunt oplost

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Air M2


Lees verder na de advertentie

De MacBook Air M2 is waanzinnig snel, maar wordt daardoor ook flink heet. Gelukkig blijkt er nu een geheime functie te zijn die dat oplost – en hij komt uit een onverwachte hoek.

MacBook Air wordt heet

De MacBook Air M2 heeft eigenlijk meer power dan goed voor hem is. Draai je zo’n vijf minuten een zware taak, bijvoorbeeld het renderen van een video of een 3D-model, dan wordt de M2-chip dusdanig heet dat het ventilatorloze ontwerp van de MacBook Air het niet meer aankan. De chip gaat dan trager draaien om af te koelen.

Over het algemeen zullen de meeste MacBook Air-gebruikers hier nooit iets van merken, maar voor mensen die net wat meer van de laptop vragen kan het storend zijn. En die groep ‘semi-professionals’ is groter dan je denkt.

MacBook Air M2 geheime functie

ftr_136_batterij


kooptip

Gelukkig blijkt er een geheime functie te zijn die dit probleem oplost. Het gaat niet om een nieuwe functie, maar wel één die een stuk nuttiger is geworden dan voorheen: de Energiebesparingsmodus.

Dit komt door de ‘efficiency-cores’ van de M2. Dat zijn de energiezuinige rekenkernen van de chip. Doordat de efficiency-cores véél sneller zijn dan bij de M1, doen ze bij de Energiebesparingsmodus nu bijna al het werk. De ‘performance-cores’ die normaal gesproken het grootste deel van het werk op zich nemen, hoeven daardoor vrij weinig te doen.

Zuinig en toch snel

In de Energiebesparingsmodus lever je nu zo’n 40% in qua prestaties. Dat werd getest door YouTube-kanaal Max Tech: zie de video hieronder. Dat is een flinke vermindering, maar opvallend genoeg is hij daarmee nog steeds een stuk sneller dan de Dell XPS 13 Plus, een snelle Windows-laptop met een Intel Core i7-chip van de nieuwste generatie.

Tegelijkertijd verbruikt de M2 in deze modus slechts een derde van het normale stroomverbruik. Bij sommige taken, zoals videobewerking met Final Cut Pro, is het zelfs maar een vijfde. Dat scheelt flink in de batterijduur, maar ook in de anders zo hoge temperaturen. Die zakken van pieken van 100ºC naar pieken van slechts 50ºC. Dat is dusdanig koel dat de buitenkant van de MacBook Air niet eens warm aanvoelt.

MacBook Air M2: prettiger in gebruik met geheime functie

Voor het overgrote deel van je dagelijkse taken, is deze Energiebesparingsmodus dus een goede manier om de MacBook Air koel te houden, zonder er een slome laptop aan over te houden. En als je écht even alle power nodig hebt, kun je de modus tijdelijk uitzetten. Handig!

Wil je in de toekomst meer tips voor de MacBook Air en al je andere Apple-apparaten? Abonneer je dan op onze wekelijkse nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!