Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Mac Pro: de krachtigste Mac aller tijden

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Mac Pro


Lees verder na de advertentie

Normaliter is de WWDC een software-feestje, maar zo nu en dan wordt er ook hardware aangekondigd. Nu, tijdens de WWDC 2019, is het weer zover: Apple heeft zonet de nieuwe Mac Pro gepresenteerd. Het zwarte ‘prullenbak’-design is verleden tijd, de nieuwe Pro lijkt weer op zijn grootvader die in 2013 uit de verkoop ging. Dat betekent: een tower-ontwerp zoals je dat kent van traditionelere computers. Maar dat is ook het enige wat deze Mac daarmee gemeen heeft. Het is een beest van een machine – de snelste Mac aller tijden – en supermooi ook nog.

Daarbij hoort overigens ook een professioneel scherm, de Pro Display XDR.

Superkrachtige Mac Pro

Het ontwerp van de Mac Pro is geniaal. Alle interne onderdelen worden vastgemaakt aan het frame, waardoor je er van van alle kanten bij kunt. Dankzij wieltjes aan de onderkant kun je de Pro gemakkelijk verplaatsen. Als processor gebruikt Apple een gloednieuwe Intel Xeon met 28 kernen. Je kunt er tot 1,5 TB aan werkgeheugen inbouwen, dankzij twaalf gewone DIMM-slots met 2933 MHz.

Extensies

Een veelgehoorde klacht over de oude Mac Pro was beperkte uitbreidbaarheid. Daar heeft Apple iets aan gedaan. Er zijn acht interne PCIe-aansluiting, een daarnaast een heleboel aansluitingen aan de buitenkant. 2x 10 GB ethernet, 2x Thunderbolt 3, 2x usb-c. Wil je nog meer aansluitingen, kun je een I/O-kaart in de Mac Pro bouwen. Zo krijg je zelfs een 3,5mm audio-jack.

Grafische kaart


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Als grafische kaart gebruikt de nieuwe Pro een AMD Radeon Pro Vega II met 32 GB werkgeheugen. Als je wilt, kun je zelfs nog een tweede Radeon Pro Vega II inbouwen, voor nog krachtigere prestaties.

Ten slotte heeft Apple zelf nog de Afterburner-kaart ontworpen, die speciaal ontwikkeld werd voor videobewerking. Hiermee kan de Mac Pro drie 8K ProRes RAW-streams of twaalf 4K-streams tegelijk weergeven.

De Mac Pro gaat vanaf dit najaar in de verkoop, voor 5999 dollar.

Conclusie

De nieuwe Mac Pro is de perfecte Mac voor veeleisende gebruikers en ontwikkelaars. Superkrachtig en gemakkelijk uit te breiden. Voor deze doelgroep is de prijs ook bedoeld – als gewone gebruiker is deze Mac Pro complete overkill.

https://youtu.be/wl4Hg23RQHQ

Alle highlights van de keynote

Wil je alles weten over de Mac Pro en ben je geïnteresseerd in de overige highlights van de keynote? Sluit dan nu een abonnement af: het eerstvolgende nummer staat in het teken van de WWDC-keynote! Naar de shop.

Wekelijks Apple-nieuws in je mail

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!